Zupa pieczarkowa nie należy do
najbardziej fotogenicznych modelek jakie brały udział w naszych
sesjach. Niech więc jej bogate, aromatyczne i zjawiskowe wnętrze
wynagrodzi dość pospolitą powierzchowność. Taki przyświecał
nam cel w fazie przygotowań. Poczułam się jak Gok Van, który w
przeciętnej kobiecie dostrzega jej wewnętrzne piękno i wydobywa je
na światło dzienne. No może nasza modelka diametralnie nie
zmieniła swojego wyglądu, ale na pewno niebywale wzbogaciła
wnętrze. Natchnieniem do tej metamorfozy było potrójnie
czekoladowe ciasto. Tak narodziła się potrójnie pieczarkowa zupa,
krem z pieczarek.
Składniki:
Bulion pieczarkowy:
100-150 g suszonych pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
zielona część pora
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/2 średniego selera
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
1 łyżeczka soli
6 szklanek wody
500 g pieczarek
1–2 łyżki masła
1 ziemniak
1 cebula
pieprz
sól
Kluski:
1 jajko
1/2 szklanki mielonych, duszonych nóżek
pieczarkowych
około 3/4 szklanki mąki np. gryczanej
sól
Pieczarkowa posypka:
10–15 g pieczarek
1 łyżka oliwy aromatyzowanej np.
chili
Pierwszym krokiem jest przygotowanie
bulionu pieczarkowego. Suszone grzyby zalać jedną szklanką
przegotowanej gorącej wody i odstawić na około 1–2 godziny. W
tym czasie do garnka wlać 5 szklanek wody, włożyć obrane i umyte
warzywa oraz przyprawy i sól. Doprowadzić do wrzenia i dodać
namoczone grzyby wraz z wodą. (ja używam do tego bardzo gęstego
sitka, żeby uniknąć piasku). Gotować na małym ogniu około 2
godziny. Powstanie pyszny aromatyczny bulion pieczarkowy. Krok
drugi — przygotowanie zupy. Obrane kapelusze pieczarek drobno
poszatkować, posolić i podsmażyć je, na łyżce masła, razem z
poszatkowaną cebulą. Osolone nóżki pieczarek podsmażyć na
drugiej patelni, (tak żeby straciły wodę) i odłożyć około 1/2
szklanki do przygotowania klusek. Resztę można np. wykorzystać do
sosu pieczarkowego. Bulion odcedzić od warzyw i jeśli to konieczne
doprawić do smaku. Jeśli wyjdzie wam bardzo esencjonalny bulion, do
zupy wystarczą tylko jego 2 szklanki (jeśli delikatny użyjcie
cały) resztę (2–3 szklanki) uzupełnić bulionem warzywnym, wodą
lub rosołem. Do garnka z bulionem i wodą dodać drobno krojonego
ziemniaka i gotować do jego miękkości. Dodać podsmażone
pieczarki z cebulą i gotować jeszcze około 5–8 minut. Zdjąć z
ognia, dodać 1 marchew, seler, pietruszkę (można dodać też
gotowane suszone pieczarki, wtedy zupa będzie ciemniejsza) i
zmiksować na gładki krem. Krok trzeci — pieczarkowe kluski
kładzione i pieczarkowa posypka. Odłożone, duszone nóżki
pieczarek zmielić, dodać do nich jajko, sól i tyle mąki, żeby
ciasto nadawało się właśnie na kładzione kluski. Ciasto
dokładnie wymieszać i kłaść łyżką na wrzącą, osoloną wodę.
Gotować około 2–3 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. Na
suchą patelnię wrzucić cieniutko pokrojone, w plasterki,
pieczarki. Smażyć na dość dużym ogniu, aż utracą wodę, dodać
olej i już na małym ogniu dosmażyć, aż staną się złote i
bardzo chrupiące.
Rzeczywiście pieczarkowa na maksa :D Ja kocham krem z pieczarek z dodatkowymi pieczarkami w całości. I oczywiście jakieś kluseczki do tego muszą być :)) A co do zdjęć to wydaję mi się, że modelka nie taka kapryśna a i fotograf spisał się świetnie ;)
OdpowiedzUsuńFotograf starał się jak umiał, żeby wyszła dobrze. Co zaś do smaku to faktycznie maksymalnie pieczarkowy, Sama byłam zaskoczona :)
Usuńpozwolę się nie zgodzić- Twoja pieczarkowa jest najbardziej fotograficzną zupą, jaką mam przyjemność oglądać w przeciągu kilku dni! Wspaniałe zdjęcia i przepis:)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie za uznanie naszych starań, aby wypadła jak najlepiej.
