sobota, 20 kwietnia 2013

Zielono-pomarańczowa sałatka ze szpinaku


Dziś kolejna odsłona przygotowań do lata. Znacznie za długa zima zaowocowała lekką depresją i co tu ukrywać — nadwagą. Wydobyty z czeluści szafy kostium kąpielowy dziwnie się skurczył. Trzeba działać, jeść więcej sałatek, ograniczyć węglowodany i zażywać ruchu. Tu wkroczył Małżonek, sałatka jego pomysłu znakomicie spełniła postawione przed nią zadanie. Jest smaczna, cieszy oko i jest niskokaloryczna. Czyżby i on czuł presję nadchodzącego lata.

Składniki:
3 garście młodego szpinaku baby
1 czerwona cebula
2-3 łyżki marynowanej dyni (ja użyłam firmy Rolnik)
2 garście uprażonej mieszanki pestek*
ser pleśniowy (opcjonalnie)

Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy angielskiej
1 łyżeczka soku z cytryny
kilka kropli octu balsamicznego
kilka kropli syropu malinowego lub żurawinowego
1 łyżeczka suszonej bazylii
pieprz, sól do smaku

Cebulę pokroić cieniutko w półtalarki, posolić, odstawić na 25 minut, a jeśli jest bardzo ostra przelać na sicie gorącą wodą. Szpinak umyć i dokładnie osuszyć. Pestki uprażyć. Na talerzu ułożyć szpinak wymieszany z cebulą, posypać marynowaną dynią, prażonymi pestkami i ewentualnie serem pleśniowym. Przygotować sos mieszając jego składniki w dokładnie zakręconym słoiku. Sałatkę polać przygotowanym sosem.

* Przepis na prażone pestki/orzechy
1/2 szklanki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka ziaren siemienia lnianego lub sezamu
kilka orzechów włoskich
1 łyżeczka aromatyzowanej oliwy
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
1/2 łyżeczki suszonego czosnku (jeśli lubicie)

Oliwę z przyprawami podgrzać na patelni, aż poczujecie zapach przypraw, wrzucić pestki dyni, zamieszać obtaczając je w oliwie z przyprawami, zmniejszyć ogień i poczekać, aż pestki zaczną lekko strzelać. Dorzucić resztę ziaren, wymieszać i wyłączyć ogień. Ziarna dojdą na gorącej patelni.

3 komentarze:

  1. Lubię taką sałatkę, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj
      Wiosna nastraja mnie właśnie do takich smaków. Zapraszam, napewno będzie jeszcze kilka kombinacji sałatkowych.

      Usuń
  2. 25 yr old Nuclear Power Engineer Tessa Newhouse, hailing from Revelstoke enjoys watching movies like The Golden Cage and Acting. Took a trip to Heritage of Mercury. Almadén and Idrija and drives a New Beetle. strona

    OdpowiedzUsuń