Ryby potrzebują wody, ludzie powietrza, a pizza i
kiełbaski... ketchupu. Cukinia, duże zielone warzywo nadaje się do wszystkiego.
Wprawdzie jak „coś jest do wszystkiego to jest do niczego”, jednak cukinia jest
wyjątkiem. Pasztety, ciasta, dżemy, sosy zupy to tylko niewielki procent tego
co można z niej wyczarować. Do tej listy dodaję keczupesz. Taką nazwą rodzina
ochrzciła ten mariaż cukinii z pomidorem,
tak dla odróżnienia od klasyka – ketchupu pomidorowego.
Składniki:
2 kg cukinii (obranej i bez nasion)
700 g cebuli
2 łyżki soli
około 1,5 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka octu winnego
500 g dobrego przecieru pomidorowego
po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, cayenne,
słodkiej papryki,
papryki wędzonej i czubricy
Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych
oczkach, dodać sól, wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia
warzywa gotować, bez przykrycia, aż się rozgotują (około 40 min.) Po tym czasie
dodać cukier i ocet i gotować około 25 minut. Na koniec dodać przyprawy i
przecier pomidorowy i na niewielkim ogniu gotować jeszcze 15 minut. Zdjąć z
ognia, lekko przestudzić i zmiksować na gładki sos. Przełożyć do wyparzonych
słoiczków, zamykać na spirytus i pasteryzować. Długość pasteryzacji zależy od
wielkości słoików. Małe – 10 min, średnie - 15 min, duże – 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz