Po tarcie cytrynowej zostało tylko
wspomnienie i 4 białka. Jako, że nie lubię wyrzucania jedzenia, a
do mrożenia białek, systemem Nigelli, nie mam na razie wielkiego
przekonania, biłam się z myślami co zrobić z resztkami. Za bezą
nie przepadam, poza taką na szarlotce, uznałam jednak, że jedno
ciasto na sobotę wystarczy i padło na drobnicę w postaci
kokosanek. Przepis stary jak świat, nieskomplikowany i bardzo dobry.
Składniki:
4 białka
200 g cukru pudru
200 g cukru pudru
200 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki soku z cytryny
1-2 łyżeczki amaretto lub malibu
Białka ubić na sztywną pianę, pod
koniec ubijania dodawać po troszeczku cukier, sok z cytryny i
amaretto. Na koniec ubitą pianę wymieszać łyżką z wiórkami
kokosowymi. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik
nagrzać do 150 C. Nakładać masę łyżką uważając by ciasteczka
były jednakowej wielkości, wtedy równo się upieką. Piec ok.
25-30 minut aż będą złote. Długość pieczenia zależy od
wielkości ciasteczek. Tuż po wyjęciu z pieca trzeba je odkleić od
papieru i najlepiej studzić na kratce.
Wyglądają na takie chrupiące ! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńSą chrupiące z zewnątrz i mają przyjemnie miękki środek.
UsuńWyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuń:) Są bardzo uzależniające
Usuńmigdałowo kokosowe smaki. delicja:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jestem fanką tej mieszanki :)
UsuńMniam! Ależ one musza smakować :)
OdpowiedzUsuńTe zwykłe kokosanki jakoś do mnie nie przemawiały, ale te są bardzo fajne w smaku i dzięki amaretto polubiłam te ciasteczka :)
UsuńAż ślinka cieknie na sam widok... Amaretto- uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWitam w klubie wielbicieli amaretto.
UsuńDodatek amaretto bardzo kuszący :)
OdpowiedzUsuńKuszący i zmieniający oblicze ciasteczka
UsuńMam w zbiorach podobny przepis ale zamiast kokosu sa orzechy pecan I... tony cukru brazowego jako,ze przepis jest amerykanski.
OdpowiedzUsuńTeraz na podstawie dwoch przepisow sprobuje stworzyc jeden z orzechami ale z mniejsza iloscia cukru. Ciasteczka pecanowe tez sa pyszne.
Jak zwykle zdjecia I naczynka sliczne
Libra
Orzechy pecan - mniam - oczyma duszy już widzę te ciasteczka i czuję ich smak. Ciasteczkami z orzechami laskowymi też bym nie pogardziła. Powodzenia w tworzeniu i daj znać jak efekty twórczości. :)
UsuńAniu,chcialam dodac, ze piszac "... tony cukru brazowego jako,ze przepis jest amerykanski." mialam na mysli ilosc cukru, a nie jego kolor.
UsuńJako ciekawostke podam,ze w moim przepisie na 3 bialka przypada okolo 1/2kg cukru !!! I tylez orzechow pecan.Dla pelnej informacji podaje,ze ciasteczka piecze sie 10 minut w temp.180C.
Moim zdaniem wszystkie amerykanskie przepisy "lepia sie "od cukru.
Jescze jeden przyklad. Kolezanka przyslala mi link do DIETETYCZNEGO przepisu ze strony www.LIVEBETTERAMERICA:) W przepisie na cardamom-cashew bars doliczylam sie 31/2 kubka cukru!!!.
Libra.
Znaczy Ameryka to kraj mlekiem i cukrem płynący. Fakt wszystkie przepisy jakie miałam z amerykańskich książek ociekały cukrem. Podobna sytuacja była z masłem.
UsuńMuszę spróbowac tych ciasteczek, jednak po odchudzeniu z cukru w drastyczny sposób.
boskie:) jestem pod wielkim wrażeniem:)
OdpowiedzUsuńCieszę się że trafiłam w Twoje smaki :)
UsuńWyglądają fantastycznie... aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńNiestety są już tylko wspomnieniem.
UsuńAle fajny pomysł! Połączenie kokosanek z amaretto... bajka!
OdpowiedzUsuńW planach mam wersję z orzechami laskowym, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Usuńpyszności, wspaniałości... :)
OdpowiedzUsuńBardzo szybko się robi, polecam
UsuńUpieklam. Pyszne choc nie tak profesjonalnie piekne jak u Ciebie.
OdpowiedzUsuńUpieklam rowniez te ciasteczka z orzechami pecan. Tez pyszne
ale ksztaltem przypominaly placuszki ,medaliony:).
Nastepnym razem nie bede religijnie trzymala sie proporcji skladnikow z przepisu
I dodam wiecej orzechow .Byc moze wtedy ciasteczk nie "rozleja sie" tak bardzo
choc to nie przynioslo im szkody.Czekam na Twoja wersje z orzechami laskowymi.
Libra
Moje następne, z tego samego przepisu, też były nieco inne. To chyba zasługa wiórków kokosowych i ich zdolności wchłaniania. Co do laskowych orzechów. Na dzikich polach jakaś ruda małpa zjadła nam cały zapas orzechów, na zdrowie jej poszło. Jestem wyrozumiała bo musiała wykarmić rodzinę, która z powodu ciepłej zimy nie zapadła w sen. Do orzechów z chin (takimi zasypane są sklepy) nie mam jakoś przekonania, więc trzeba będzie poczekać.
UsuńTo troche potrwa bo przed nami sporo czasu do nastepnych zbiorow:).
UsuńTymczasem sprawdzilam miejsce pochodzenia moich orzechow laskowych
...Turcja.
Aniu, moja praktyczna rada.Ciasteczka odklejac od papieru gdy kompletnie wystygna.
Libra
Dzięki za radę bardzo się przyda i zazdroszczę orzechów z Turcji dzięki Turkom możesz delektować się ciasteczkami.
Usuń