Warzywa korzeniowe, czemu nie spróbować zrobić dżemu z „korzonków”. Szukałam przepisu, który do mnie przemówi i trafiłam na blogu Magiczny kociołek na toskański dżem marchewkowy. Nie byłabym sobą gdybym nie namieszała. Eksperymentujcie, puśćcie wodze fantazji i ucierajcie marchew.
Składniki
1/2 kg marchwi (żeby ograniczyć straty gdyby coś nie wyszło)
1/2 szklaniki cukru trzcinowego
sok i skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka tartego imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
4-6 goździków
ok. 1 szklanki wody
1/2 szklaniki cukru trzcinowego
sok i skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka tartego imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
4-6 goździków
ok. 1 szklanki wody
Dżem będzie idealnym nadzieniem do rogalików.
Zrobilam,zrobilam!
OdpowiedzUsuńI nie zaluje:)
Jak na dzem to smak wykwintny,
a moze nawet wyrafinowany.
Dobrze,ze zaczelam probowac
pozniej niz po 15 minutach
...bo nic by nie zostalo:)
anonimowy,staly bywalec
Jestem z Ciebie dumna, wspominałaś że nie jesteś "przetworową osobą" tym bardziej jestem zaszczycona, że wybór padł akurat na mój dżem. :)
UsuńChcialam dodac,ze uzylam tylko 1 cytryne(sok i otarta skorke) na 1/2 kg marchewki.
OdpowiedzUsuńWydaje mi sie,ze 2 cytryny na te ilosc marchewki to za duzo.
Cytryna w duzym stopniu stanowi o pysznym, swiezym smaku tego dzemu.
Przyprawy dodaja...pikanterii sprawie,a marchew i cukier to nuta slodyczy.
Calosc zaskakujaca,godna polecenia!
anonimowy,staly bywalec
Fakt, do przepisu wkradł się błąd poprawię przepis, 2 cytryny w oryginale są na 1 kg marchwi. Dzięki za zwrócenie uwagi.
Usuń