Wyjazdowe spotkanie w Chotomowie, u przemiłych znajomych, w
celu (między innymi) prezentacji nowych umiejętności grillowych Pana Męża i
moje zobowiązanie do dostarczenia na imprezę ciasta, którego rodzaj
zdeterminowany był podróżą pociągiem, wydało na świat ciasto marchewkowe z
bardzo słodkim lukrem. Lukier raczej pominę przy następnej okazji pieczenia
tego ciasta, choć mili gospodarze chwalili.
Składniki:
200 g mąki
200 g cukru trzcinowego
100 g mielonych migdałów (mogą być orzechy) lub 50 g
migdałów i 50 g wiórków kokosowych
2 jaja
½ puszki ananasa
150 ml. Oleju roślinnego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków lub przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
1 cytryna (sok i tarta skórka)
1 cytryna (sok i tarta skórka)
200-300 g cukru pudru
Jajka ubijać mikserem ok. 5 minut, dodać cukier i dalej
ubijać do powstania puszystej, gładkiej masy. Nie przerywając ubijania dolać
oleju, a potem dodawać tartą na drobnych oczkach tarki marchewkę, migdały,
zblędowanego ananasa. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę , cynamon,
mielone goździki/przyprawę do pierników, wymieszać i dopiero taką mieszankę
dodawać, przesiewając, do ciasta. Delikatnie wymieszać, przelać do wysmarowanej
masłem i wysypanej tartymi migdałami/orzechami foremki*. Piec w nagrzanym do
150 stopni piekarniku przez ok. 1 godzinę (jeśli nie macie termoobiegu temp.
pieczenia powinna być ok. 160 stopni).
Przygotować lukier mieszając sok z cytryny z cukrem pudrem i
startą skórką z cytryny. Lukrem posmarować ostudzone ciasto i udekorować według
uznania.
*Oczywiście foremkę można wysypać tartą bułką.
Uwaga. Ja użyłam foremki o wymiarach 21x21 cm. Moim zdaniem
można użyć zwykłej keksówki, szczególnie jeśli przełożymy ciasto np. kremem z
mascarpone i reszty zblędowanego ananasa z puszki, lekko zakwaszonym odrobiną
soku z cytryny.
uwielbiam marchewkowe wypieki, będę musiała niedługo sobie przypomnieć ich wspaniały smak :)
OdpowiedzUsuńWitaj Magdo,
OdpowiedzUsuńNadchodzi czas królowania marchewki (dyni i innych jesiennych warzyw). Polecam Ci także dżem marchewkowy, który doskonale sprawdza się jako nadzienie do rogalików, bułeczek itp. Uczyni z nich "marchewkowe wypieki" :)
bardzo dobry wybór ciasta na spotkanie :) ciasto marchewkowe sprawdza się zawsze, jest pyszne! :)
OdpowiedzUsuńI jak zwykle nie zawiodło
UsuńOj tak! To ciasto zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe wypieki mają wielu fanów, witaj w ich gronie :)
Usuńciasto marchewkowe jest najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńWiwat ciasto marchewkowe!
Usuń