wtorek, 7 maja 2013

Zrolowana i wypchana majówkowa cukinia z grilla


Wyrolowani przez majówkową pogodę, źli, bo nie udało się nam wykonać zaplanowanych prac (z powodu deszczu i wyjątkowo niemiłej temperatury otoczenia), w jedyny słoneczny dzień, łapiąc promienie słoneczne, rolowaliśmy grillowaną cukinię.



Składniki:
3-4 małe cukinie
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Nadzienie I:
1/2 małego brokuła
2-3 różyczki kalafiora
1 łyżka masła klarowanego
sól pieprz

Nadzienie II:
opakowanie sera ricotta
2-3 łyżki drobno pokrojonych świeżych ziół (bazylia, tymianek)
4-5 suszonych pomidorów w oleju
kilka kaparów


Cukinię pokroić w cienkie plastry wzdłuż całego warzywa, osolić i pozostawić na kilka minut. Skropić oliwą z oliwek i grillować z obu stron, aż stanie się miękka. Przygotować nadzienie I: brokuła i kalafiora ugotować na miękko, zgnieść lub przepuścić przez praskę do ziemniaków z dodatkiem masła. Przyprawić do smaku. Łyżkę nadzienia ułożyć na jednym końcu grillowanej cukini, zrolować i spiąć wykałaczką. Nadzienie II: ser wymieszać z ziołami, drobno pokrojonymi pomidorami i kaparami i rolować tak jak poprzednie.
Można podawać je na ciepło po uprzednim podgrzaniu na grilu lub na zimno z dodatkiem sosu jogurtowego.

2 komentarze:

  1. Takie zawijasy "wyroluja" najwieksza niepogode:)
    Piekna prezentacja!
    anonimowy,staly bywalec

    OdpowiedzUsuń
  2. Drogi anonimowy...
    Nadszedł piątkowy wieczór, za oknem znowu pada! Dzięki za komplementy wiele dla mnie znaczą i rozjaśnią niepogodę.

    OdpowiedzUsuń