wtorek, 4 marca 2014

Warzywna sałatka pieczona

Zimnym wiosennym porankiem, stojąc na przystanku autobusowym, myślę tylko o ogrzewaniu. Nie, nie jestem palaczem w kotłowni. Nie sprzedaję opału, ale nie miałabym nic przeciwko temu, żeby zimne dni spędzić na zapiecku zamiast dygotać w oczekiwaniu na komunikację miejską. Mroźny, całkiem nie wiosenny, wiatr sprawia, że moje myśli krążą dookoła ciepłego jedzenia, bardziej niż dookoła lodów. Warzywna sałatka na ciepło wydała mi się doskonałym pomysłem na zaspokojenie moich wczesnowiosennych potrzeb kulinarnych, a ciekawy dodatek zmienił jej tradycyjne oblicze.


Składniki:
2 czerwone cebule
2-3 małe buraki
2-3 marchewki
1-2 pietruszki
1 korzeń pasternaku(opcjonalnie)
średni seler
1 szklanka kaszki kuskus
1 cytryna
1 pęczek zielonej pietruszki lub mięty

sos:
¼ szklanki oliwy z oliwek
1-2 łyżki miodu
3-4 łyżki octu balsamicznego (raczej więcej niż mniej)
2 wyciśnięte ząbki czosnku
sól morska i świeżo mielony pieprz


Warzywa obrać, cebulę i buraki pokroić w szesnastki. Resztę warzyw tak jak lubicie (ja lubię w słupki). Obrane warzywa wrzucić do brytfanki, polać sosem powstałym z dokładnego wymieszania jego składników. Trzeba zadbać, żeby sos dokładnie oblepił warzywa. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec przez około 45 minut, aż warzywa osiągną odpowiednią dla was miękkość (u mnie wystarczył podany czas). Przygotować kuskus: do suchej kaszki dodać startą skórkę z cytryny, sól (jeśli zalejecie go wodą) dokładnie wymieszać, dalej postępować z kaszką jak w opisie na jej opakowaniu (ja zalewam kuskus bulionem). Warzywa wyjąć z piekarnika, oddzielić od powstałego przy pieczeniu sosu, wymieszać z kuskusem i siekaną natką pietruszki lub miętą. Do sosu z warzyw dodać sok z cytryny, przyprawić, w razie potrzeby, do smaku i podawać do sałatki osobno.

Uwaga: sałatka jest równie dobra na zimno. Do listy pieczonych warzyw można dodać batata czy też naszego rodzimego ziemniaka. Wtedy jednak zmniejszyłabym ilość kaszki.


48 komentarzy:

  1. Pięknie i bardzo apetycznie zapowiada się Twoja sałatka. Mam ochotę spróbować:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, szczególnie na ciepłą o poranku :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, ocet balsamiczny nadaje jej całkiem nowego smaku.

      Usuń
  3. Pyszności dzisiaj podajesz!
    Achhhhh...

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda po prostu bosko!:) chętnie bym spróbowała:)
    Ps. GzG już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować do póki warzywa korzeniowe są jeszcze dobre.

      Usuń
  5. wow! Nie słyszałam o takie sałatce, ale kuuurde!
    Wygląda genialnie :)
    Zjadłabym z wielką przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Mam nadzieję, że będzie Ci smakowała :)

      Usuń
  6. Przez 10 lat marzłam na przystankach (licząc tylko czas pracy, bez okresu studiów) a teraz zimne poranki mi nie straszne - mam w samochodzie podgrzewane fotele:):):) Sałatka superaśna! Gdyby tak jeszcze ktoś mi ją zrobił! Takiego mam ostatnio lenia, także kuchennego:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leń kuchenny szwenda się po różnych domach jak widzę. U mnie już był i widzę (nie powiem że nie jestem z tego powodu szczęśliwa), że poszedł sobie.

      Usuń
  7. Mmm.. coś nowego :) tyle warzyw - musi być pyszne, nie ma innej opcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmm, takie warzywka piekłam nie raz.....ale nie pomyślałam by zrobić do nich kuskus...
    gapa ze mnie : ( Pyszności.... :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic straconego, taka sałatka może być, własnie ze względu na dodatek kuskusu, samodzielnym daniem.

