poniedziałek, 17 czerwca 2013

Trzykolorowy prezent makaronowy

Dzień Matki zaowocował prezentami kulinarnymi. Torba włoskich smakołyków ukrywała w swoim wnętrzu miedzy innymi ręcznie robiony makaron. Danie zrobione z przepisu na opakowaniu bardzo smakowało wszystkim choć było bardzo proste.

Składniki:
Makaron włoski 500g
2–3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
3–4 garście rukoli
1–2 ząbki czosnku
2–3 łyżki poszatkowanego świeżego oregano
1 łyżka kaparów
tarty ser
sól, pieprz

Makaron ugotować (wg opakowania 18 minut), odcedzić pozostawiając odrobinę wody w filiżance.
Przełożyć makaron do garnka, dodać wyciśnięty przez praskę, kapary, świeże oregano. Polać oliwą i dodać umytą rukolę. Jeśli makaron wyda wam się za suchy można dodać odrobinę wody z gotowania, lub oliwy. Posypać serem i wymieszać. 


8 komentarzy:

  1. Rzeczywiście proste danie, ale wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, nawet z makaronami robionymi przemysłowo jest super.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Witaj Małgosiu
      Cieszę się, że moje "kluchy" podobają Ci się.

      Usuń
  3. I kolejna moja "milosc":)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, a na pewno pyszne. Takie dania lubie najbardziej!

    OdpowiedzUsuń