czwartek, 19 września 2013

Malinowo-pomarańczowa jesienna tarcza przeciw bakteriom

Nieuchronnie nadchodzi pora deszczów, chłodu i szalejących bakterii. W szkole, pracy czy autobusie będziemy bezbronni. Powinniśmy przygotować się niczym do wojny, przegrupować wojsko i uzbroić się. Doskonałym sposobem na wzmocnienie odporności organizmu mogą być świeżo wyciskane soki. Sok, który proponuję ma jeszcze jedną zaletę – ma piękny kolor i w każdy pochmurny dzień poprawi nastrój.





Składniki na dwie porcje:
1 owoc pomarańczy
1 szklanka malin

Składniki II wersji:
1 owoc pomarańczy
1 szklanka malin
300 ml jogurtu probiotycznego





Pomarańcz umyć, obrać. W wyciskarce lub sokowirówce wycisnąć sok z pomarańczy i malin. Wypić bezpośrednio po przygotowaniu. Sok można lekko dosłodzić miodem, a kropla soku z cytryny może wzbogacić jego smak.  



2 komentarze:

  1. Jeśli tylko uda mi się gdzieś dorwać maliny o tej porze roku to muszę koniecznie zrobić ten napój :) Obecnie moim nałogiem są soki ze świeżych pomarańczy, a to będzie ciekawe urozmaicenie ich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimą korzystam z malin mrożonych i sok nie traci na atrakcyjności.

      Usuń