Krzak winogron domagał się
„prześwietlenia” pozostawiając dużo młodziutkich liści
fantastycznie nadających się na przepis mojej mamy czyli odeskie
zawijańce z winogronowych liści bardzo podobne do greckich
dolmadakia. Nadziewać można je czym dusza zapragnie, a fantazja
podpowie. Ja najbardziej lubię wersję mojej mamy czyli ryż, mięso
z indyka i warzywa.
Składniki:
40-50 młodych liści winogronowych
400-500 g mielonego mięsa z indyczego
udźca
1 szklanka ryżu
1 duża cebula
1 średni seler
2-3 średnie marchewki
1 mała kalarepka (2 średnie
pietruszki)
1 puszka pomidorów lub 2-3 łyżki
przecieru pomidorowego
1 litr bulionu drobiowego (może być z
kostki rosołowej)
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, zielona czubryca i
ulubiona przyprawa – ja używam podlaskiej przyprawy myśliwskiej
oliwa do smażenia
Nadzienie dla
wegetarian:
1 duża cebula
250 g pieczarek
2 łyżki sosu sojowego
1/2 pęczka koperku
1 szklanka ryżu
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Liście winogron, oderwać od gałązek,
pozostawiając ogonki, umyć, sparzyć w gorącej wodzie, zostawić
do wystygnięcia. Ogonki zostawiamy po to by łatwiej było wyjmować
je z wrzątku..
Ryż ugotować na pół
twardo w osolonym wrzątku w proporcji 1 szklanka ryżu na 2 szklanki
wody, warzywa zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać ok 1-2 łyżek oliwy wrzucić cebulę podsmażyć
na złoto i dodawać warzywa zaczynając od najtwardszego,. Posolić,
przyprawić do smaku, smażyć ok 10 minut. Podlać wodą, dusić, aż
warzywa będą pół twarde. Wymieszać warzywa, ryż i mielone
mięso, dodać przyprawy ziołowe (trzeba ich sporo, inaczej
zawijańce będą mdłe). Faszerować liście winogron podobnie jak
gołąbki odcinając ogonki z kawałkiem podstawy liścia. W razie
potrzeby twardsze nerwy stłuc trzonkiem noża, układać bardzo
ścisło w garnku, którego dno jest wyłożone winogronowymi liśćmi.
Każdą warstwę zawijańców przykryć odrobiną przecieru
pomidorowego lub pomidorów z puszki. Na koniec zalać wszystko
bulionem i dusić pod przykryciem około godziny. Nie muszę dodawać,
że następnego dnia są jeszcze lepsze.
II nadzienie:
Ryż przygotować jak
poprzednio. Na patelni rozgrzać oliwę podsmażyć drobno pokrojoną
cebulę potem dorzucić pieczarki i smażyć przez ok 10 min. pod
koniec smażenia dodać posiekany koperek i pieprz. Wymieszać z
ryżem, dodać 2 łyżki sosu sojowego, pieprz i ewentualnie jeszcze
odrobinę soli. Nie do końca ugotowany ryż jest na tyle kleisty, ze
doskonale połączy się z pieczarkami. Faszerujemy liście jak w
przepisie wyżej, układamy w garnku zalewając bulionem warzywnym.
Dusimy ok 1 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz