Wpadnijcie na coś niesamowitego. Takiego
zaproszenia nie można odrzucić, zwłaszcza że zżera człowieka ciekawość, co to
jest to coś niesamowitego. Zamieszczam oryginalny przepis, którego jeszcze sama
nie wypróbowałam, ale jest to coś co naprawdę warto zrobić i spróbować. Mogę
tylko szczerze polecić pisząc „i ja tam byłam, jadłam i piłam”. Ciasto ma
wielki potencjał, a w zależności od dodatków jego smak się zmienia i nie ma nic
wspólnego z ryżem na mleku! Dziękuję Megi za zaproszenie, możliwość spróbowania
i oczywiście za przepis.
Na 1 tortownicę (Ø 21 cm)
1 pasek cienko okrojonej skórki cytryny
150 g ryżu jak na
risotto
100 g płatków migdałowych
50 g namoczonych rodzynek
50 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli
3 duże jajka
100 g cukru
otarta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka rumu lub koniaku
szczypta soli
masło do nasmarowania formy
Z czym podawać:
cukier puder
truskawki, wiśnie i maliny
Przygotowanie 1,5 godziny
12 godzin na chłodzenie ciasta
Pieczenie 40 minut- Zagotować mleko z okrojoną skórką cytrynową. Dodać ryż i tak zmniejszyć temperaturę, żeby mleko ledwie się gotowało. Podgrzewać bez przykrycia 40 minut, często mieszając, aż ryż zmięknie, a mleko zgęstnieje i będzie miało konsystencję kremu.
- Przełożyć masę mleczno-ryżową do dużej miski i ostudzić. Nagrzać piekarnik do 180ºC. Nasmarować tortownicę masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
- Prażyć płatki migdałów około 10 minut w piekarniku, aż lekko zbrązowieją. Wyjąć z piekarnika i grubo posiekać. Wyjąć skórkę cytryny z masy mleczno-ryżowej. Rozdzielić jajka na białka i żółtka, te ostatnie rozbełtać i stopniowo dodając, mieszać z masą. Na koniec dodać cukier, otartą skórkę z pomarańczy, rum lub koniak, posiekane migdały, namoczone i odcedzone rodzynki, suszone morele i wymieszać.
- Zmieszać białka ze szczyptą soli i ubić na sztywną pianę. Dużą trzepaczką do piany wymieszać ją ostrożnie z masą mleczno-ryżową. Napełnić masę formą, wygładzić powierzchnię i piec około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe ( na patyczku nie powinny zostawać śladu surowego ciasta ).
- Ostudzić ciasto ryżowe w formie, potem przykryć folią i wstawić na noc do lodówki ( można je tam przechowywać do 48 godzin ).
- Wyjąć ciasto z formy i usunąć papier do pieczenia. Kroić cisto na kawałki i posypywać lekko cukrem pudrem. Można podawać do ciasta owoce jagodowe w cukrze. Zmieszać przepołowione truskawki, wiśnie ( bez pestek ) i maliny z 2 łyżkami cukru pudru i odstawić na 10 minut. Podawać wraz z ciastem. W sezonie zimowym można zastąpić świeże owoce podgrzaną konfiturą malinową lub truskawkową.
Dobra rada
Jeśli nie mamy ryżu jak na
risotto, możemy przyrządzić ciasto z innego ryżu o okrągłych ziarnach.Przepis od Megi W
foto Witek Kucharczuk
Brzmi ciekawie, wyglada interesująco :-) muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńWitaj Joanno
UsuńCiasto warte grzechu, a z dodatkiem konfitury domowej roboty super
Pieczcie i smakujcie ! Ja dziękuje DżemDżusowi za niezapomniane i wspaniałe chwile nie tylko przy cieście ;-)Megi
OdpowiedzUsuńIntrygujacy przepis.Do wykonania.Nawet mam skladniki w domu...wszystkie.
OdpowiedzUsuńNajtrudniej bedzie przetrwac te 12 godzin:)))
P.S.
Rozczulila mnie piekna polska porcelana z Chodziezy.
Dla mnie to wspomnien czar z kraju nad Wisla:)
...anonimowy,staly bywalec
Drogi Anonimowy Stały Bywalcu ogromnie cieszy mnie, że udało się zamieścić komentarz. Fakt, przetrwanie 12 godzin nie jest łatwe, ale zaskakujący smak w niczym nie przypominający ryżu na mleku, wart jest tego. Polecam :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawy przepis, zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPolecam
Usuńkoniecznie muszę zrobić.KIEDYŚ W Antwerpii kupowałam małe babeczki robione z ryżu to było pyszne.Kiedy pytałam o przepis odpowiadano że to się robi z ryżu.
OdpowiedzUsuńO ciekawe, ciasteczka z ryżu. Ciekawe czy przypomina smakiem ciasteczka - nigdy takowych nie próbowałam :)
Usuń