piątek, 18 lutego 2022

Czekoladowa tarta z mąki kokosowej


Już po… Walentynkach. Oddycham z ulgą, choć nie jestem przeciwniczką tego święta. W tym czasie, gdzie nie spojrzysz, wszędzie słodkości: czekolady, czekoladki, serca i misie z czekolady, albo wypchane czekoladowymi pralinkami. Słodycze tu, słodycze tam, zalewa nas rzeka cukru. Społeczeństwo tyje, rośnie procent otyłych dzieci, lekarze, dietetycy i dentyści biją na alarm, a producenci słodyczy, nawet piekarze, dorzucają kolejne łychy cukru do swoich produktów. Cukier uzależnia  podobnie jak inne używki i tak samo jak innych potrzebujemy go coraz więcej. Spróbujcie przeczytać skład czekolady deserowej, wafelkowego batonika w czekoladzie lub praliny znanej firmy produkującej słodycze. Zawartość „cukru w cukrze” podwoiła się (o ile nie potroiła) na przestrzeni ostatnich 10-15 lat i nie załatwi tego podatek od słodzonych napojów gazowanych. Miało nie być tak poważnie, ale jakoś samo wyszło. W opozycji do produkcji masowej są domowe słodkości. Możemy kontrolować w nich ilość cukru, indeks glikemiczny, wyeliminować niezdrowe tłuszcze, polepszacze, wypełniacze i sztuczne barwniki.




Składniki:


Ciasto
100 g mąki kokosowej (IG = 35)
40-60 g oleju kokosowego (IG = 0)
1 łyżeczka ksylitolu/erytrolu
2 jajka


Nadzienie
400 ml mleka kokosowego (IG = 40)
300 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao
bez cukru IG = 25)
1 płaska łyżka ksylitolu/erytrolu
skórka starta z pomarańczy (opcjonalnie)



Suche składniki ciasta wymieszać, dodać rozpuszczony olej kokosowy i jajka. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie się kruszyło dodać ciepłej wody, aż stanie się bardziej elastyczne. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem. Trzeba stworzyć około 5 mm warstwę ciasta na spodzie i rancik dookoła formy. Piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 15 minut, aż lekko się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przygotować nadzienie: Mleko kokosowe podgrzać w garnku (trzeba uważać żeby się nie przypaliło). Do lekko podgrzanego mleka wrzucić połamaną na drobne kawałki czekoladę (skórkę startą z pomarańczy). Energicznie mieszać przez 2-3 minuty. Zestawić z ognia i dalej mieszać aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Najlepiej masę miesza się rózgą. Masę odstawić do ostygnięcia. Przełożyć na spód tarty i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekorować np. prażonymi orzechami, prażonymi wiórkami kokosowymi lub owocami. Można podać z gęstym jogurtem



52 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mam nadzieję że osłodzi choć na chwilę ten trudny czas.

      Usuń
  2. Super, tarta wygląda pięknie i elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudownie się prezentuje! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinka leci. Cudowna tarta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszamy do próbowania. Z kawą smakuje bosko

      Usuń
  5. Wygląda zjawiskowo, chętnie bym zjadła taki deser w dobrej restauracji :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna, zdrowa a składniki wspaniałe <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że zadowoli nie tylko oko ale też podniebienie

      Usuń
  7. Przepięknie wygląda i do tego lekko i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zdrowo. Zależało mi na stworzeniu deseru o niskim IG

      Usuń
  8. Kulinarne arcydzieło. Pięknie wygląda ta tarta, może kiedyś ja zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niezwykle smakowita domowa tarta. Uwielbiam takie desery. <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda niesamowicie. Z wielką chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  11. To prawda, zalewają nas cukrem przy każdej okazji i bez okazji.
    Taką zdrowszą tartę zjadłabym z większą przyjemnością. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie robiłam tarty. Będę musiała sie w końcu zabrać i zrobić

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale kusząca tarta! Wygląda obłędnie smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smacznie. Jeszcze nie robiłam tarty z mąki kokosowej.

    OdpowiedzUsuń
  15. Same pyszności. Nic tylko iść do kuchni i pichcić

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię aromat i smak kokosowej mąki czy cukru

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale smakowicie wygląda! Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Rewelacyjna. Z chęcią spróbuję jeszcze nie robiłam nic z mąki kukurydzianej

    OdpowiedzUsuń
  20. BArdzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszności. Takie małe ale cieszy

    OdpowiedzUsuń
  22. Coś dla miłośników czekolady. Z chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  23. Smacznie wygląda. Myslę że zrobi furorę w moim domu

    OdpowiedzUsuń
  24. Odpowiedzi
    1. Według testerów smak też jest niczego sobie. :))

      Usuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo lubię kokosowe smaki, choć za samymi wiórkami nie przepadam. Za to kocham dodawać kokosowy cukier do wypieków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier kokosowy daje niebywale oryginalny smak wypiekom :)

      Usuń
  27. Musze podrzucić ten przepis Martikowi, bo jest bezglutenowy, a wygląda (i zapewne smakuje) wypasnie. A co do czekolady to masz całkowitą rację - te, które jedliśmy w dzieciństwie, były o wiele mniej słodkie. Obecnie "normalnej" czekolady praktycznie nie da się zjeść, a dzieci w szkole i tak mówią, że biała jest najlepsza - bo to sam cukier i tłuszcz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biała czekolada przyprawia mnie o dreszcze, już widzą zacierającego ręce dentystę. Bojąc się dentysty od dziecka unikam tego "Cudu" jak ognia i w dzieciach zaszczepiłam (chyba) podobne uczucia. Córka mówi, że ze słodyczy to ona najbardziej lubi śledzie :))

      Usuń
  28. Niezłe pomysły, polecam także własną kul propozycję

    OdpowiedzUsuń
  29. Masz rację, poziom cukru w produktach podnosi się sukcesywnie :(

    OdpowiedzUsuń