UsuńAle wyczucie. Właśnie wróciłam z zakupami. Na dziś zaplanowałam jedną z moich ulubionych zup pieczarkowych, ale widząc taką ... Twoją... pyszną... zdecydowałam, że właśnie ją dzisiaj ugotuję. Wiesz, ona tak ładnie na zdjęciach się prezentuje i to najbardziej przemawia, żeby się skusić na tą właśnie zupę. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zupa w mojej wersji będzie Ci smakowała :)
UsuńOj nie mogę się zgodzić, że niefotogeniczna bo uważam, że całkiem przystojna ta zupka wyszła i na pewno pyszna :-)
OdpowiedzUsuńSmak miała niezwykle pieczarkowy, mocno wsparty pieczarkowymi kluskami kładzionymi i posypką niczym modelka make-upem. ;)
UsuńObłędna! Nic dodać nic ująć, chętnie by się poczęstowała, w dodatku tak pięknie podana :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do spróbowania.
Usuńwygląda jak z najlepszej restauracji:)
OdpowiedzUsuńStaraliśmy się dodać jej urody, żeby nie wypadła blado ;)
Usuńbardzo fotogeniczna, piękne zdjęcia! :]
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie
UsuńTaka pyszna pieczarkowa może być rozkoszą dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńByła naprawdę bardzo bardzo pieczarkowa, a dodatek gotowanego ziemniaka nadał jej gładkości. :)
UsuńJeżeli Witek z tak mało (wg Ciebie) fotogenicznej "modelki" wyczarował takie fotki, to już sobie wyobrażam jakie boskie zdjęcia mógłby zrobić mi - najmniej fotogenicznej "modelce", która musi się zwykle zasłaniać wielkimi ciasteczkami:):):)
OdpowiedzUsuńTo co widać zza boskich zresztą ciasteczek, jest całkiem obiecujące, trochę posypki z pieczarek i będziesz królową wybiegu ;)
UsuńZupa wygląda pięknie i bardzo smakowicie, aż ślinka cieknie!!
OdpowiedzUsuńRodzinne jury oceniło ją pozytywnie, nie kazało oddawać fartucha ;)
Usuńzdjęcia kuszą a grzybki bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńPolecam, choć wymaga trochę przygotowań to jednak zdecydowanie jeszcze u nas zagości.
Usuńbardzo lubię zupę pieczarkową, ta wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz pieczarkową to na pewno i moja jej wersja przypadnie Ci do gustu.
UsuńPieczarki uwielbiam. Aż ślinka mi cieknie.pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńSmakowała rodzinie i zniknęła szybko. Polecam gorąco :)
UsuńWygląda pysznie! A zdjęcia rewelacyjne :) Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo, pozdrawiamy nieco deszczowo, ale również ciepło :)
UsuńWygląda świetnie! Te kluski mnie intrygują, muszę ją przyrządzić :>
OdpowiedzUsuńPolecam, u nas o ostatnią kluskę była mała bitwa ;)
UsuńŚwietny pomysł na potrójnie pieczarkową, byłam ciekawa ska ta nazwa i teraz już wiem . Kluseczki cudne. Wnętrze piękne, zupka jak najbardziej fotogeniczna bo jak ty robisz foty zawsze wyjdą :-)
OdpowiedzUsuńDzięki. :) Autor zdjęć starał się bardzo. Dodatek klusek niezwykle wzbogacił smak zupy.
UsuńZupa wygląda obłędnie. Udało Wam się wydobyć na tych zdjęciach wszystkie walory tej potrawy :) Aż niemalże czuje ten zapach:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy za tyle pochwał. :)
UsuńPodobaja mi się zdjęcia,zupa pyszna ,nie może być inna!.
OdpowiedzUsuńTo miłe, że nasze starania, aby modelka wyszła ładnie, osiągnęły swój cel i że podobają Ci się zdjęcia i przepis :)
UsuńPiękne zdjęcia!!
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie
UsuńMusi być pyszna!
OdpowiedzUsuńRodzince smakowała, prosili o powtórkę, więc chyba się udało :))
UsuńCudne zdjęcia! Można się w nich zakochać :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo, staramy się żeby było smacznie i ładnie.
UsuńNajpiękniejsza pieczarkowa jaką na oczy widziałam.... :))
OdpowiedzUsuń....i ta jej potrójna pieczarkowość mnie zachwyciła....
szczególnie zaś kluseczki pieczarkowo-gryczane to fajny pomysł...
