czwartek, 26 września 2013

Ruda piękność do kwadratu – marynowane czerwone papryki


Co to jest czerwone w czerwonym schowane w przezroczystym? To nie złoto Inków, nie skarby Faraonów, nie drogie kamienie, ale coś nie mniej cennego. To doskonała papryka, tzw. ruda, marynowana w soku pomidorowym i zamknięta w słoiku niczym w sejfie. Jej czarowi ulegają wszyscy, którzy ją poznali. Przyciąga kolorem, zapachem i smakiem. Mnie też oczarowała, kiedy spróbowałam jej u Maryli, której dziękuję za ujawnienie sposobu na rudą.

 



Składniki:
4 kg papryki
5 główek czosnku
Marynata:
1 litr niesłodzonego soku pomidorowego*
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru trzcinowego
2 łyżeczki soli








Papryki umyć, pozbawić nasion i pokroić w 16 (lub tak jak lubicie). Czosnek podzielić na ząbki i obrać. Z podanych składników przygotować marynatę, zagotować ją i do wrzącej wkładać partiami krojoną paprykę i czosnek. Każdą partię gotować 3-4 minuty od ponownego zawrzenia marynaty. Paprykę i czosnek przekładać do wyparzonych słoików. Zalać gorącą marynatą i zamykać na spirytus. Tak przygotowanej papryki nie pasteryzować.


* Sok pomidorowy którego użyjecie może być np. z dodatkiem chili, doda papryce pikanterii.


6 komentarzy:

  1. Aniu,
    dzieki Twoim przepisom chyba zaczne byc prawdziwa gospodynia I bede marynowac, gotowac dzemy, nadziewac papryczki, wyciskac soki...
    Twoj blog zacheca do takiego dzialania w kuchni, Poza tym zdjecia sliczne, a opisy urocze:)
    Libra

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak miło czytać takie komentarze, zachęcają i pobudzają do fotografowania oraz pisania. Postaram się sprostać oczekiwaniom i dalej zachęcać bo ja sama "dojrzewam" do roli dobrej gospodyni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam I to w trzech kolorach.
    Mam tylko pytanie. Jak rozumiec ostatnie zdanie z przepisu "Tak przygotowanej papryki nie marynować."
    Przeciez zalewamy papryki marynata I zamykamy sloiczki wiec....???

    Libra - laik przetworstwa domowego

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście chodziło o nie pasteryzować, kajam się i juz poprawiam żeby nie wprowadzać zamieszania

    OdpowiedzUsuń
  5. W koncu nastapila degustacja. Papryka doskonala. Uleglismy jej czarowi.
    Przymierzam sie do zawekowania wiekszej ilosci.
    Libra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj w klubie, ja od pierwszej degustacji uwielbiam ją jak nie wiem co. Cała rodzina zresztą też. W tajemnicy dodam, że marynata idealnie nadaje się do marynowania ptasiego mięsa. :)

      Usuń