Powszechnie wiadomo, że czekolada jest dobrym lekarstwem na
stres. To proste czekoladowe ciasto jest tego najlepszym przykładem. Zawiera
czekoladę, a brak mąki i cukru nie powoduje wyrzutów sumienia. Ciasto ideał,
nawet dla tych na diecie.
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową
125 g masła
6 jaj
175 g stewii/fruktozy/cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego (Cointreau)
Rozpuścić
czekoladę w kąpieli wodnej lub tak jak Nigella w mikrofalówce, dodać masło,
mieszać aż się rozpuści. 2 jajka i 4 żółtka utrzeć z 75 g
stewii/fruktozy/cukru, dodać likier i skórkę z pomarańczy. Wymieszać z
ostudzoną czekoladą. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać
resztę stewi/fruktozy/cukru. Delikatnie wymieszać pianę z masą czekoladową.
Małą tortownicę wysmarować masłem, przelać do niej ciasto. Wstawić do
nagrzanego do 180oC piekarnika i piec ok. 30–40 minut. Ciasto
podawać np. z sosem malinowym* lub mascarpone
wymieszanym z odrobiną likieru pomarańczowego.
Sos malinowy:
400 g malin (mogą
być mrożone)
2 łyżki
stewii/fruktozy/cukru
2 łyżki wody
prześlicznie podane i domyślam się że równie pyszne co ładne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Witaj Myszka
UsuńPyszne i do tego tzw. wciągajace. Z powodu braku mąki i cukru (zastąpiłam go stewią) nie powoduje wyrzutów sumienia i nawet można nazwać go "dietetycznym" z przymrużeniem oka oczywiście.
Wygląda na maksymalnie czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńSmakuje jak czysta rozkosz - czekolada z nutą pomarańczy. Prostota przygotowania stawia to ciasto na pierwszym miejscu wśród ciast.
UsuńOstatnio ciagle pojawia sie napis "Ta strona używa ciasteczek..."
OdpowiedzUsuńCzy oni nie widza, ze to nie sa ciasteczka tylko jest to wspaniale ciacho zwlaszcza dla wielbicieli czekolady:)
anonimowy, staly bywalec
Nałożono na nas malutkich taki obowiązek zawiadamiania o ciasteczkach, ale faktycznie to jest ciacho, czasem można nawet pokusić się o nazwę tort. Nie wiem tylko czy taka wzmianka zadowoli pomysłodawcę tego przepisu prawnego :).
Usuń"175 g stewii/fruktozy/cukru" - jak to rozumieć, skoro stewia jest przedstawiana jako słodzik, który jest słodszy np. 10 razy (puder), a nawet 150 razy (w płynie) słodszy od cukru? Czy to ma być rzeczywiście 175 g stewii, czy raczej tyle stewii, żeby zastąpić nią 175 g cukru?
OdpowiedzUsuńRaczej zastąpić stewią 175 g cukru. Jeśli lubisz słodkie ciasta (ja nie) to oczywiście możesz dać 175 g stewii. :)
UsuńJa jestem wielkim zwolennikiem wszystkich ciast i ciasteczek gdzie jest czekolada. Ostatnio bardzo mi również posmakowały muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ gdzie oczywiście jest jeszcze jeden główny składnik. Mowa tu o cukierkach z mieszanki wedlowskiej.
OdpowiedzUsuńcipbiMplacne_North Las Vegas Dana Head https://wakelet.com/wake/Ov-ApNwmw0KeChUMfctUq
OdpowiedzUsuńtawarmidisch
Yoresmons_he Lynda Rodriguez Microsoft Visio Professional
OdpowiedzUsuńSite
Autodesk AutoCAD
portsorfover