Ależ to musiało smakować..... :))
Muszę się przyznać, że smak przerósł oczekiwania. Nie przypuszczałam, że bulion, kluski i posypka zintensyfikują tak bardzo pieczarkowość zupy. Kluski wpisują się w ostatnie trendy na ograniczanie glutenu w diecie. :))
UsuńAż potrójnie :) ?!
OdpowiedzUsuńZawsze miałam wrażenie, że zupa pieczarkowa jest za mało aromatyczna i nie tak pieczarkowa jak bym chciała i w związku z tym ta objawiła się ta wersja potrójna. Być może za jakiś czas jak ta zacznie być dla mnie za mało esencjonalna będę musiała zrobić z jeszcze większej ilości pieczarek :)
UsuńPrzepyszna zupa. Jak wy oboje bierzecie się za stylizację i zdjęcia to nawet z kiepskiej modelki zrobicie miss świata :)
OdpowiedzUsuńDzięki Bogu tym razem nam się udało. A zupa wyszła naprawdę bardzo bardzo pieczarkowa. :)
UsuńI kolejna zupka do zrobienia, jakoś w tym roku w domu o niej zapomnieliśmy.
OdpowiedzUsuńMnie też się zdarza zapominać o niektórych ulubionych daniach. Często przypomina mi o nich rodzina, czasami oglądam je na blogach i wtedy mam olśnienie ;). Każdy sposób jest dobry żeby wrócić do ulubionych smaków.
UsuńZa taką pieczarkową dałabym się pokroić :)
OdpowiedzUsuńNiektórzy bardzo żałują że już jej nie ma, ale ostrzą sobie apetyty na świąteczny obiad, bo być może na nim zagości. :)
Usuńuwielbiam pieczarkową!
OdpowiedzUsuńa zdjęcia przecież prześliczne :)
Dzięki i mam nadzieję, że ta wersja też przypadnie Ci do gustu. Jest wyjątkowo pieczarkowa :)
UsuńPyszna pieczarkowa, lubię takie aromatyczne zupy:))
OdpowiedzUsuńTa jest rzeczywiście wyjątkowo aromatyczna, więc mam nadzieję, że będzie Ci smakowała
Usuńnie no jak dla mnie-to zupa prezentuje się genialnie! Serio... wielkie wow! :D
OdpowiedzUsuńStaraliśmy się pokazać ją w jak najlepszym świetle mimo niezbyt ciekawego wyglądu
UsuńCoś pysznego i jak pięknie podane.. )
OdpowiedzUsuńDzięki, choć wymaga trochę więcej zachodu to jednak smakiem to rekompensuje :)
UsuńUwielbiam pieczarkową:) I mimo, że moja babcia robi najlepszą na świecie to na Twoją zupkę również bym się skusiła. Wygląda bardzo, bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńBabcine zupy są bezkonkurencyjne, tym bardziej cieszę się, że moja ci się spodobała :)
UsuńTe kluseczki pieczarkowe najbardziej mnie zaintrygowały. Zupka prezentuje się wyśmienicie!:-)
OdpowiedzUsuńKluski polecam bardzo. Powstały wprawdzie przypadkiem, ale warte są powtórzenia :)
UsuńAle suszone pieczarki są nie do zdobycia:((((a taka fajna zupa!!!
OdpowiedzUsuńJa widziałam je w sieci Makro i w wydaje mi się że jeszcze w Leclercu. :) Zawsze można zrobić je metodą suszenia w piekarniku lub specjalnej suszarce :)
UsuńSuszenie w piekarniku!!! no tak,do niego mi bliżej niż do Makro/Leclerca:)))
UsuńMoje też były suszone domowo :)
UsuńOch! Ale zupa! Moje smaki!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńJa też bardzo ja polubiłam, zwłaszcza pieczarkowe kluseczki i posypkę :)
UsuńWygląda wspaniale i na pewno tak smakuje :)!
OdpowiedzUsuńDzięki, była NAPRAWDĘ pieczarkowa.
UsuńMój syn wołałby; jeszcze, jeszcze - pyszności :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Ci fana pieczarkowej :) U nas właściwie tylko "starszyzna" zjada ze smakiem pieczarkową :)
UsuńJak ja uwielbiam tą zupę mniam.....
OdpowiedzUsuńTo życzę smacznego :)
UsuńLubimy zupy :-) twoja wygląda bardzo pysznie :-)
OdpowiedzUsuń