piątek, 18 lutego 2022

Czekoladowa tarta z mąki kokosowej


Już po… Walentynkach. Oddycham z ulgą, choć nie jestem przeciwniczką tego święta. W tym czasie, gdzie nie spojrzysz, wszędzie słodkości: czekolady, czekoladki, serca i misie z czekolady, albo wypchane czekoladowymi pralinkami. Słodycze tu, słodycze tam, zalewa nas rzeka cukru. Społeczeństwo tyje, rośnie procent otyłych dzieci, lekarze, dietetycy i dentyści biją na alarm, a producenci słodyczy, nawet piekarze, dorzucają kolejne łychy cukru do swoich produktów. Cukier uzależnia  podobnie jak inne używki i tak samo jak innych potrzebujemy go coraz więcej. Spróbujcie przeczytać skład czekolady deserowej, wafelkowego batonika w czekoladzie lub praliny znanej firmy produkującej słodycze. Zawartość „cukru w cukrze” podwoiła się (o ile nie potroiła) na przestrzeni ostatnich 10-15 lat i nie załatwi tego podatek od słodzonych napojów gazowanych. Miało nie być tak poważnie, ale jakoś samo wyszło. W opozycji do produkcji masowej są domowe słodkości. Możemy kontrolować w nich ilość cukru, indeks glikemiczny, wyeliminować niezdrowe tłuszcze, polepszacze, wypełniacze i sztuczne barwniki.




Składniki:


Ciasto
100 g mąki kokosowej (IG = 35)
40-60 g oleju kokosowego (IG = 0)
1 łyżeczka ksylitolu/erytrolu
2 jajka


Nadzienie
400 ml mleka kokosowego (IG = 40)
300 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao
bez cukru IG = 25)
1 płaska łyżka ksylitolu/erytrolu
skórka starta z pomarańczy (opcjonalnie)



Suche składniki ciasta wymieszać, dodać rozpuszczony olej kokosowy i jajka. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie się kruszyło dodać ciepłej wody, aż stanie się bardziej elastyczne. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem. Trzeba stworzyć około 5 mm warstwę ciasta na spodzie i rancik dookoła formy. Piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 15 minut, aż lekko się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przygotować nadzienie: Mleko kokosowe podgrzać w garnku (trzeba uważać żeby się nie przypaliło). Do lekko podgrzanego mleka wrzucić połamaną na drobne kawałki czekoladę (skórkę startą z pomarańczy). Energicznie mieszać przez 2-3 minuty. Zestawić z ognia i dalej mieszać aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Najlepiej masę miesza się rózgą. Masę odstawić do ostygnięcia. Przełożyć na spód tarty i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekorować np. prażonymi orzechami, prażonymi wiórkami kokosowymi lub owocami. Można podać z gęstym jogurtem



43 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mam nadzieję że osłodzi choć na chwilę ten trudny czas.

      Usuń
  2. Super, tarta wygląda pięknie i elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudownie się prezentuje! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinka leci. Cudowna tarta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda zjawiskowo, chętnie bym zjadła taki deser w dobrej restauracji :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna, zdrowa a składniki wspaniałe <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że zadowoli nie tylko oko ale też podniebienie

      Usuń
  7. Przepięknie wygląda i do tego lekko i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zdrowo. Zależało mi na stworzeniu deseru o niskim IG

      Usuń
  8. Kulinarne arcydzieło. Pięknie wygląda ta tarta, może kiedyś ja zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dość, że smaczna, zdrowa to jeszcze pięknie wygląda. Idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niezwykle smakowita domowa tarta. Uwielbiam takie desery. <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda niesamowicie. Z wielką chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  12. To prawda, zalewają nas cukrem przy każdej okazji i bez okazji.
    Taką zdrowszą tartę zjadłabym z większą przyjemnością. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie robiłam tarty. Będę musiała sie w końcu zabrać i zrobić

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale kusząca tarta! Wygląda obłędnie smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smacznie. Jeszcze nie robiłam tarty z mąki kokosowej.

    OdpowiedzUsuń
  16. Same pyszności. Nic tylko iść do kuchni i pichcić

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię aromat i smak kokosowej mąki czy cukru

    OdpowiedzUsuń
  18. Będę musiała w końcu kupic tą forme do tarty

    OdpowiedzUsuń
  19. Coś rewelacyjnego. Z chęcią bym skubnęła odrobinkę

    OdpowiedzUsuń
  20. Z mąki kokosowej nie robiłam jeszcze tarty. Musze wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale smakowicie wygląda! Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Rewelacyjna. Z chęcią spróbuję jeszcze nie robiłam nic z mąki kukurydzianej

    OdpowiedzUsuń
  23. BArdzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszności. Takie małe ale cieszy

    OdpowiedzUsuń
  25. Coś dla miłośników czekolady. Z chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  26. Smacznie wygląda. Myslę że zrobi furorę w moim domu

    OdpowiedzUsuń
  27. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń