wtorek, 21 stycznia 2014

Nadeszła pora na tartę z pora


Nie wiem dlaczego lubię tę tartę, tak po prostu już jest. Polubiłam i jestem temu uczuciu wierna. Nie robię jej z młodych porów tylko z tych zimowych, aromatycznych i dużych. Pamiętam jak Pan Rolnik wykopywał je późną jesienią układał w skrzynkach, przesypywał piaskiem i zanosił do ziemianki. Gdybym mieszkała na „dzikich polach” to pewnie miałabym taką ziemiankę do przechowywania warzyw. Ziemiankę, albo przynajmniej zimną piwnicę. Na razie mam tylko zimno na dworze i ciepłą piwnicę w mieście. Na opakowaniu porów widniał napis „Wyprodukowano w UE”. Zatem prezentuję wersję podstawową z Unii Europejskiej bez dodatków mięsnych, ale tarta jest doskonała także z boczkiem czy suszonymi pomidorami, oliwkami itp.



Składniki:
2 pory około 400 g
szklanka zielonego groszku (mrożonego)
3 jajka
170-200 ml śmietany
75-100 g tartego sera (może być parmezan, mozzarella, lub taki jaki lubicie)
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła

Ciasto kruche wg Michela Roux:
250 g maki
125 g masła
2 jajka
40 ml zimnej wody


lub opakowanie gotowego niesłodkiego ciasta kruchego.




Przygotować ciasto: Masło i mąkę wymieszać nożem, dodać jajka i wodę, szybko zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Z ciasta uformować kulkę zawinąć w folią i włożyć na około 30 minut do lodówki lub zamrażarki.
W tym czasie przygotować nadzienie: Pory pokroić w plasterki, umyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy wrzucić pory, osolić i dusić aż lekko zmiękną. Pod koniec duszenia na patelnię wrzucić groszek zielony i masło, przykryć patelnię i pozostawić na małym ogniu jeszcze przez 5-8 minut. Nadzienie odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać jajka, śmietanę, tarty ser, sól i pieprz do smaku.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia tarty, nakłuć je widelcem przykryć pergaminem i wysypać (do wysokości ciasta) fasolą. Wstawić na 10-15 minut do nagrzanego do 185-190°C piekarnika. Ciasto wyjąć, wypełnić nadzieniem z pora, zalać masą jajeczną i ponownie wstawić do piekarnika na około 40 minut. Tarta smakuje doskonale zarówno na zimno jak i na gorąco.


62 komentarze:

  1. Piękna ta tarta :) Musi spakować doskonale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo smaczna :) mięciutka w środku i delikatnie chrupiąca na górze :)

      Usuń
  2. Fajna nazwa postu:) tarta wygląda tak że zjadłabym ją natychmiast, a muszę obejść się smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimo wszystko zachęcam do zrobienia :) naprawdę warto.

      Usuń
  3. Ale pychota! Wygląda wspaniale. Poza tym fantastyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdziwa pychotka :) i nie tak skomplikowana. Dziękuję za ocenę zdjęć :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję :) ja też jestem fanką tak smacznie przypieczonych tart :)

      Usuń
  5. Jestem juz po obiedzie, ale spróbowałabym choć odrobinę Twojej tarty.
    Lubię takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach jak bym zjadła, taką gorącą prosto z pieca:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak taka prosto z piekarnika jest obłędna :) trzeba bardzo szybko robić zdjęcia by nie ostygła :)

      Usuń
  7. Ta tarta jest grzechu warta ...;)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie już mam kilka takich grzechów na sumieniu :) i nadal będę to robić!

      Usuń
  8. Do pora mam wielką słabość. Właśnie do takiego jak piszesz - zimowego.
    Właśnie myślałam o tym "co by tu na kolacje" i przeszukiwałam blogi w poszukiwaniu inspiracji.
    I ZNALAZŁAM ! Dziękuję bardzo - będziemy mieć dzięki Tobie pyszną kolację :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że zainspirowałam :)
      Pozdrawiam i smacznego!

