Sałatkę jarzynową znamy i lubimy, bez niej nie ma kuchni
polskiej. Jak kraj długi i szeroki każdy region, czy to nad morzem, czy pod
tatrami, wie co to jest. Tym czym dla nas jest ta sałatka, tym dla naszych
wschodnich sąsiadów jest winegret. To ulubiona sałatka mojej Mamy, bez niej nie
było świąt i uroczystości rodzinnych, a zmienność dodatków gwarantowała
możliwość dopasowania jej do każdej okazji. Proponuję wam dzisiaj wersję
podstawową.
Składniki:
1-2 pietruszki
1-2 marchewki
½ średniego selera
3 duże buraki
3 duże kiszone ogórki
1 duża cebula
1 puszka białej fasolki lub jedna szklanka ugotowanej
fasolki z suchych nasion
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
dodatki*
Sos:
3 łyżki oliwy/oleju
1 łyżka domowego octu winnego
2 łyżeczki musztardy
Warzywa (oprócz buraków) obrać i ugotować jak do sałatki
jarzynowej. Buraki ugotować w skórce. Wszystkie składniki sałatki pokroić w
drobną kostkę. Wymieszać i doprawić do smaku. Dodać natkę pietruszki, fasolkę i
sos, którego składniki trzeba energicznie wymieszać w szczelnie zakręconym
słoiku. Dodać wybrany jeden lub kilka dodatków. Sałatkę powinno się teraz
odstawić do lodówki na około 30 minut.
* Jako dodatki do wersji podstawowej występują: kiszona
kapusta, ziemniaki, kwaśne jabłko, solone grzyby (najczęściej gąski), w wersji
świątecznej śledzie, smażona i marynowana dowolna ryba pozbawiona ości. Czasami
zamiast buraków gotowanych używano marynowanych.
Piękny kolor sałatki! Dodatkowo nastraja na święta:)
OdpowiedzUsuńTak to prawda, mnie ona kojarzy się ze świętami.
UsuńFantastyczne kolor! Na pewno będzie się wyróżnial na tle innych potraw. Musze ja spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńNa białym obrusie zawsze wyglądały (u Mamy) obłędnie
UsuńO, u Ciebie też buraczki, chociaż Twoja propozycja jest dla mnie dość innowacyjna, jak zwykle zresztą :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zainspirowałam Cię do spróbowania takiej wersji podania buraków.
UsuńParafrazujac piosenke zespolu Pod Buda.... powialo wschodem:)
OdpowiedzUsuńSkladniki salatki to samo zdrowie, a szczegolenie sos,
ktory zastepuje nasz zdawaloby sie niezastapiony majonez.
Do wykonania I to w najblizszym czasie bo skladniki
poza domowym octem winnym mam pod przyslowiowa reka:)
Libra.
Domowy ocet winny można zastąpić winnym kupionym, a gdybyś miała nadmiar skórek jabłkowych to po zalaniu wodą i dodaniu odrobiny miodu otrzymasz po 4 tygodniach własny pyszny ocet jabłkowy.
UsuńAniu, skorzystam z przepisu na domowy ocet jablkowy.Dzieki za wskazowki.
UsuńTymczasem do sosu uzyje ocet ze sklepu.Warzywa juz sie gotuja!
Libra
Najlepiej do octu użyć oczywiście eko jabłek i niestety wyparzonych słoików do robienia i przechowywania octu, a jeśli, co nie daj Boże, pojawi się pleśń ,trzeba wszystko zaczynać od nowa. Mnie nigdy to się nie zdarzyło, ale podobno bywa.
Usuńnie znam tej sałatki!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować zrobić taką! :)
Ja ją bardzo lubię zwłaszcza za możliwość zmiany smaku przez różne dodatki.
Usuńjestem fanką wszelakich sałatek... koniecznie muszę tą wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCiekawe jakie będziesz mieć wrażenia po spróbowaniu. :)
UsuńJa także nie znam, ale bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńBuraki zawierają kobalt przez co są doskonałe w leczeniu anemii i wszelkiego rodzaju niedoborów makro i mikroelementów, więc nie tylko są smaczne ale i bardzo zdrowe. Ja zwykle buraki piekę w piekarniku lub gotuje na parze.
UsuńFajna, zrobię jako alternatywę na stół świąteczny.
OdpowiedzUsuńTo miło, że wykorzystasz tę sałatkę w takim dniu. :)
UsuńWszystkie składniki mi odpowiadają, więc nic tylko zabrać się za tę sałatkę :).
OdpowiedzUsuńMoja jest już tylko wspomnieniem, więc popędzę dziś do sklepu po buraki.
UsuńWygląda obłędnie :)!
OdpowiedzUsuńSmakuje też bardzo dobrze.
Usuńma fantastyczny kolor :) jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, moja familja bardzo lubi :)
UsuńNie znałam tego przepisu, ale wygląda absolutnie doskonale!
OdpowiedzUsuńSałatka zmienia swój charakter w zależności od dodatków, można dopasować ją do swoich preferencji
UsuńPodpowiem,ze smakuje jeszcze lepiej! U mnie zrobiona , zjedzona z wielkim smakiem.
OdpowiedzUsuńPolecam. Salatka jest pyszna. Slodycz burakow jest "przelamana" winnym smakiem sosu.
Mnie wyszlo jej bardzo duzo(ku uciesze meza I mojej rowniez) tak,ze dorabialam pol porcji sosu.
Moze to dlatego,ze umnie warzywa sa jak w tym dowcipie o Rosjaninie, ktory wrocil ze Stanow
I koledzy oczywiscie pytaja go jak bylo, a on na to "tam wszystko takie same tylko wieksze":)))
Libra
.
To prawda, nasze buraki nie są gigantyczne. Powinnam o tym pamiętać, wprawdzie nie znałam tego dowcipu, ale właściwie oddaje rzeczywistość. U nas wszystko to samo ino jakieś mniejsze. :)
UsuńPyszna sałatka, takiej nie znałam.
OdpowiedzUsuńZachęcam :) jest bardzo prosta do przygotowania i smaczna.
Usuńnie znałam takiej sałatki, ale i kolor i składniki mnie zachwyciły :) zapisuję do zrobienia!
OdpowiedzUsuńMy ją bardzo lubimy, mam nadzieję, że i Ty ja polubisz
OdpowiedzUsuńu mnie w domu też się ją robi! :) narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńMiałam wrażenie, że niewiele osób zna ta sałatkę. A tu taka miła niespodzianka :)
UsuńŚwietnie wygląda! Zapisuję, po prostu muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam, zwłaszcza ze względu na możliwość zmiany jej charakteru przez dobór dodatków.
Usuń