Wyrolowani przez majówkową pogodę, źli, bo nie udało się nam
wykonać zaplanowanych prac (z powodu deszczu i wyjątkowo niemiłej temperatury
otoczenia), w jedyny słoneczny dzień, łapiąc promienie słoneczne, rolowaliśmy
grillowaną cukinię.
Składniki:
3-4 małe cukinie
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Nadzienie I:
1/2 małego brokuła
2-3 różyczki kalafiora
1 łyżka masła klarowanego
sól pieprz
Nadzienie II:
opakowanie sera ricotta
2-3 łyżki drobno pokrojonych świeżych ziół (bazylia,
tymianek)
4-5 suszonych pomidorów w oleju
kilka kaparów
Cukinię pokroić w cienkie plastry wzdłuż całego warzywa,
osolić i pozostawić na kilka minut. Skropić oliwą z oliwek i grillować z obu
stron, aż stanie się miękka. Przygotować nadzienie I: brokuła i
kalafiora ugotować na miękko, zgnieść lub przepuścić przez praskę do ziemniaków
z dodatkiem masła. Przyprawić do smaku. Łyżkę nadzienia ułożyć na jednym końcu
grillowanej cukini, zrolować i spiąć wykałaczką. Nadzienie II: ser
wymieszać z ziołami, drobno pokrojonymi pomidorami i kaparami i rolować tak jak
poprzednie.
Można podawać je na ciepło po uprzednim podgrzaniu na grilu lub na zimno
z dodatkiem sosu jogurtowego.
Takie zawijasy "wyroluja" najwieksza niepogode:)
OdpowiedzUsuńPiekna prezentacja!
anonimowy,staly bywalec
Drogi anonimowy...
OdpowiedzUsuńNadszedł piątkowy wieczór, za oknem znowu pada! Dzięki za komplementy wiele dla mnie znaczą i rozjaśnią niepogodę.