Co to jest czerwone w czerwonym schowane w przezroczystym?
To nie złoto Inków, nie skarby Faraonów, nie drogie kamienie, ale coś nie mniej
cennego. To doskonała papryka, tzw. ruda, marynowana w soku pomidorowym i
zamknięta w słoiku niczym w sejfie. Jej czarowi ulegają wszyscy, którzy ją
poznali. Przyciąga kolorem, zapachem i smakiem. Mnie też oczarowała, kiedy
spróbowałam jej u Maryli, której dziękuję za ujawnienie sposobu na rudą.
Składniki:
4 kg papryki
5 główek czosnku
Marynata:
1 litr niesłodzonego soku pomidorowego*
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru trzcinowego
2 łyżeczki soli
Papryki umyć, pozbawić nasion i pokroić w 16 (lub tak jak
lubicie). Czosnek podzielić na ząbki i obrać. Z podanych składników przygotować
marynatę, zagotować ją i do wrzącej wkładać partiami krojoną paprykę i czosnek.
Każdą partię gotować 3-4 minuty od ponownego zawrzenia marynaty. Paprykę i
czosnek przekładać do wyparzonych słoików. Zalać gorącą marynatą i zamykać na
spirytus. Tak przygotowanej papryki nie pasteryzować.
* Sok pomidorowy którego użyjecie może być np. z dodatkiem
chili, doda papryce pikanterii.
Aniu,
OdpowiedzUsuńdzieki Twoim przepisom chyba zaczne byc prawdziwa gospodynia I bede marynowac, gotowac dzemy, nadziewac papryczki, wyciskac soki...
Twoj blog zacheca do takiego dzialania w kuchni, Poza tym zdjecia sliczne, a opisy urocze:)
Libra
Jak miło czytać takie komentarze, zachęcają i pobudzają do fotografowania oraz pisania. Postaram się sprostać oczekiwaniom i dalej zachęcać bo ja sama "dojrzewam" do roli dobrej gospodyni.
OdpowiedzUsuńZrobilam I to w trzech kolorach.
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie. Jak rozumiec ostatnie zdanie z przepisu "Tak przygotowanej papryki nie marynować."
Przeciez zalewamy papryki marynata I zamykamy sloiczki wiec....???
Libra - laik przetworstwa domowego
Oczywiście chodziło o nie pasteryzować, kajam się i juz poprawiam żeby nie wprowadzać zamieszania
OdpowiedzUsuńW koncu nastapila degustacja. Papryka doskonala. Uleglismy jej czarowi.
OdpowiedzUsuńPrzymierzam sie do zawekowania wiekszej ilosci.
Libra
Witaj w klubie, ja od pierwszej degustacji uwielbiam ją jak nie wiem co. Cała rodzina zresztą też. W tajemnicy dodam, że marynata idealnie nadaje się do marynowania ptasiego mięsa. :)
Usuń