wtorek, 31 grudnia 2013

Quesadilla — ostatnia szansa

 Wielkie bale sylwestrowe, zorganizowane bale mniejsze, domowe imprezy czy koncerty plenerowe. Bez względu na to gdzie tej nocy będziecie przyda wam się prosty przepis na danie, które może „uratować życie” przed, po lub w trakcie zabawy. Idealny przepis do przygotowania wspólnie z dziećmi czy zaproszonymi gośćmi.



Składniki:
1 opakowanie placków tortilla (10 szt.)
1 opakowanie 200 g ciętego sera mozarella
1 opakowanie 150-200g serka białego homogenizowanego
1 puszka czerwonej fasoli
2 piersi z kurczaka
około 200 g boczku w plasterkach
2 średnie cebule
1 duża czerwona papryka
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz, ostra papryka, oregano, sos tabasco




Do marynowania mięsa: 1 łyżka musztardy, 150 ml jogurt, 1 łyżka ziół prowansalskich
i sól do smaku.


Piersi kurczaka pokroić w cienkie paseczki, z podanych składników przygotować marynatę. Kurczaka wymieszać z marynatą i wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w półtalarki, posolić i podsmażyć do miękkości razem z pokrojoną (tak jak lubicie) papryką, posypaną oregano. Boczek usmażyć na chrupko. Marynowanego kurczaka usmażyć na tej samej patelni, na której smażony był boczek. Teraz możemy przystąpić do zasadniczej części przygotowania dania. Bierzemy placek kukurydziany, połowę smarujemy dość grubo serkiem homogenizowanym, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, ostrą papryką. Na druga połowę układamy po kolei tartą mozarellę, mięso, cebulę z papryką, boczek, odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, posypujemy ziołami, szczypiorkiem i ostra papryką. Składamy na pół i smażymy na złoty kolor, na bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, po około 1 min. z każdej strony. Gorącą dzielić ostrym nożem na zgrabne trójkąty.  


26 komentarzy:

  1. Z chęcią bym zjadała dzisiaj wieczorem taki smakołyk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wasze sylwestrowe menu jest też niezwykle interesujące. Szampańskiej zabawy w tę noc i inne karnawałowe noce :)

      Usuń
  2. Pysznie tak kończyć rok. W NR samych udanych potraw i nowych wyzwań:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tobie też życzę pysznego zakończenia roku i spełnienia marzeń w Nowym Roku

      Usuń
  3. Bardzo dobry pomysł:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha :) zawsze chciałam taką zrobić :) Twój przepis mnie zmobilizował :) przygotuję przy najbliższej okazji!! Spełnienia marzeń w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenia się spełniają, kiedy czyta się takie komentarze. Wszystkiego dobrego i dobrej zabawy przy przygotowywaniu Quesadilli.

      Usuń
  5. Wspaniała ta quesadilla! Ale mi smaka narobiłaś :)

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Spełnienia marzeń i samych radosnych chwil :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonałej zabawy w Sylwestra i przez cały 2014 rok

      Usuń
  6. Pychotka!
    Spełnienia marzeń i samych dobrych chwil w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno już tego nie jadłam. Dziękuję za przypomnienie o tej potrawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem warto przypomnieć sobie o znanych, a dawno nie próbowanych przepisach. Samych sukcesów 0 porażek w nowym 2014 roku.

      Usuń
  8. Uwielbiam. To zaiste szybka przekąska i naprawdę może uratować sytuację w ostatniej chwili, bo większość składników zawsze znajdzie się w kuchni. I fajnie się ją robi na imprezach, bo każdy może ją sobie skomponować wedle własnych upodobań :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, wystarczy przygotować składniki, a resztę goście mogą zrobić sami :)

      Usuń
  9. to coś dla mnie:) wygląda fantastycznie:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste i smaczne i można dopasować do własnego smaku.

      Usuń
  10. Lubię wszelkie odmiany tortilli, Twoja robi wrażenie...kiedyś zrobię na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  11. oj tak :D u nas na stole sylwestrowym też leżała quesadilla i przyznam że znikała w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robisz piękne apetyczne foty, nie ważne co zrobisz je się oczami. Musze to tez zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za „apetyczne foty” i namawiam do wykonania tego dania :) Robi się błyskawicznie, a efekt jest wyśmienity i ilość wariantów nieskończona!

      Usuń