      Usuń
  9. bardzo ciekawy przepis, a sałatka wygląda obłędnie smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawa sałatka, zapisuję do zrobienia. Bardzo lubię takie pieczone warzywa. Ja osobiście wolałabym się ogrzewać gdzieś daleko nad turkusowym morzem...;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Turkusowe morze jest super, tylko rodzi pewna małą niedogodność - codzienny dojazd do pracy niemiłosiernie by się wydłużył :)

      Usuń
  11. Pysznie wygląda, a co do smaku jestem pewna że jest doskonały! Będę musiała skorzystać z pomysłu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam nic przeciwko temu. Ciekawa jestem jak będzie Tobie smakowała:)

      Usuń
  12. Pieczone warzywa mają wyjątkowy smak, ona musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naszym zdaniem bardzo dobra za sprawą dodatku sporej ilości octu balsamicznego do pieczenia warzyw.

      Usuń
  13. Super pomysł na taką ciepłą, pieczoną sałatkę. Wygląda cudownie :) Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam bardzo smakuje, robiliśmy ją już wielokrotnie. Sprawdza się nawet na imprezach.

      Usuń
  14. Bardzo fajna pieczona sałatka. a że ja lubię sałatki wszelakie, twoja przypadła mi do gustu za sprawą kaszy i warzyw z piekarnika. Muszę wypróbować to cudo :-) z octem balsamicznym i czosnkiem musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodam jeszcze, że nie należy żałować octu balsamicznego. Cudownie karmelizuje się na warzywach podczas pieczenia.

      Usuń
  15. Sałatka wygląda obłędnie. Ale... nie załapałam się, bo się spóźniłam (padł mi internet i taka strata). A tu dzisiaj tylko smakiem się obejdę. A szkoda...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielka szkoda z tym internetem, ale sałatka jest dobra i na zimno. Zapraszam

      Usuń
  16. Muszę koniecznie ją zrobić, kuskus jest ponoć bardzo zdrowy, a Twoja sałatka wygląda baaardzo apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  17. I choć wenus-lifestyle nie do końca ma rację, bo kuskus wcale nie jest zdrowy, bo tak naprawdę kuskusowi bliżej do makaronu niż do kaszy, to i tak ja się z wielką przyjemnością częstuję miseczką tych pyszności :-) mlask, mlask :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jeśli ktoś nie lubi lub nie może kuskusu to przecież zawsze można go pominąć lub zastąpić ;) Miseczka sałatki do dyspozycji

      Usuń
  18. super sałatka! z pewnością ją wykorzystam, już same zdjęcia sprawiły, że zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głód o tej porze wróży kolację, sałatka idealnie wypełni tą wróżbę.

      Usuń
  19. Bardzo fajny pomysł na sałatkę :) na pewno jest wyśmienita!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jeśli teraz tolerujesz takie smaki to bardzo prosty, pożywny i zdrowy przepis na ciepłą kolację, lekki lunch lub dodatek do czegoć innego :)

      Usuń
  20. Świetny pomysł na sałatkę i piękne podanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pieczona ? Wow ! Robi wrażenie :)
    Mimo, że dopiero jadłam - nagle zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko masz pod ręką składniki to zaspokoisz głód ta sałatką. To mogę zagwarantować.

      Usuń
  22. O tak, u mnie takowa na porzadku dziennym : raz z bulgurem, raz z komosa, raz z kuskusem, czy z kazda inna kasza; uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwości jest wiele, bardzo ją polubiłam, chyba ma to związek z octem balsamicznym, który wyjątkowo mi tu pasuje.

      Usuń
  23. Robię podobną ale piekę warzywa z ziołami prowansalskimi... ale bardzo podoba mi się pomysł z tym octem balsamicznym i na pewno z niego skorzystam :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię wymianę doświadczeń, ja z kolei na 200% wykorzystam następnym razem zioła prowansalskie. Dzięki za podpowiedź

      Usuń
  24. Ależ piekne zdjęcia, sałatka też kusi...

    OdpowiedzUsuń