sobota, 23 lutego 2013

Kotleciki z grochu włoskiego w wersji orientalnej

Groch włoski czyli cieciorka lub jak kto woli ciecierzyca wygląda jak perełki z naszyjnika królowej angielskiej. Klasyczne i dość nudne. Jakże łatwo jednak można zmienić je w coś intrygującego.

Składniki
1 puszka cieciorki (250 g)
1 młoda cukinia
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1/2 pęczka kolendry
4 cebulki dymki
1 jajko
sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
1/2  łyżeczki kuminu 



Cieciorkę odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, posolić i zostawić na sicie do odcieknięcia na ok. pół godziny. Pietruszkę, kolendrę i dymkę drobno posiekać. Wymieszać z cukinią i cieciorką, przyprawić do smaku. Dodać jajko i dobrze wymieszać masę. Jeśli wyda wam się zbyt rzadka można ją zagęścić dodając odrobinę mąki z cieciorki. Formować malutkie kotleciki, obtaczać w mące, lub mielonych pestkach dyni i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu na złoty kolor. Podawać na gorąco. Doskonałe na przyjęcia jako tzw. „finger food” 

Uwaga: dla tych którzy nie lubią orientalnych smaków:
kolendrę wyrzućcie, a kumin zastąpcie czosnkiem i ostra papryką.



3 komentarze:

  1. Bardzo smaczne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotleciki zrobione,zjedzone... pyszne!
    ...anonimowy,staly bywalec:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały. To niezwykłe uczucie, kiedy ktoś z cyberprzestrzeni podziela moje smaki :)

      Usuń