środa, 6 marca 2013

Mocno rustykalne ciasto ryżowe

Ciasto ryżowe Megi było pyszne, ale nie ja go robiłam. Z poczucia obowiązku i z chęci spróbowania, czy aby mnie też się uda, postanowiłam zrobić je sama. Mąż zaproponował by biały ryż zastąpić brązowym, znalazł się „Pomysłowy Dobromir” – przecież to nie ma szans. Jako, że upartym człowiekiem on jest –  „taka rodzina” – zrobił je sam pod osłoną nocy, gdy ja smacznie spałam. Przy porannej kawie musiałam spróbować, obawiałam się, że to będzie katastrofa, a do tego jak powiedzieć nocnemu cukiernikowi, że ciasto jest masakrą dla mojego "delikatnego podniebienia". Jakże byłam zaskoczona po pierwszym kęsie; ciasto rustykalne, wyczuwalne kawałki migdałów, lekko cytrynowe i te płatki tak pysznie przypieczone. 
Wyszło super, oto przepis z mężowskimi usprawnieniami.

 
składniki:
    200g brązowego ryżu
    1l mleka
    150 g cukru trzcinowego
    200g migdałów + garść płatków migdałowych do dekoracji
    skórka z dwóch cytryn
    3 - 4 łyżki esencji waniliowej
    szczypta soli
    4 jajka
    zmielone orzechy arachidowe na posypanie formy

    garść rodzynek lub suszonej żurawiny (jeśli ktoś lubi)
    

Ryż gotujemy w mleku ze szczyptą soli, konsystencja powinna być podobna go gęstej śmietany. (ok. 50 min)
Odstawić garnek na 10-20min. Następnie dodajemy cukier, posiekane drobno migdały (150 g zmielone jak mąka i 50 g wiórków) oraz skórkę z cytryny i esencję waniliową. Po ostygnięciu dodajemy 4 jajka i dokładnie mieszamy. W zależności od upodobań do masy można dolać odrobinę brandy, whisky czy rumu. Wlewamy masę do tortownicy nasmarowanej masłem i posypanej zmielonymi orzechami. Pieczemy w 200ºC przez 30 min,  aż ciasto i migdały będą przyrumienione. Studzimy i zajadamy ze smakiem.

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Witaj Luka Li,
      Przepis uproszczony w stosunku do oryginału, ale nie straciło ciekawego smaku, polecam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wygląda i jest smaczne tylko nie wszyscy tolerują tak małą ilość cukru i "chropowatość" typową dla tego typu wypieków.

      Usuń
  3. Ciekawy przepis! Wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Po pierwsze taki Maz to Skarb!!!
    Po drugie dzieki za bardziej dietetyczne
    wydanie ciasta ryzowego.
    Ten przepis bardziej mnie mobilizuje do
    upieczenia ciasta z ryzem niz poprzedni.
    Dzisiaj zaplanowalam rogaliki z bloga...dzemdzus:)
    Dzem marchewkowy przetrwal, a i piwo pojawilo sie w domu:)
    anonimowy ,staly bywalec


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, dzięki mężowskiemu uproszczeniu, ciasta stało się bardziej przystępne. Myślę, że pojawienie się piwa też ma coś wspólnego ze Skarbem. Powodzenia z rogalikami :)

      Usuń