Wielkie bale sylwestrowe, zorganizowane
bale mniejsze, domowe imprezy czy koncerty plenerowe. Bez względu na
to gdzie tej nocy będziecie przyda wam się prosty przepis na danie,
które może „uratować życie” przed, po lub w trakcie zabawy.
Idealny przepis do przygotowania wspólnie z dziećmi czy
zaproszonymi gośćmi.
Składniki:
1 opakowanie placków tortilla (10
szt.)
1 opakowanie 200 g ciętego sera
mozarella
1 opakowanie 150-200g serka białego
homogenizowanego
1 puszka czerwonej fasoli
2 piersi z kurczaka
około 200 g boczku w plasterkach
2 średnie cebule
1 duża czerwona papryka
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz, ostra papryka, oregano, sos tabasco
Do marynowania mięsa: 1 łyżka
musztardy, 150 ml jogurt, 1 łyżka ziół prowansalskich
i sól do smaku.
i sól do smaku.
Piersi kurczaka pokroić w cienkie
paseczki, z podanych składników przygotować marynatę. Kurczaka
wymieszać z marynatą i wstawić na godzinę do lodówki. W tym
czasie obrać cebulę, pokroić w półtalarki, posolić i podsmażyć
do miękkości razem z pokrojoną (tak jak lubicie) papryką,
posypaną oregano. Boczek usmażyć na chrupko. Marynowanego kurczaka
usmażyć na tej samej patelni, na której smażony był boczek.
Teraz możemy przystąpić do zasadniczej części przygotowania
dania. Bierzemy placek kukurydziany, połowę smarujemy dość grubo
serkiem homogenizowanym, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, ostrą
papryką. Na druga połowę układamy po kolei tartą mozarellę,
mięso, cebulę z papryką, boczek, odsączoną z zalewy czerwoną
fasolę, posypujemy ziołami, szczypiorkiem i ostra papryką.
Składamy na pół i smażymy na złoty kolor, na bardzo rozgrzanej
patelni z odrobiną oleju, po około 1 min. z każdej strony.
Gorącą dzielić ostrym nożem na zgrabne trójkąty.
Z chęcią bym zjadała dzisiaj wieczorem taki smakołyk :)
OdpowiedzUsuńWasze sylwestrowe menu jest też niezwykle interesujące. Szampańskiej zabawy w tę noc i inne karnawałowe noce :)
UsuńPysznie tak kończyć rok. W NR samych udanych potraw i nowych wyzwań:)
OdpowiedzUsuńTobie też życzę pysznego zakończenia roku i spełnienia marzeń w Nowym Roku
UsuńBardzo dobry pomysł:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńDobrej zabawy i szczęśliwego Nowego Roku :)
Usuńpycha :) zawsze chciałam taką zrobić :) Twój przepis mnie zmobilizował :) przygotuję przy najbliższej okazji!! Spełnienia marzeń w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńMarzenia się spełniają, kiedy czyta się takie komentarze. Wszystkiego dobrego i dobrej zabawy przy przygotowywaniu Quesadilli.
UsuńWspaniała ta quesadilla! Ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku! Spełnienia marzeń i samych radosnych chwil :)
Doskonałej zabawy w Sylwestra i przez cały 2014 rok
UsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńSpełnienia marzeń i samych dobrych chwil w Nowym Roku! :)
Żeby 2014 spełnił Twoje oczekiwania :)
UsuńDawno już tego nie jadłam. Dziękuję za przypomnienie o tej potrawie :)
OdpowiedzUsuńCzasem warto przypomnieć sobie o znanych, a dawno nie próbowanych przepisach. Samych sukcesów 0 porażek w nowym 2014 roku.
UsuńUwielbiam. To zaiste szybka przekąska i naprawdę może uratować sytuację w ostatniej chwili, bo większość składników zawsze znajdzie się w kuchni. I fajnie się ją robi na imprezach, bo każdy może ją sobie skomponować wedle własnych upodobań :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda, wystarczy przygotować składniki, a resztę goście mogą zrobić sami :)
Usuńto coś dla mnie:) wygląda fantastycznie:) mniam:)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne i można dopasować do własnego smaku.
UsuńAle pyszności :) Muszę zrobić
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńLubię wszelkie odmiany tortilli, Twoja robi wrażenie...kiedyś zrobię na pewno:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania mojej wersji :)
Usuńoj tak :D u nas na stole sylwestrowym też leżała quesadilla i przyznam że znikała w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńTo danko znikło najszybciej i u nas.
UsuńRobisz piękne apetyczne foty, nie ważne co zrobisz je się oczami. Musze to tez zrobić :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za „apetyczne foty” i namawiam do wykonania tego dania :) Robi się błyskawicznie, a efekt jest wyśmienity i ilość wariantów nieskończona!
Usuń