      Usuń
  9. ja robię z porem, pieczarkami i kurczakiem, ale Twoja wersja też mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też w zależności od tego co mam w lodówce :) często robię wersję z kurczakiem :)

      Usuń
  10. Pora na pora...? Bardzo chętnie... ;-)
    Lubię tarty i przymierzam się niebawem do zrobienia kilku wersji...
    ...a Wasze piękne zdjęcia kuszą ... oj kuszą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaramy się dalej kusić :) Mam nadzieję, że podzielisz się swoimi wersjami :)

      Usuń
  11. Tarta z pora coś dla mnie. Kocham pora pod każdą postacią. Muszę wymodlić coś podobnego. Tak pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pora uwielbiam w wielu postaciach, ale w tej tarcie smakuje wyjątkowo :) Zachęcam do zrobienia :)

      Usuń
  12. Co za pyszność! Moje smaki:) Muszę zapamiętać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam i zapewniam po pierwszym razie już się pamięta :)

      Usuń
  13. Pory bardzo dobrze się sprawdzają w roli nadzienia do tarty. Ja robię czasem z porami i łososiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z łososiem kiedyś robiłam i też błyskawicznie znikał z talerzy :) Lubimy te pięknie zarumienione tarty!

      Usuń
  14. Uwielbiam pory w każdej postaci, ale w tej dostojnej wersji w szczególności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Atutem tej „dostojnej” wersji jest w miarę łatwe wykonanie i niewielki koszt użytych produktów :)

      Usuń
  15. bardzo lubię tarty :) zjadłabym z przyjemnością !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tarty uwielbiam pod różnymi postaciami :) i już tęsknię za następną, może szpinakową?

      Usuń
  16. Dzisiaj bylam w swoim "warzywniaku" I nie kupilam porow...wielki blad!
    Nie nadazam z testowaniem przepisow dzemdzusa. Jeszcze nie smazylam jajek na ziarenkach,
    a tu juz kolejna odslona kusi ...pyszna tarta .
    Libra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staramy się jak możemy urozmaicać nasze propozycje i dostosowywać do pory.. roku. Teraz zimna zima nadeszła, więc pora na pora na ciepło i energetyczne śniadanka. A tartę polecam serdecznie i przyznam się bez bicia - użyłam ciasta gotowego :).

      Usuń
  17. Ojej, aż nie można oderwać wzroku. Wygląda tak kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam wielką słabość do tart na słodko i na słono :D Wasza wygląda niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo bym taką tartę zjadła :) jak tylko dorwę pora to biorę się do dzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam pora! W jeszcze w tarcie? Mmm. Porywam kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo pora lubię, a w tej formie wyjątkowo mi posmakował

      Usuń
  21. Tarta porowa jest mega smaczna! Sam por jest smakowity, a w takim połączeniu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wykorzystuję pora bardzo często jako dodatek aromatyczny do zup kremów (zamiast cebuli).

      Usuń
  22. Dodatek groszku bardzo mi się podoba:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam żeby była intensywnie zielona, więc groszek kolorystycznie mi pasował. Okazał się też bardzo pasujący smakowo.

      Usuń
  23. Bardzo lubię wytrawne tarty, a Twoja wygląda na pyszną !

    OdpowiedzUsuń
  24. Chętnie zjadłabym kawałek, a może i dwa :) Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam serdecznie na następną, bo ta już znikła.

      Usuń
  25. Jejku! Dawno nie robiłam:( A uwielbiam! Tylko zamiast groszku daję podpieczoną, pokrojoną paprykę! A co do ziemianki, to ja mieszkam na "dzikich polach", ale niestety nie mam:(:( - a marzy mi się! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł z tą papryką i kolorystyczny i smakowy. Co zaś do ziemianki to muszę zgłębić tajniki budowania i ruszyć z łopatą w pole jak mrozy zelżeją (może być Twoje?) W mieście z dzikimi polami jest kryzys :)))

      Usuń
    2. Zapraszam! Miejsca ci u mnie dostatek:)

      Usuń
    3. Kawałek drogi do Ciebie, ale parcie na ziemiankę kto wie gdzie mnie zagna :)

      Usuń
  26. Także uwielbiam tartę porową. Por jest nader uniwersalny, zimą nieodzowny, w moim przypadku koniecznie na ciepło, surowego nie znoszę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie skromne warzywo i tyle możliwości. Ja uwielbiam pora w daniach na gorąco i w formie sałatki też :) Pozdrawiam!

      Usuń
  27. Odpowiedzi
    1. Jakoś czasowo utrafiłam i tak pięknie się przypiekła :)

      Usuń
  28. Bardzo lubię tarty! Pięknie Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  29. Ależ pysznie wygląda ta tarta. Chętnie bym ją zjadła. Ale może nie ta pora? :) Chyba jutro taką zrobię. Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę, że zainspirowałam Cię do zrobienia tarty :)

      Usuń