czwartek, 9 października 2014

Kuskus bez kuskusu

To miał być kolejny przepis „Z babcinego brulionu”. Robiłam to setki razy, a jeszcze więcej jadłam, z dodatkiem koperku i majonezowo-jogurtowego sosu, jako sałatkę. Przygotowywałam i nigdy nie skojarzyłam jego wyglądu z popularnym kuskusem. Aż pewnego słonecznego, wrześniowego dnia olśniło mnie. Tarte na tarce do jarzyn różyczki kalafiora wyglądają jak kuskus, natychmiast wypróbowaliśmy go w tradycyjnej sałatce tabbuleh – wyszło doskonale nie tylko wizualnie. Ponieważ kuskus podawany jest też na ciepło rozpoczęłam poszukiwania idealnych dodatków, aby wyszło jak najlepiej. Niezastąpiony Internet przyniósł smakowitą propozycję autorstwa Lorraine Pascale, którą wybrałam do zaprezentowania kuskusu bez kuskusu. Dodam, że tej formy kuskusu używałam już także bez dodatków jako uzupełnienie dań kuchni arabskiej.





Składniki:
1 spory kalafior
2 cebule (u mnie czerwone)
2 papryki (u mnie pomarańczowe)
10 cm kawałek żółtej młodej cukini
2 ząbki czosnku
1/2 chilli
1/2 szklanki bulionu z warzyw lub drobiu
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka oliwy z oliwek
po 1 pełnej garści ziół, ja użyłam koperku, tajskiej bazylii i natki pietruszki
sól i pieprz do smaku





Kalafiora podzielić na różyczki i zetrzeć na tarce - tylko same kwiatki (łodyżki przydadzą się do zupy kalafiorowej). Cebulę i paprykę pokroić bardzo drobno. Podobnie przygotować pozbawioną ziarenek chilii. Cukinię zetrzeć na tarce. Przygotować patelnię z oliwą z oliwek, rozgrzać na średnim ogniu i wrzucić lekko osolona cebulę, smażyć około 4-5 minut uważając żeby się nie przypaliła, Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez około minutę. Dorzucić na patelnię paprykę,  chillli i cukinię, przyprawić do smaku, po kilku minutach dodać kalafiora i bulion. Dokładnie wymieszać i dusić około 10 minut co jakiś czas mieszając. W tym czasie drobno pokroić zioła i przygotować talerz do serwowania potrawy. Kiedy potrawa będzie gotowa (kalafior powinien być nadal lekko chrupiący, ale nie surowy tzw. al dente)  jeszcze ciepłą wymieszać z ziołami i skropić olejem sezamowym. 



78 komentarzy:

  1. Pyszności, robię sałatkę z surowego kalafiora i brokuła. Danie wygląda super :-) fantastyczny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jeśli robisz taką sałatkę to już tylko jeden krok do kuskusa bez kuskusu :)

      Usuń
  2. Świetne danie :) Jestem pewna że by mi smakowało! Talerzyk przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam taką nadzieję, że będzie Ci smakowało.

      Usuń
  3. Zaciekawił mnie! A wręcz wywołał niepokój w żołądku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy niepokój w żołądku to dobry znak, ale danie bardzo polecam :)

      Usuń
  4. Kalafiorowy kuskus-szalenie pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama byłam zaskoczona kiedy w zwykłej sałatce dostrzegłam kuskusowy potencjał :)

      Usuń
  5. Rewelacja, bardzo apetycznie wygląda! Brawa za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdy na FB zobaczyłam zapowiedź tego dania, zachodziłam w głowę czym nas zaskoczysz. No i zaskoczyłaś:) Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaskoczenie zatem rozszerza się i ze mnie przeszło na Ciebie. Mam nadzieję, że przejdzie na ciebie lubienie go ;)

      Usuń
  7. robię surówkę z kalafiora, ale jakoś do tej pory nie skojarzyłam go z kuskusem:) przepis intrygujący i to bardzo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zatem wypróbować go skoro lubisz surówkę z kalafiora to i kalafiorowy kuskus powinien Cię zadowolić :)

      Usuń
  8. ale bomba !
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super smakuje, jeśli lubisz warzywa al dente :)

      Usuń
  9. No po prostu git-majonez, koniecznie robię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na recenzję z nadzieją że będzie Ci pasował taki oszukany kuskus :)

      Usuń
  10. Widziałam zdjęcia na FB zanim dotarłam tutaj i naprawdę zaintrygował mnie kuskus bez kuskusu. Teraz widzę ze to wcale nie takie trudne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom to bardzo proste danie i nie wymaga dużo czasu. Dla zapracowanych w sam raz :)

      Usuń
  11. Świetny pomysł :) Muszę kiedyś wypróbować koniecznie taki "kuskus". Nigdy oficjalnie nie jadłam takiego kalafiora nie ugotowanego, ale pamiętam, że jak podjadałam mamie nawet surowy jak byłam mała to bardzo mi smakował :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy kalafior jest z tzw dobrego źródła jest słodki i przepyszny :)

