piątek, 27 czerwca 2014

Na jagody czyli elegancki mus jagodowy
























„Jako w sadzie stoją śliwy
Tak tu gaj był jagodowy
A jagody wiszą wszędzie (...)
Król nie wyrzekł ani słowa
Tylko w róg zatrąbił złoty
I wnet dziatwa Jagodowa
Porwała się do roboty”




W sobotę w pięknych okolicznościach przyrody, choć nieco zimnym powietrzu, wspominałam cudnie ilustrowaną bajkę dla dzieci, z której pochodzi ten cytat. Wspominałam, bo w prezencie dostałam zbierane przez jagodową dziatwę jagody, prosto z Ulowskiego lasu. Zapewne sama pocwałowałabym na jagody, gdyby nie fakt iż na drodze do nich stanęła mi polana leśnych poziomek. Z aromatem i smakiem tych owoców nic nie może się równać, a rozdwoić się jeszcze nie umiem i bycie na raz w dwóch miejscach, w jednym czasie, jest dla mnie nieosiągalne. Widząc moja rozterkę dobre dusze zamieszkujące tamte tereny podzieliły się swoimi jagodowymi zbiorami, za co jestem im ogromnie wdzięczna. Poziomki pożarliśmy zwyczajnie – z jogurtem, a z jagód wyszedł mus jagodowy w eleganckiej formie tortu. Elegancka forma powstała na podstawie znanego i pokazywanego na wielu blogach deseru autorstwa Marie-Antoine Carême czyli Charlotte Royale.


Składniki na małą okrągłą tortownicę 
(średnica 24 cm, choć mniejsza byłaby lepsza) :
1/2 kg jagód
75 g cukru pudru (z trzciny cukrowej)
125 g mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36 %
20-30 g żelatyny*
podłużne biszkopty
50 ml alkoholu (do wyboru: słabszy rum,
likier miętowy, malibu) lub wody różanej
40 ml wody




Jagody umyć, wybrać z nich listki i zmiksować. Cukier trzcinowy rozpuścić w wodzie z dodatkiem alkoholu lub wody różanej, zagotować i do gorącego syropy dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, aby cała żelatyna się rozpuściła. Syrop z żelatyną dodać do musu jagodowego i odstawić do lekkiego ścięcia się. U mnie zajęło to około 1 godziny. Jeżeli zaobserwujecie już symptomy ścinania się jagodowej galaretki, trzeba przystąpić do ubijania 1/2 porcji śmietany kremówki na sztywno. Ubitą śmietanę wymieszać mikserem z serkiem i, bardzo powoli, z jagodowa miksturą. Przygotować tortownicę: Ja rant wysmarowałam masłem, żeby uniknąć przeciekania i wyłożyłam brzeg kupionymi (niestety) biszkoptami**. Masę delikatnie wlać do tortownicy i wszystko wstawić do lodówki do stężenia na 3-4 godzin. Podawać udekorowany resztą ubitej śmietany i posypany jagodami.


* ilość żelatyny tak naprawdę zależy od soczystości owoców. Im więcej mają w sobie wody tym więcej trzeba użyć żelatyny. Ja kieruje się prostą zasadą – stosuję proporcje z opakowania.


** Żeby deser podobny był do pierwowzoru użyłam biszkoptów podłużnych, które jednak musiałam skrócić bo masy nie wyszło tak dużo. Następnym razem podwoję ilość składników lub kupię mniejszą tortownicę. :)



69 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Próbujący orzekli że smakowało bardzo jagodowo i byli bardzo zadowoleni z czego wnoszę że było dobre :)

      Usuń
  2. Ojej, jakie to ciasto jest piękne! ; )
    Cudowne zdjęcia! *.*
    Świetny pomysł na deser, chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, choć przepis wydaje się być skomplikowany (jak dla mnie) to najtrudniejsze w nim jest czekanie aż mus będzie gotowy :)

      Usuń
  3. Bardzo smakowity deser i jak pięknie się prezentuje. To propozycja również na wykorzystanie innych owoców. Zastanawiam się czym zastąpić biszkopty a może są bezglutenowe. Mam ochotę natychmiast pichcić.
    Tak skutecznie zachęciłaś mnie do jedzenia kalarepy, że kupuję ją regularnie więc bardzo spodobał mi się poprzedni przepis. Wypróbuję też wersję z lekkim popieczeniem przyprawionych plastrów kalarepki.
    Tak jak zapowiadałam wysiałam kalarepę i już jest gotowa do rozsadzania.
    Pozdrawiam. Zuza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopty można zastąpić domowymi bezglutenowymi kruchymi ciasteczkami np z mąki z ciecierzycy. Podpieczona kalarepka, taka np zgrilllowana powinna być świetna :) W planach mam wykonanie kotlecików z kalarepki, pewnie ukarzą się na blogu :)

      Usuń
  4. Na zdjęciach wygląda nie tylko elegancko, ale i baaaaaaaaaaardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten chwilowy brak elegancji jest spowodowany, tym że nie miałam ładnych biszkoptów, musiałam ratować się kupionymi w pobliskim sklepie. I niestety nie były one najlepszej jakości. (Piekarnik nie domaga więc własne nie wchodziły w grę)

      Usuń
  5. Na pewno niebo w gębie, do tego mono owocowy i ślicznie się prezentuje :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to: nie umiesz się rozdwoić? Nie umiesz? No nie wierzę ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No starałam się jak mogłam i jeżeli nawet na chwile udało mi się rozdwoić to obie moje części zbierały poziomki, poziomki wygrały. :)

