piątek, 9 sierpnia 2013

Wiśnie z kardamonem i cytryną


Nieoczekiwanie obdarowana zostałam dwoma łubiankami pięknych, dojrzałych, świeżo rwanych wiśni prosto z mazowieckiego wiśniowego sadu. Megi dziękuję za te cudowne owoce. Zatem na koniec wiśniowego sezonu, jak przystało na DżemDżus, kilka słoików wiśniowych delicji inspirowanych internetowymi blogami.







Składniki:
1 kg wydrylowanych wiśni
250-300 g cukru trzcinowego
5-6 kardamonu
1 cytryna (sok i skórka)










Wiśnie umyć, wydrylować, zasypać cukrem, dodać utarte 3 kardamony i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 12 godzin. Po tym czasie przełożyć do garnka i zagotować (gotować ok 3 minut). Odstawić na 24 godziny do lodówki.
Następnego dnia bardzo dokładnie odcedzić owoce, sok gotować około 40 minut. Kiedy syrop będzie dostatecznie gęsty i przejdzie test talerzyka (umieścić mały talerzyk w zamrażarce na ok 10 min., na wyjęty talerzyk wylać łyżkę syropu, kiedy krzepnie oznacza że jest gotowy) dodać odcedzone owoce i utarty pozostały kardamon, gotować jeszcze ok 10 minut. Zamykać na spirytus w wyparzonych słoiczkach. Jeśli chcecie przechować je dłużej, a nie macie zimnej piwnicy polecam słoiki jeszcze pasteryzować.



2 komentarze:

  1. Świetny kolor. Takie połączenie musi być pyszne: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiśnie i kardamon to moim zdaniem idealna para. Wiśnie doskonale też pasują do pieprzu seczuańskiego, który nie jest bardzo ostry, ale za to aromatyczny.

    OdpowiedzUsuń