sobota, 14 września 2013

Ciasto marchewkowe na gościnnych występach


Wyjazdowe spotkanie w Chotomowie, u przemiłych znajomych, w celu (między innymi) prezentacji nowych umiejętności grillowych Pana Męża i moje zobowiązanie do dostarczenia na imprezę ciasta, którego rodzaj zdeterminowany był podróżą pociągiem, wydało na świat ciasto marchewkowe z bardzo słodkim lukrem. Lukier raczej pominę przy następnej okazji pieczenia tego ciasta, choć mili gospodarze chwalili.


Składniki:
2 duże marchewki (200 g)
200 g mąki
200 g cukru trzcinowego
100 g mielonych migdałów (mogą być orzechy) lub 50 g migdałów i 50 g wiórków kokosowych
2 jaja
½ puszki ananasa
150 ml. Oleju roślinnego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków lub przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


                                                                                Lukier:
                                                                                1 cytryna (sok i tarta skórka)
                                                                                200-300 g cukru pudru

 

Jajka ubijać mikserem ok. 5 minut, dodać cukier i dalej ubijać do powstania puszystej, gładkiej masy. Nie przerywając ubijania dolać oleju, a potem dodawać tartą na drobnych oczkach tarki marchewkę, migdały, zblędowanego ananasa. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę , cynamon, mielone goździki/przyprawę do pierników, wymieszać i dopiero taką mieszankę dodawać, przesiewając, do ciasta. Delikatnie wymieszać, przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej tartymi migdałami/orzechami foremki*. Piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 1 godzinę (jeśli nie macie termoobiegu temp. pieczenia powinna być ok. 160 stopni). 
Przygotować lukier mieszając sok z cytryny z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Lukrem posmarować ostudzone ciasto i udekorować według uznania.


*Oczywiście foremkę można wysypać tartą bułką.


Uwaga. Ja użyłam foremki o wymiarach 21x21 cm. Moim zdaniem można użyć zwykłej keksówki, szczególnie jeśli przełożymy ciasto np. kremem z mascarpone i reszty zblędowanego ananasa z puszki, lekko zakwaszonym odrobiną soku z cytryny.


8 komentarzy:

  1. uwielbiam marchewkowe wypieki, będę musiała niedługo sobie przypomnieć ich wspaniały smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Magdo,
    Nadchodzi czas królowania marchewki (dyni i innych jesiennych warzyw). Polecam Ci także dżem marchewkowy, który doskonale sprawdza się jako nadzienie do rogalików, bułeczek itp. Uczyni z nich "marchewkowe wypieki" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobry wybór ciasta na spotkanie :) ciasto marchewkowe sprawdza się zawsze, jest pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak! To ciasto zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchewkowe wypieki mają wielu fanów, witaj w ich gronie :)

      Usuń
  5. ciasto marchewkowe jest najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń