piątek, 6 grudnia 2013

Wschodni winegret


Sałatkę jarzynową znamy i lubimy, bez niej nie ma kuchni polskiej. Jak kraj długi i szeroki każdy region, czy to nad morzem, czy pod tatrami, wie co to jest. Tym czym dla nas jest ta sałatka, tym dla naszych wschodnich sąsiadów jest winegret. To ulubiona sałatka mojej Mamy, bez niej nie było świąt i uroczystości rodzinnych, a zmienność dodatków gwarantowała możliwość dopasowania jej do każdej okazji. Proponuję wam dzisiaj wersję podstawową.


Składniki:
1-2 pietruszki
1-2 marchewki
½ średniego selera
3 duże buraki
3 duże kiszone ogórki
1 duża cebula
1 puszka białej fasolki lub jedna szklanka ugotowanej fasolki z suchych nasion
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
dodatki*

Sos:
3 łyżki oliwy/oleju
1 łyżka domowego octu winnego
2 łyżeczki musztardy



Warzywa (oprócz buraków) obrać i ugotować jak do sałatki jarzynowej. Buraki ugotować w skórce. Wszystkie składniki sałatki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać i doprawić do smaku. Dodać natkę pietruszki, fasolkę i sos, którego składniki trzeba energicznie wymieszać w szczelnie zakręconym słoiku. Dodać wybrany jeden lub kilka dodatków. Sałatkę powinno się teraz odstawić do lodówki na około 30 minut.


* Jako dodatki do wersji podstawowej występują: kiszona kapusta, ziemniaki, kwaśne jabłko, solone grzyby (najczęściej gąski), w wersji świątecznej śledzie, smażona i marynowana dowolna ryba pozbawiona ości. Czasami zamiast buraków gotowanych używano marynowanych. 


36 komentarzy:

  1. Piękny kolor sałatki! Dodatkowo nastraja na święta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda, mnie ona kojarzy się ze świętami.

      Usuń
  2. Fantastyczne kolor! Na pewno będzie się wyróżnial na tle innych potraw. Musze ja spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na białym obrusie zawsze wyglądały (u Mamy) obłędnie

      Usuń
  3. O, u Ciebie też buraczki, chociaż Twoja propozycja jest dla mnie dość innowacyjna, jak zwykle zresztą :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zainspirowałam Cię do spróbowania takiej wersji podania buraków.

      Usuń
  4. Parafrazujac piosenke zespolu Pod Buda.... powialo wschodem:)
    Skladniki salatki to samo zdrowie, a szczegolenie sos,
    ktory zastepuje nasz zdawaloby sie niezastapiony majonez.
    Do wykonania I to w najblizszym czasie bo skladniki
    poza domowym octem winnym mam pod przyslowiowa reka:)
    Libra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowy ocet winny można zastąpić winnym kupionym, a gdybyś miała nadmiar skórek jabłkowych to po zalaniu wodą i dodaniu odrobiny miodu otrzymasz po 4 tygodniach własny pyszny ocet jabłkowy.

      Usuń
    2. Aniu, skorzystam z przepisu na domowy ocet jablkowy.Dzieki za wskazowki.
      Tymczasem do sosu uzyje ocet ze sklepu.Warzywa juz sie gotuja!
      Libra

      Usuń
    3. Najlepiej do octu użyć oczywiście eko jabłek i niestety wyparzonych słoików do robienia i przechowywania octu, a jeśli, co nie daj Boże, pojawi się pleśń ,trzeba wszystko zaczynać od nowa. Mnie nigdy to się nie zdarzyło, ale podobno bywa.

      Usuń
  5. nie znam tej sałatki!
    Muszę spróbować zrobić taką! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ją bardzo lubię zwłaszcza za możliwość zmiany smaku przez różne dodatki.

      Usuń
  6. jestem fanką wszelakich sałatek... koniecznie muszę tą wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe jakie będziesz mieć wrażenia po spróbowaniu. :)

      Usuń
  7. Ja także nie znam, ale bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buraki zawierają kobalt przez co są doskonałe w leczeniu anemii i wszelkiego rodzaju niedoborów makro i mikroelementów, więc nie tylko są smaczne ale i bardzo zdrowe. Ja zwykle buraki piekę w piekarniku lub gotuje na parze.

      Usuń
  8. Fajna, zrobię jako alternatywę na stół świąteczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miło, że wykorzystasz tę sałatkę w takim dniu. :)

      Usuń
  9. Wszystkie składniki mi odpowiadają, więc nic tylko zabrać się za tę sałatkę :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja jest już tylko wspomnieniem, więc popędzę dziś do sklepu po buraki.

      Usuń
  10. ma fantastyczny kolor :) jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie znałam tego przepisu, ale wygląda absolutnie doskonale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatka zmienia swój charakter w zależności od dodatków, można dopasować ją do swoich preferencji

      Usuń
  12. Podpowiem,ze smakuje jeszcze lepiej! U mnie zrobiona , zjedzona z wielkim smakiem.
    Polecam. Salatka jest pyszna. Slodycz burakow jest "przelamana" winnym smakiem sosu.
    Mnie wyszlo jej bardzo duzo(ku uciesze meza I mojej rowniez) tak,ze dorabialam pol porcji sosu.
    Moze to dlatego,ze umnie warzywa sa jak w tym dowcipie o Rosjaninie, ktory wrocil ze Stanow
    I koledzy oczywiscie pytaja go jak bylo, a on na to "tam wszystko takie same tylko wieksze":)))
    Libra
    .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, nasze buraki nie są gigantyczne. Powinnam o tym pamiętać, wprawdzie nie znałam tego dowcipu, ale właściwie oddaje rzeczywistość. U nas wszystko to samo ino jakieś mniejsze. :)

      Usuń
  13. Pyszna sałatka, takiej nie znałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :) jest bardzo prosta do przygotowania i smaczna.

      Usuń
  14. nie znałam takiej sałatki, ale i kolor i składniki mnie zachwyciły :) zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  15. My ją bardzo lubimy, mam nadzieję, że i Ty ja polubisz

    OdpowiedzUsuń
  16. u mnie w domu też się ją robi! :) narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam wrażenie, że niewiele osób zna ta sałatkę. A tu taka miła niespodzianka :)

      Usuń
  17. Świetnie wygląda! Zapisuję, po prostu muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, zwłaszcza ze względu na możliwość zmiany jej charakteru przez dobór dodatków.

      Usuń