poniedziałek, 30 grudnia 2013

Nowa świecka tradycja i kawowa panna cotta z wiśniami inspirowana Nigellą


Boski deser na zakończenie roku i nowa świecka tradycja jako wróżba na następny rok. Odrobina luksusu dla wielbicieli kawy to prosty włoski deser, który przy odrobinie szczęścia zachwyci. Odrobina szczęścia jest potrzebna, przy wyjmowaniu panna cotty z foremek, kiedy go zabraknie deser wyleje się na talerz. Nie wiem gdzie i kiedy słyszałam, że idealna panna cotta to dobra wróżba - panna która wykona deser bez wpadki będzie doskonałą żoną. Dobrą wróżbą na nowy rok niech zatem będzie doskonała kawowa panna cotta idealnie ścięta i wyjęta z naczynia.





Składniki:
500 ml śmietany kremówki (30%)
1/2 szklanki świeżo zaparzonej kawy (125 ml)
50 g cukru trzcinowego
3,5 łyżeczki żelatyny w proszku


Sos:
1 szklanka wiśni bez pestek (mrożonych lub świeżych)
4-8 łyżeczki cukru muscovado
50 ml porto






Zaparzyć kawę z czterech czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej i 1/2 szklanki wrzącej wody. Połowę kawy wlać do garnka z grubym dnem. W drugiej połowie rozpuścić żelatynę. Do garnka z kawą dodać cukier, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać śmietankę i podgrzewać na małym ogniu, aż przy krawędzi garnka pojawią się bąbelki (nie zagotowywać). Zdjąć z ognia, wymieszać dokładnie z resztą kawy. Ostudzić i przelać do naczynek. Wstawić do lodówki przynajmniej na 4-5 godzin, a najlepiej na noc. Przygotować sos: wiśnie rozmrozić. Na patelnię wsypać cukier (ilość cukru zależy od indywidualnych preferencji), wlać porto, dodać wiśnie wraz z sokiem. Na małym ogniu, często mieszając, odparowywać sok, aż powstanie gęsty syrop z delikatnie ugotowanymi w nim owocami. Czas odparowywania zależy od ilości użytego cukru. Ja wzięłam 4 łyżeczki cukru i odparowywanie zajęło mi około 10 minut. Przed podaniem cienkim nożem odkleić masę od ścianek naczynia, dno zanurzyć na około 25 sekund w gorącej wodzie i wyjąc deser na talerz. Podawać polane sosem wiśniowym wraz z owocami.  


32 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Jest przepyszna, a kawa z wiśniami to doskonałe (moim zdaniem) połączenie.

      Usuń
  2. Mniam ... wygląda niesmakowicie. Panna Cotta uwielbiam szczególnie latem na ochłodzenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ubóstwiam ten deser przez okrągły rok, w różnych wydaniach smakowych. Ten kawowy jest teraz moim numerem jeden.

      Usuń
  3. Cudna Ci wyszła, kawowa to moja ulubiona :)
    Ja pannę cottę podaję zawsze w szklankach. Ciekawe, co to wróży...? Bo niby wychodzi, ale jednak taka trochę oszukana... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba zaadoptuję podawanie w szklankach tego deseru. To oszczędzi mi sporo stresu i będzie dobrą wróżbą ;)

      Usuń
  4. Kawowej jeszcze nie robiłam.... a z tymi wiśniami to czysta poezja :) Piękne zdjęcia :)! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak wiśnie i kawa ze śmietanką to czysta poezja.

      Usuń
  5. Nie miałabym nic przeciw takiemu deserowi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo.. kocham ten deser, bóstwo.. delikatny, kremowy o konsystencji lekkiej galaretki <3
    Mówisz, że jak dobra wróżba? To może rano się za nią wezmę? ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, dobra wróżba na Nowy Rok to podstawa

      Usuń
  7. ohhh Pannienka kochana, lekka i pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonałe zakończenie każdego dnia, tygodnia, miesiąca i roku. Gdyby tylko była nieco mniej kaloryczna (to dość istotny szczegół w moim przypadku) ;)

      Usuń
  8. Robiłam ten deser latem...pyszny..piękne zdjęcia. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło że przypadły Ci do gustu nasze zdjęcia. Szczęśliwego Nowego Roku. :)

      Usuń
  9. Nie robiłam jeszcze panna cotty! A ta tak smakowicie wygląda, cudowne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam i polecam jest obłędnie uzależniająca

      Usuń
  10. Niech taneczny lekki krok
    będzie z Tobą cały rok.
    Niech prowadzi Cię bez stresu,
    od sukcesu do sukcesu!
    Szczęśliwego Nowego Roku.
    przesyła cały Potravel, czyli
    Agnieszka, Kuba i Zosia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia podane w tak uroczy sposób. Życzymy wam sukcesów, radości wiele i zdrowia w 2014.

      Usuń
  11. Czy nadjedzie w końcu taki dzień,kiedy zrobię panna cottę:))) ?
    A póki co "nacieszam wzrok"Twoją i życzę wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że bardzo szybko zrobisz ten deser. Nie powiem ile razy do niej podchodziłam, ale opłacało się. Dziękuję za życzenia.

      Usuń
  12. Wygląda idealnie:-) Pomyślności w Nowym Roku:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję mam nadzieję, że ta panna cotta będzie naprawdę dobrą wróżbą na Nowy Rok.

      Usuń
  13. To zasługa silikonowych foremek, które dodatkowo mają mały otworek dzięki któremu łatwiej wyciągnąć zawartość :)

    OdpowiedzUsuń