środa, 9 października 2013

Przetwórnia winogron cz. I – dżem winogronowy z rozmarynem

Niestety nie mieszkam na południu Europy, nie mam winnicy ani w Hiszpanii, ani we Francji, ani w innej części świata, czego szczerze żałuję bo kocham winogrona. Klimat jaki jest każdy widzi. Na dzikich polach rosną wprawdzie winogrona, ale daleko im do szlachetnych z urodzenia kuzynów. Do niedawna z tych winogron powstawało wino, lepszych lub gorszych lotów, które kończyło żywot jako destylat za sprawą Dziadka. Od czasu kiedy odkryłam smak dżemu z winogron z rozmarynem i chilli zachowywałam ich część na taką właśnie produkcję. Dżem jest doskonały do serów, wędlin i mięs. Dość pikantny i z wyraźnym aromatem rozmarynu stał się przebojem wśród znajomych.




Składniki:
1 kg obranych z gałązek winogron
½ kg cukru trzcinowego
1 duża gałązka rozmarynu
½ strączka chilli
70 ml. Porto (opcjonalnie)




Winogrona umieścić w garnku, zasypać cukrem, lekko ugnieść tak by puściły sok i zagotować. Jeśli są bardzo soczyste pogotować około 15-20 minut bez przykrycia. Jeśli nie wystarczy im 5-1 minut. Zestawić z ognia, dodać papryczkę chilli, rozmaryn (z papryczki usuwamy pestki, jeśli nie lubimy bardzo pikantnych smaków). Winogrona pozostawić na noc w lodówce lub chłodnym miejscu. Następnego dnia wyjąć chilli i rozmaryn, a winogrona przetrzeć przez sito. Ponownie dodać rozmaryn i gotować na małym ogniu, aż dżem osiągnie pożądaną gęstość i przejdzie test talerzyka. Standardowo zajmuje to około 45 minut do godziny. Zdarza się oczywiście, że trwa to krócej, lub dłużej. Czas uzależniony jest od zawartości wody w winogronach. W niektórych latach są bardziej, a w innych mniej soczyste. Ja lubię pod koniec gotowania dodać jeszcze około łyżeczki utartego w moździerzu świeżego rozmarynu. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoiczków, zamykać na spirytus i pasteryzować około 10 minut.


17 komentarzy:

  1. właśnie zdałam sobie sprawę, że nigdy nie jadłam dżemu z winogron. do nadrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gorąco polecam, smak - moim zdaniem - wart grzechu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam kiedyś konfitury z winogron, kupione w winnicy... zachwycił mnie Twój przepis. do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że trafiłam w Twoje gusta. Niebawem jeszcze jeden eksperymentalny dżem z winogron.

    OdpowiedzUsuń
  5. Interesujace polaczenie skladnikow.Do wyprobowania tego przepisu zacheca mnie rowniez krotki czas gotowania dzemu. Piekne I "apetyczne" zdjecia!
    Libra

    OdpowiedzUsuń
  6. Libro
    Kiedy winogrona są bardzo soczyste niestety czas przygotowywania się wydłuża, ale smak rekompensuje wszystko, nawet przecieranie przez sito :)

    OdpowiedzUsuń
  7. "Pierwsza faza" chlodzi sie:) Na pewno dzem nie bedzie tak piekny I smaczny jak Twoj Aniu poniewaz winogrona ze swiata, a nie lokalne. Mam jednak wiele przyjemosci w moim raczkowaniu w przetworstwie:) Dzieki Ci za to!
    Libra

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie, że udało mi się zarazić Ciebie przetwarzaniem. Korzystając z winogron ze świata (bardziej soczystych i różnych smakowo od naszych przydomowych) masz szanse na ciekawe smaki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspanialy dzem! Mnie przed przetworstwem winogron powstrzymuje tylko przecieranie owocow... nie przepadam za tym niestety ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smak wynagradza wszystko, a przecieranie nie jest takie kłopotliwe i wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu. Nie wiem czemu, ale winogrona bardzo łatwo poddają się temu procesowi.

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu, przepisy, ktore wybralam z Twojego blogu to strzal w dziesiatke.
    Dzem super o intrygujacym smaku choc dla mnie troche... pracochlonny.
    Libra

    OdpowiedzUsuń
  12. Twoje komentarze to miód na moje serce. Cieszę się, że trafiłam w Twoje gusta i że zaraziłam Cię przetwarzaniem. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. witam
    Zamierzam zrobić z winogron coś innego, dżem to wspaniały pomysł. Mam czerwone winogrona, jednak zamiast świeżych owoców - papryczki chilli i tymianku, czy mogę i ile dodać suszonego tymianku i proszkowanej chilli?
    Jeszcze coś, zamykanie na spirytus - poproszę o bliższe info.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle ile lubisz ja dałabym 1 łyżeczkę chili a tymianku więcej znacznie coś około 1 dużej łyżki
      Zamykanie na spirytus to nic innego jak wlanie kilka kropli spirytusu na zakrętkę lub do dzemu, podpalenie i szybkie zakręcenie słoika.

      Usuń
  14. Ojej, aż chyba wypróbuję ten przepis. Dżem z winogron.. Niby takie oczywiste, a właściwie nigdy o tym nie pomyślałam. Mam pewnego Ziołowego Członka rodziny, więc wiem, od kogo zwędzę rozmaryn.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten dżem bardzo szczególnie jeśli masz dostęp do tradycyjnych (kiedyś) polskich drobnych czarnych winogron. Jest rewelacyjny. Dodatek porto mozesz oczywiście pominąć,ale tak naprawdę alkohol wyparowuje i pozostaje tylko smak :)

      Usuń
  15. Witam w komentarzach jest mowa o tymianku i PORTO natomiast w przepisie nie ma o nich mowy to znaczy nie jest opisane kiedy i ile dodać. Bardzo proszę o informacje w którym momencie dodać Porto i tymianek ponieważ jestem właśnie na pierwszej fazie wykonania dżemu

    OdpowiedzUsuń