Jestem szczęśliwą posiadaczką ekologicznej enklawy w morzu
idealnych zielonych trawników. Ta działka to ogród dziki czasem zwany
angielskim (tak żeby lepiej brzmiało) lub, jak kto woli, ekologicznym
odludziem. Odludzie bo my bywamy tam tylko w weekendy, a ekologiczny dlatego,
że nie używamy tam chemii rolniczej i preferujemy uprawy ekologiczne. Ogród
dziki zaś wziął się z tego, że nie do końca nad nim panujemy. Tegoroczna
majówka, ze względu na znaczne opóźnienie wiosny, będzie pracowita, obfitująca
w konieczne prace polowe, a w związku z tym jedzenie będzie proste i szybkie do
przygotowania. Takie właśnie są kurze lub indycze wątróbki z grila pięknie
zawinięte w boczek.
Składniki:
500 g wątróbek kurzych lub indyczych
tyle pasków boczku ile sztuk wątróbek wagowo to ok. 400 g
odrobina luksusu w postaci pistacji
Ja, zwykle dla uproszczenia pracy, kupuję boczek cięty w
plasterki. Na każdy plasterek boczku układamy oczyszczoną wątróbkę, a na nią po
3–4 pistacje. Zawijamy dokładnie, spinamy wykałaczką. Gril/patelnię rozgrzać
układać wątróbki i smażyć z każdej strony do zrumienienia się boczku.
Uwaga: wątróbki indycze smażymy dłużej niż kurze.
Strasznie dawno nie jadłam wątróbki. Ale w takiej postaci bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńWitaj Gruszka,
UsuńWątróbkę w tej postaci jadają nawet Ci, którzy za nią nie przepadają. Szczerze polecam (sama byłam nią pozytywnie zaskoczona).
Podoba mi się ta odrobina luksusu, fajny pomysł na podkręcenie dania! No i oczywiście strasznie Ci zazdroszczę takiego ekologicznego kawałka ziemi. Oby pracy było jak najmniej a plony były obwite :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, bardzo dziękuję za życzenia. Pracy sporo, ale satysfakcja wielka. Samodzielnie uprawiane różności smakują jakoś tak inaczej. Mam nadzieję, że w czasie tgorocznej majówki wszyscy znajdziemy czas na wypoczynek.
Usuńpysznie wygląda :-) nie pozostaje mi nic innego tylko przygotować i kosztować również na łonie ekologicznej natury ;-)
OdpowiedzUsuńPowodzenia, dobrej pogody i miłych doznań smakowych.
UsuńSwietnie wyglada! Takiej wersji watrobki jeszcze nie probowalam. Koniecznie musze nadrobic.
OdpowiedzUsuńPolecam, boczek bardzo dobrze wpływa na smak wątróbki. Danie szybkie, idealne na majowe spotkania ze znajomymi :)
Usuń