      Usuń
  12. Co za intrygujący tytuł! Sałatka bardzo w moich smakach! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podana na ciepło tylko z duszoną cebulą i czosnkiem z powodzeniem zastąpi kuskus podawany jako dodatek do dań mięsnych. :)

      Usuń
  13. Coś niesamowitego, wygląda jak prawdziwy kuskus! Koniecznie muszę spróbować.
    Lubię kalafiora al dente a czasami jak mam z dobrego źródła to chrupię na surowo :)
    Piękny talerz, chcę taki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowy kalafior tylko z dobrego źródła i jest OK :)

      Usuń
  14. Najpierw pochwalę piękne zdjęcia, śliczny talerzyk....
    ... a teraz kuskus... genialny przepis. Aniu, to coś dla mnie. Na pewno wypróbuję, bo mnie ciekawi smak całej potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Talerz to urodzinowy podarunek, to prawda barzdzo ładny i trochę w stylu pasującym do kuskusa.

      Usuń
  15. Coś dla mnie :) A wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. rzeczywiście wygląda jak kuskus a to kalafior! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Odpowiedzi
    1. Do złudzenia go przypomina, można na prawdę nieźle dać się oszukać :) A dla osób które musza unikać glutenu jest idealny :)

      Usuń
  18. A ja nauczylam sie robienia tej salatki w... Danii :) Kuzynka serwuje ja latem z pomidrkami koktajlowymi np. jako salatke do grilla lub jako przystawke (a raczej jej czesc ;)); ja nietety nie za bardzo lubie sie z surowym kalafiorem, wiec tylko podziwiam z daleka ;)
    Pozdrawiam serdecznie i milego weekendu zycze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta wersja nie jest właściwie surowa, 10 minut gotowania w bulionie warzywnym wystarczy żeby kalafior nie smakował jak surowy :)

      Usuń
  19. Świetne danie i pomysł z tartym kalafiorem wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i jestem bardzo ciekawa czy będzie Ci pasował ten sposób podania kalafiora :)

      Usuń
  20. Świetnie to wygląda. A nazwa jak najbardziej pasuje. Chyba będzie trzeba wypróbować. Uwielbiam kalafiora :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro go uwielbiasz, to zapewne i tę wersję polubisz. :)

      Usuń
  21. Kuskus bez kuskusu, czyli innymi słowy czary mary ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie małe czary mary i nawet jako początkujący magik mogę śmiało powiedzieć, że sztuka się udała. Oszukać dała się rodzina :)

      Usuń
  22. mmm.. danie wygląda wspaniale mimo, że nazwa zaskakuje;p

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny pomysł na kalafiora, pięknie podane, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, zarówno w wersji na surowo jak i w tej na ciepło :)

      Usuń
  24. A ja pozostaję pod mega wrażeniem tego talerze :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Niezwykle pomysłowe i pyszne danie! Bardzo oryginalny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo, niewielki tuning surówki z kalafiora i gotowe :)

      Usuń
  26. Bardzo ciekawe danie i śliczny sposób podania, talerz niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie sam talerz wystarczy i zdjęcia wychodzą same :)

      Usuń
  27. aha! A więc to kalafior gra nam tutaj główne skrzypce.. :)
    Powiem ci, że zaskoczyłaś mnie tym przepisem i zaciekawiłaś-musze zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Odpowiedzi
    1. O dziwo kalafior przygotowany w ten sposób nie zdominował dania :)

      Usuń
  29. Fakt, wygląda jak kuskus:-)) Bardzo ciekawa propozycja:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku "nieco" odbiega od oryginalnego kuskusa, ale warto spróbować :)

      Usuń
  30. Bardzo ciekawy przepis, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jeśli lubisz kalafiora ta propozycja powinna przypaść Ci do gustu:)

      Usuń
  31. Rewelacja kuskus z kalafiora, a talerzyk piękny. Pomysł bardzo mi się podoba.Do tego zdrowo czyli tak jak lubię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowo, bezglutenowo, bez białka zwierzęcego - pasuje chyba do każdej diety. No chyba że ktoś nie może kalafiora lub papryki :)

      Usuń
  32. Jak dla mnie to genialny przepis bo nie jadam kuskusu (gluten) a bardzo lubię kalafiora a. Świetne dodatki a można przecież eksperymentować z nimi na zasadzie co lubię lub co mam pod ręką.
    Serdeczności. Zuza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eksperymenty bardzo wskazane. Każdy bierze to co lubi i gotowe. :)

      Usuń
  33. Rewelacja :)! Bardzo mi się podoba taka kalafiorowa wersja!

    OdpowiedzUsuń
  34. Nigdy bym nie wpadła patrząc na zdjęcie że to kalafior, sałatka wygląda rewelacyjnie i mas zpiękny talerz, zazdroszczę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Talerz jest prezentem, ale z kół zbliżonych do ofiarodawcy wiem, że były w TK Max

      Usuń
  35. a ja to kiedyś poznałam pod nazwa "ryż z kalafiora":) super sprawa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O takiej nazwy bym się nie spodziewała :)

      Usuń
  36. Danie rewelacyjne, a talerzyk wręcz cudny!!

    OdpowiedzUsuń