Kipi kasza,
kipi groch
Lepsza kasza niż ten groch.
Bo od grochu boli brzuch,
a od kaszy człowiek Zdrów.
Lepsza kasza niż ten groch.
Bo od grochu boli brzuch,
a od kaszy człowiek Zdrów.
Nie mam nic przeciwko grochowi, ale kaszę lubię bardziej i od zawsze. Jem jej sporo w różnej postaci i bez względu na modę. Gdybym miała zdecydować, którą kaszę lubię najbardziej to chyba wybrałabym kaszę gryczaną w wydaniu mojej babci. Prostą, prużoną na patelni z dodatkiem wiejskiego masła i smażonej cebulki. A kiedy doda się do tego kubek prawdziwego zsiadłego mleka… Rozmarzyłam się. Wracając do sałatki, to jest ona świetną opcją na lunch w pracy, szkole czy na uczelni albo domową kolację. Zdrowa kasza z dodatkiem warzyw i grzybów shiitake, które podobno mają niezwykłe właściwości. Koją nerwy, wzmacniają odporność, obniżają poziom ciśnienia krwi i cholesterolu.
Składniki
szklanka kaszy owsianej lub orkiszowej
200 g grzybów shiitake
1 duża cebula
1 duża papryka czerwona (słodka)
2 średnie ogórki kiszone
pęczek natki pietruszki
oliwa extra virigin
1 płaska łyżeczka kurkumy
sól, pieprz do smaku
szklanka kaszy owsianej lub orkiszowej
200 g grzybów shiitake
1 duża cebula
1 duża papryka czerwona (słodka)
2 średnie ogórki kiszone
pęczek natki pietruszki
oliwa extra virigin
1 płaska łyżeczka kurkumy
sól, pieprz do smaku
Na dno garnka wlewamy ok. 50 ml. oliwy i wsypujemy szklankę kaszy i odrobinę soli (według uznania). Podgrzewamy kilka minut dokładnie mieszając kaszę z oliwą. Wlewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy do momentu, kiedy kasza wchłonie wodę. Polewamy kaszę delikatnie około 1 łyżką oliwy, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na minimalnym grzaniu ok. 3-5 minut. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula jest zezłocona dodajemy szczyptę soli, płaską łyżeczkę kurkumy i doprawiamy czarnym pieprzem. Usmażoną cebulę dodajemy do ugotowanej kaszy i dokładnie mieszamy. Na patelni smażymy (dosłownie kilka minut) pokrojone w plasterki grzyby shiitake i dodajemy do kaszy z cebulą. Mieszamy całość i odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej kaszy dodajemy drobno pokrojoną paprykę, ogórki kiszone oraz bardzo drobno poszatkowaną natkę pietruszki. Mieszamy sałatkę i doprawiamy czarnym pieprzem i pastą chili (dżem chilli lub tabasco). Jeśli sałatka będzie nieco za sucha można dodać jeszcze odrobinę oliwy z oliwek. Na koniec skrapiamy cytryną i voilà.
Moje ulubione smaki, lekko i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńSuper, że trafiłam w twoje smaki. To też moje ulubione składniki.
Usuńwarto spróbować, coś nowego z kaszą:)
OdpowiedzUsuńKasza jest zdrowa, daje sporo energii, a w takiej postaci jest świetna jako samodzielne danie
UsuńFajne i pomysłowe! :) Chętnie zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do stołu. Wyszło nam całkiem sporo sałatki i chętnie się podzielimy
UsuńO mniam, pysznie i zdrowo☺
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakowało :)
UsuńPyszne kolorowe danie <3
OdpowiedzUsuńJest lekkie, ale sycące i może stanowić samodzielne danie.
UsuńPyszna i dobroczynna dla zdrowia sałatka.
OdpowiedzUsuńI grzyby shiitake!
Od jakiegoś czasu shiitake częściej goszczą na naszym stole. Bardzo je wszyscy lubimy. :)
Usuńgorzej z tymi grzybkami, ale i tak wypróbuje;)
OdpowiedzUsuńpysznie sie zapowiada:)
Jeśli nie przepadasz za grzybami shiitake można je zastąpić nawet pieczarkami. A jeśli nie jesteś fanką i tych grzybów to każdy inny dodatek, choćby i mięsny też się sprawdzi.
UsuńCudowna :-) uwielbiam sałatki z kaszą :-) dosłownie wszystkie :-)
OdpowiedzUsuńPolecam i cieszę się, że też lubisz kasze.
Usuńkoniecznie będę musiała wypróbować :D
OdpowiedzUsuńZdaniem moich testujących jest warta grzechu :)
UsuńWszystko to, co lubię. Musi być pycha! :D
OdpowiedzUsuńByła, niestety była, doskonała. Już mam zamówienia na następną porcję. :)
UsuńUwielbiam kaszę owsianą, choć ciężko ją kupić...
OdpowiedzUsuńOstatnio już coraz łatwiej można ją kupić. Jest w wielu marketach i nawet Sklepy z latającym owadem ją wprowadziły.
UsuńJaka pyszna sałatka!
OdpowiedzUsuń