Groch włoski czyli cieciorka lub jak kto woli
ciecierzyca wygląda jak perełki z naszyjnika królowej angielskiej. Klasyczne i
dość nudne. Jakże łatwo jednak można zmienić je w coś intrygującego.
Składniki
1 puszka cieciorki (250 g)
1 młoda cukinia
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1/2 pęczka kolendry
4 cebulki dymki
1 jajko
sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
1/2 łyżeczki kuminu
Cieciorkę odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, posolić i zostawić
na sicie do odcieknięcia na ok. pół godziny. Pietruszkę, kolendrę i dymkę
drobno posiekać. Wymieszać z cukinią i cieciorką, przyprawić do smaku. Dodać
jajko i dobrze wymieszać masę. Jeśli wyda wam się zbyt rzadka można ją zagęścić
dodając odrobinę mąki z cieciorki. Formować malutkie kotleciki, obtaczać w
mące, lub mielonych pestkach dyni i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu na złoty
kolor. Podawać na gorąco. Doskonałe na przyjęcia jako tzw. „finger food”
Uwaga: dla tych którzy nie lubią orientalnych smaków:
kolendrę wyrzućcie, a kumin zastąpcie czosnkiem i ostra papryką.
Bardzo smaczne!!!
OdpowiedzUsuńKotleciki zrobione,zjedzone... pyszne!
OdpowiedzUsuń...anonimowy,staly bywalec:)
Bardzo się cieszę, że smakowały. To niezwykłe uczucie, kiedy ktoś z cyberprzestrzeni podziela moje smaki :)
Usuń