wtorek, 24 września 2013

Keczupesz z cukinii


Ryby potrzebują wody, ludzie powietrza, a pizza i kiełbaski... ketchupu. Cukinia, duże zielone warzywo nadaje się do wszystkiego. Wprawdzie jak „coś jest do wszystkiego to jest do niczego”, jednak cukinia jest wyjątkiem. Pasztety, ciasta, dżemy, sosy zupy to tylko niewielki procent tego co można z niej wyczarować. Do tej listy dodaję keczupesz. Taką nazwą rodzina ochrzciła ten mariaż cukinii z pomidorem,  tak dla odróżnienia od klasyka – ketchupu pomidorowego.

 



Składniki:
2 kg cukinii (obranej i bez nasion)
700 g cebuli
2 łyżki soli
około 1,5 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka octu winnego
500 g dobrego przecieru pomidorowego
po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, cayenne, 
słodkiej papryki, papryki wędzonej i czubricy








Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach, dodać sól, wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia warzywa gotować, bez przykrycia, aż się rozgotują (około 40 min.) Po tym czasie dodać cukier i ocet i gotować około 25 minut. Na koniec dodać przyprawy i przecier pomidorowy i na niewielkim ogniu gotować jeszcze 15 minut. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i zmiksować na gładki sos. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamykać na spirytus i pasteryzować. Długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Małe – 10 min, średnie - 15 min, duże – 20 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz