Uwielbiam włoska kuchnię zwłaszcza
za jej prostotę, kolekcjonuję włoskie przepisy i ciągle coś mnie
w niej zaskakuje. Tak było i tym razem. Wpadłam jak śliwka w
kompot, a raczej jak oliwka w panierkę kiedy trafiłam na ten
przepis. Nadziewana oliwka zachwyciła mnie najpierw swoim wyglądem,
potem smakiem. W oryginale nadzienie jest mięsne, ale doskonale
sprawdzi się też w wersji z sera fetta lub ricotta. Kiedy udało
się dostać naprawdę duże oliwki i do tego bez pestek wiedziałam,
że już nic mnie nie powstrzyma.
250 g dużych oliwek bez pestek
200 g mięsa (pierś kurza)
25g parmezanu
25 g masła
1 małe jajko
sól, pieprz i ulubione zioła (ja
użyłam ziół prowansalskich)
oryginalnie gałka muszkatołowa
Do panierowania: mąka, jajko, bułka tarta
Olej
do smażenia
Mięso obsmażyć na patelni lub jeśli
ktoś woli można użyć mięsa z rosołu. Zmielić maszynką do
mielenia mięsa dodać parmezan, masło i jajko, przyprawić do smaku
(nie należy za bardzo solić bo oliwki są słone), wyrobić
dokładnie na jednolitą masę. Oliwki opłukać z solanki. Nadziać
oliwki (nie polecam samodzielnego pozbawiania oliwek pestek. To
trudne i żmudne zajęcie, a można kupić już gotowe.). Panierować
obtaczając najpierw w mące potem w jajku i tartej bułce i jeszcze
raz w jajku i bułce. Smażyć na głębokim tłuszczu podobnie jak
pączki, aż panierka zbrązowieje. Usmażone oliwki należy odsączyć
na kuchennym ręczniku papierowym.
Takie oliwki to doskonała przekąska
do wina, piwa. Nadają się na wszelkie okazje.
Bardzo pomysłowe :) Uwielbiam oliwki!
OdpowiedzUsuńTrochę pracochłonne, ale warto.
UsuńFenomenalne. Koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńJa poluję już na duże oliwki bez pestek (nie bardzo słone), żeby zrobić tym razem w wersji bezmięsnej. :)
Usuńświetne zdjęcia i wyśmienite potrawy, będę tu często zaglądać :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie i dziękuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, jestem pod wrażeniem!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Forma przekąski to inspiracje włoską kuchnią :)
UsuńAle rewelacyjny pomysł :)! Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDzięki, włoska kuchnia jest moją ulubioną.
Usuń