wtorek, 26 listopada 2013

Pikantna zupa z soczewicy

Wiem, nie odkryłam Ameryki, prawie wszyscy znają już tę zupę, ale ja dopiero teraz na nią wpadłam. Z czeluści lodówki smętnie patrzyły na mnie dwie pietruszki, seler i kawałek pora. Reszta chyba wyjechała na wakacje. Z pułki w szafie spoglądał ponuro słoik z zieloną soczewicą i nagle bingo mam – no to niech się stanie zupa z zielonej soczewicy.




Składniki:
3/4–1 szklanka zielonej soczewicy*
2 średniej wielkości korzenie pietruszki
20 cm kawałek pora
1/3 średniego selera
1 spora cebula
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki pieprzu seczuańskiego lub chili
1 ząbek czosnku
1-2 domowe kostki rosołowe
1 litr wody lub bulionu warzywnego
1,5 łyżki oliwy
sól do smaku





Warzywa umyć, obrać, pokroić w półtalarki, posolić. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kumin i pieprz lub chili (dobierzcie sobie odpowiednią dla Was ilość przypraw), gdy poczujecie ich zapach trzeba dolać oliwy i wrzucić pokrojone warzywa. Podsmażyć je przez chwilę, aż będą ładnie przyrumienione, ale jeszcze półtwarde. Do garnka z bulionem lub wodą i kostką rosołową wrzucić soczewicę gotować około 25 minut. Dorzucić podsmażone warzywa i dalej gotować do miękkości. Kiedy soczewica i warzywa zmiękną, zupę zmiksować, przyprawić do smaku i dodać wyciśnięty przez praskę czosnek Ja lubię kiedy zupa soczewicowa jest pikantna z lekką nutą orientu. Podawać z jogurtem.

* Ilość soczewicy zależy od tego jak gęstą zupę lubicie


Uwaga: do zrobienia zupy można wykorzystać mieszankę złożoną z 3 rodzajów soczewicy. Pamiętać jednak trzeba, że soczewica pomarańczowa gotuje się najkrócej, a najdłużej brązowa. Smak zupy pozostaje taki sam, dlatego, że to wyraziste przyprawy decydują o jej charakterze.


24 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Starałam się, żeby tę naprawdę mało urodziwą zupę pokazać w jak najlepszym świetle bo jest bardzo dobra :)

      Usuń
  2. Pyszna musiała być!
    Muszę jakiś kremik ugotować, dawno nic takiego u mnie nie było...

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam. Nie od dziś wiadomo, że najważniejsze jest wnętrze a nie powierzchowność i ta zupa idealnie to obrazuje. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja nie znałam;-) Robię tylko grecką Fakes z soczewicy, ale nie krem:-) Pięknie zaprezentowana:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jesteśmy kwita ;) bo ja o greckiej Fakes nie miałam pojęcia

      Usuń
  5. wygląda bardzo apetycznie, lubię zupę z soczewicy ale nie robiłam jej na pikantnie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponieważ bardzo lubię pikantne jedzenie to i zupa wyszła taka choć w wersji z pieprzem seczuańskim jest zdecydowanie łagodniejsza niż z chili.

      Usuń
  6. Rozgrzewająca ta Twoja zupka! Na zimny poranek jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na poranek, popołudnie i wieczór. A jeśli jeszcze zostanie to wekuję ją i trzymam w lodówce jest wtedy na wyciągnięcie ręki przez tydzień (na dłużej jej nigdy nie wystarczyło).

      Usuń
  7. mmm.. robiłam raz i jestem zadowolona, podobna do twojej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam ją w kilku wersjach, ale ta najbardziej mi odpowiada.

      Usuń
  8. Z soczewicy nigdy jeszcze nie robiłam... koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz, kiedy chłodne dni przed nami, będzie częstym gościem u mnie, mam nadzieję, że do Ciebie zawita też nie jeden raz.

      Usuń
  9. Wygląda obłędnie, piękne ujęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie za uznanie, przekażę autorowi zdjęć, bardzo się ucieszy

      Usuń
  10. Uwielbiam zupę z soczewicy! Wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Już żałuję, że się skończyła ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. aż wpadam w kompleksy jak widzę Twoje zdjęcia :). Przepis też niczego sobie, kolejne wyzwanie przede mną :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję :) Bardzo jest mi miło, że moje starania by przepisy były ciekawe mają taki wspaniały odbiór. Fotki to mój mąż, który stara się by każde ujęcie cieszyło oko :)

      Usuń
  13. oj domyślam się, że smakuje nieziemsko :) wygląda obłędnie! a pewnie pachnie wspaniale. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor i wygląd tej zupy jest nieciekawy to dodatki w postaci śmietanki i pieprzu cayenne dodają jej uroku :) smak i zapach są rewelacyjne :)

      Usuń
  14. Nigdy takiej nie jadłam, wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania, smakuje lepiej niż wygląda. :)

      Usuń