poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Caprese inaczej


Kolejna odsłona zabawy kulinarnej, zapoczątkowanej przez Bistro de Jenna, w połączeniu z ostatnią pasją – grillowaniem - wydała na świat przystawkę lub "le summer finger-food" (jak brzmi motto 3 odcinka zabawy). Jeśli chcecie zaskoczyć gości niecodziennym smakiem ta przystawka wykona zadanie doskonale. Może nie wygląda spektakularnie, ale smakuje ciekawie, jeśli oczywiście lubicie słodko słone smaki z nutką balsamico.


 




Składniki (na 4 osoby)
po 1 brzoskwini na każdego gościa
1 duża kulka mozzarelli na 2 gości

Sos:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy angielskiej
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu lub cukru miętowego*








Brzoskwinie umyć, przeciąć na połowy, usunąć pestki. Grillować około 10-15 minut (nie bezpośrednio nad ogniem), ostudzić, pokroić w plastry, przełożyć pokrojonym serem (może być też ser pleśniowy). Piramidkę spiąć wykałaczką, polać sosem i posypać cukrem miętowym.

*Cukier miętowy:
20-25 listków świeżej mięty umyć i dokładnie wysuszyć dodać 3-6 łyżek cukru i zmielić w blenderze. Doskonały dodatek do deserów owocowych lub lodów.


8 komentarzy:

  1. Same pieknosci tutaj! Cudne zdiecia(to normalne!) i wspanialy pomysl 8
    Brawo ! Dzieki za wziecie udzialu w #BatailleFood3 z letnim tematem #SummerFingerFood
    Buzka z Poludnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za uznanie, tylko tyle mogłam zrobić na dzikich polach. Twoje wyczyny za to rzucają na kolana. Czekam już z niecierpliwością na temat 4 odcinka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem fanka twoich zdjec..sa takie z klimatem i jest w nich cos bardzo interesujacego...
      dzieki tez za uznanie moich propozycji :)
      Pozdrawiam bardzo serdecznie i dzieki za udzial w zabawie :o))))))

      Usuń
    2. Cieszę się że zdjęcia Ci się podobają ucałuję Autora-męża. Jeszcze raz dzięki za BatailleFood - to doskonały pomysł i inspiracja. :)

      Usuń