      Usuń
  7. Wspaniały pomysł podania musu :)
    Wygląda bardzo kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny sernik, bo piękny, smakowicie wygląda i nawet nie jest trudny do wykonania. Oj.... zachęciłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo prosty, a jego najtrudniejsza część to czekanie aż będzie gotowy :)

      Usuń
  9. Środek zachwycający ,całosć do schrupania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam w tajemnicy, że sama pożarłam sporą część (dbając o wagę nie jadłam biszkoptów) :))

      Usuń
  10. ... i dodatkowo się obśliniłam....:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jagodowa elegancja :-) mlask, mlask :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie byłby ładniejszy gdyby biszkopty były lepsze :) ale zniknął szybko i w takiej formie :)

      Usuń
  12. Uwielbiam jagody! Cudowny deser:) Ja w tym roku marzę o "idealnym" serniku z jagodami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na przepis idealnego sernika z niecierpliwością :)

      Usuń
  13. Wspaniałe - brakuje słów, żeby opisać te zdjęcia. Wygląda idealnie!
    Zapraszam do mnie http://wenus-lifestyle.pl/2014/06/jak-prawidlowo-myc-owoce-i-warzywa/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie zajrzę bo nauki nigdy za mało, a ja mam dylemat np czy myć maliny czy nie może coś na ten temat znajdę u Ciebie :)

      Usuń
  14. Zachwycający jagodowo-jagodowy deser. Cudowny kolor, smak pewnie też.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak orzekli degustujący (w tym i ja) smak na maksa jagodowy ;)

      Usuń
  15. Poziomki też są dla mnie numer jeden, Nie dziwię się że zjedliście od razu. Torcik wyszedł pyszny, fajny krem i piękne zdjęcia :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczami duszy widziałam taki mus z poziomek. To dopiero byłby odlot ;)

      Usuń
  16. Jagodowy mussss...
    Niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dosłownie niebo, wszyscy mieliśmy niebieskie od jagód języki ;)

      Usuń
  17. Jagodowe niebo w gębie :) nic więcej nie dodam bom w szoku....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja po Twoim lipowej cudnym deserku :)

      Usuń
  18. elegancki niezwykle!!! cudownie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda naprawdę cudnie i elegancko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam nadzieję, że mimo kilku niedociągnięć (biszkopty nie najlepszej jakości) spodoba się taka wersja musu. Zapraszam do próbowania :)

      Usuń
  20. Cudny ma kolorek :) Chętnie bym skosztowała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj na kawałeczek (jagody w lodówce czekają) :)

      Usuń
  21. Wygląda perfekcyjnie ten deser! W tym roku jagody są naprawdę pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda to wyjątkowo dobry rok dla jagód i poziomek, a truskawki tez niczego sobie :)

      Usuń
  22. Dzemdżusiku, piękny:)
    Mam jagody, ale zrobię konfiturkę, bo nie mam teraz czasu na takie piękne pyszności.
    p.s Jak Ty mi pięknie napisałaś ostatnio :) pod risotto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamienię torcik na jagodowa konfiturę z wielka przyjemnością.
      PS To Twoje zdjęcia i opisy same nasuwają takie skojarzenia. :)

      Usuń
  23. wygląda tak pięknie, że bałabym się naruszyć taką konstrukcję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało, widelczyki w dłoń i na barykady/palisady z biszkoptów ;)

      Usuń
  24. Po pierwsze gratuluję wygranej, a po drugie cudowny ten mus:-) I niezwykle elegancki:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Liczyłam na makaron ;) Tobie też należą się gratulacje. :-)

      Usuń
  25. elegancki to mało powiedziane... jest perfecyjny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak miło czytać takie pochwały. Mnie wydawało się, że miał być elegancki, a za sprawa niezbyt perfekcyjnych biszkoptów wyszedł mocno rustykalny ;)

      Usuń
  26. Wygląda doskonale i pewnie tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakował znacznie lepiej niż wyglądał (nieskromnie mówiąc) cytując degustujących.

      Usuń
  27. Rozpływam się na widok tak świetnie przygotowanego musu jagodowego. Majstersztyk :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląd aż zapiera dech w piersiach, obłędne jest *.* I uwielbiam jagody, musi smakować tak jak wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowało jak solidna porcja leśnych jagód ze śmietaną. A kiedy zamknie się oczy podobno (tak twierdziła jedna z próbujących osób) ma się złudzenie jedzenia jagód prosto z krzaczka. Ale czy to prawda... ;)

      Usuń
  29. Sezon na jagody trwa, myślę, że wypróbuje Twój przepis, bo pysznie wygląda i na pewno nieziemsko smakuje !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo zapraszam do wypróbowania póki jeszcze sezon. Mam nadzieję że polubisz ten mus :)

      Usuń
  30. Ojej,jesteś pewna,że już nic nie zostało? ani ociupineczka malusienienieńka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nic nie zostało, nawet z wersji malinowej, która robiłam w zeszłym tygodniu pozostało tylko wspomnienie :)

      Usuń
  31. Świetny pomysł! aż żałuję, że tak późno tu trafiłam... Czy z mrożonych owoców też by się udał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy do tej pory z mrożonych nie robiłam, ale mam wrażenie że tak. Mus wymagałby zapewne odrobinę więcej żelatyny bo, niewiedzieć czemu, owoce mrożone puszczają więcej soku niż te świeże :)

      Usuń