Dzień Matki zaowocował prezentami
kulinarnymi. Torba włoskich smakołyków ukrywała w swoim wnętrzu
miedzy innymi ręcznie robiony makaron. Danie zrobione z przepisu na
opakowaniu bardzo smakowało wszystkim choć było bardzo proste.
Składniki:
Makaron włoski 500g
2–3 łyżki oliwy z oliwek z
pierwszego tłoczenia
3–4 garście rukoli
1–2 ząbki czosnku
2–3 łyżki poszatkowanego świeżego
oregano
1 łyżka kaparów
tarty ser
sól, pieprz
Makaron ugotować (wg opakowania 18
minut), odcedzić pozostawiając odrobinę wody w filiżance.
Przełożyć makaron do garnka, dodać
wyciśnięty przez praskę, kapary, świeże oregano. Polać oliwą i
dodać umytą rukolę. Jeśli makaron wyda wam się za suchy można
dodać odrobinę wody z gotowania, lub oliwy. Posypać serem i
wymieszać.
Rzeczywiście proste danie, ale wygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, nawet z makaronami robionymi przemysłowo jest super.
UsuńLubię takie dania, bardzo w moim stylu :)
OdpowiedzUsuńWitaj Małgosiu
UsuńCieszę się, że moje "kluchy" podobają Ci się.
I kolejna moja "milosc":)
OdpowiedzUsuń:) do zjedzenia tylko krok.
UsuńProste, a na pewno pyszne. Takie dania lubie najbardziej!
OdpowiedzUsuńPowiem tylko, że zniknęło w mgnieniu oka.
Usuń