Ciasto to uwielbiam nie tylko ja, ale z racji
składników nie często mam okazję go gościć. Głównym powodem tego jest ciemny
syrop kukurydziany* niestety trudno u nas dostępny. Moim zdaniem wysiłek
włożony w zdobycie tego składnika naprawdę się opłaca. Ten smak rekompensuje
wszystko.
Składniki na formę o średnicy 20 cm:
Spód ciasta: 200g herbatników, 150g roztopionego masła
Wypełnienie
57-60g masła
100 g cukru
3/4 szklanki ciemnego syropu kukurydzianego (1 cup)
3 jajka w temp. pokojowej
1 szklanka orzechów pecan
Herbatniki zmielić melakserem lub pokruszyć wałkiem do
ciasta i połączyć z rozpuszczonym masłem. Wypełnić formę powstałym ciastem,
dokładnie docisnąć do formy, uformować ciasto z brzegiem ok. 2 cm. Proponuję
użyć formy NIE karbowanej. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować
wypełnienie. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli. Dodać
syrop kukurydziany i dalej ucierać. Kiedy składniki się połączą dodawać po 1
jajku na raz ciągle ucierając. Na koniec wymieszać masę ze szklanką orzechów i
przelać do wyjętego z lodówki spodu. Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec przez
około 45-50 minut, aż włożony w środek patyczek, będzie suchy.
Doskonale smakuje z odrobiną gęstego jogurtu lub lodami śmietankowymi.
W Polsce „łatwiej” dostępny jest jasny syrop kukurydziany, z którego można przygotować syrop ciemny w bardzo prosty sposób. Wystarczy połączyć 3 części jasnego syropu kukurydzianego z 1 częścią melasy.
Jak pie to tylko z orzechami pecan... moj ulubiony.
OdpowiedzUsuńOj,kusisz DzemDzus...:)
P.S.Jak przystalo na Amerykanina ...bardzo bogaty:)
anonimowy, staly bywalec
Ze wszystkich najlepszy i może trochę mu dorównuje kokosowy, ale o tym innym razem.
UsuńA jak smakuje... Warto troszkę poszukać syropu kukurydzianego. Smak zrekompensuje trudy.
OdpowiedzUsuń