wtorek, 21 października 2014

Kapusta głowa pusta

Kapusta głowa pusta! No właśnie nie zupełnie, zawiera witaminy z grupy B, całkiem dużo witaminy A i C, witaminy E, K i rutyny (w niewielkiej ilości). Z powodu zawartości siarki poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Jednak najważniejsze, szczególnie dla wegan, jest to, że zawiera wapń, magnez, potas oraz żelazo. Wszystko to w kapuścianej głowie, nie wspominając już o jej kiszonej siostrze, która ratuje nie tylko ciało, ale i duszę. Podobno ma działanie przeciwdepresyjne. To taki nasz swojski antydepresant. Siedząc w promieniach jesiennego słońca nad główką kapusty włoskiej głowiłam się co z niej zrobić. Tradycyjnie podałabym ją ugotowaną w wodzie (jak kalafiora czy fasolkę szparagową) z tartą bułką. Mając jednak w pamięci steki z kalafiora, które kiedyś oglądałam na blogu Lepszy smak postanowiłam eksperymentować i tak powstała kapusta pieczona z orzechową posypką.

Składniki:
1 średnia kapusta włoska
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
2-3 garście orzechów lub ziaren
sól, pieprz
domowe pesto (po 1 łyżce na porcję)














Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, które można i trzeba wykorzystać np. do zup, sałatek lub na gołąbki. Wykroić około 1 cm. plastry wzdłuż głąba. Pokrojone w ten sposób kawałki nie rozpadną się. Blachę nasmarować oliwą/olejem ułożyć na niej plastry kapusty i obficie skropić oliwą/olejem, posypać solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 190°C  piekarnika i piec około 45 minut. W tym czasie na suchej patelni uprażyć orzechy/ziarenka np. słonecznika i przygotować pesto. Pesto może być tradycyjne lub np. pietruszkowe. Kiedy wierzchnie liście kapusty będą dobrze przypieczone kapusta jest gotowa. Układamy ją na talerzu podajemy z łyżką pesto posypane prażonymi orzechami. Serwowana z dodatkiem kieliszka dobrego czerwonego wina nabiera szlachetności.



64 komentarze:

  1. genialne! takie proste, a wygląda jak najlepsza przystawka z restauracji! koniecznie muszę zrobić :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, gratulacje. Musi to być pyszne :-) z chęcią spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, tak przygotowana kapusta ma ciekawy smak, którego wcale się nie spodziewaliśmy :)

      Usuń
  3. pomysł rewelacyjny!! bardzo jestem ciekawa tego smaku :) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, smak jest ciekawy, lekko orzechowy :)

      Usuń
  4. Ale Aniu wymyśliłaś. No nie powiem.... całkiem fajny przepis i taki niebanalny, no... raczej genialny. A zdjęcia... świetne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostateczny kształt dania jest sumą pomysłów nas obojga. Nie mogę pominąć wkładu Witka w formę końcową :)

      Usuń
  5. pomysł super ! zastanawia mnie bardzo ten smak. przepis zapisuję i będę próbować w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem Twoich wrażeń na ten temat. Polecam także z sosem szczypiorkowo-jogurtowym :)

      Usuń
  6. Kapustę lubię, ale jemy ją w tradycyjnych potrawach a Ty zupełnie mnie zaskoczyłaś :) Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki mały eksperyment, który nam się udał. Polecamy :)

      Usuń
  7. Łał tak jeszcze nie jadlam.Wygląda fantastycznie. Fajny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też był nasz pierwszy raz. Życzymy smacznego :)

      Usuń
  8. W życiu bym nie pomyślała,że zwykła kapusta może tak pięknie wyglądać!

    OdpowiedzUsuń
  9. Interesujące danie, kto by pomyślał, że z kapusty można stworzyć takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie najbardziej zaskoczyło to, że w tej formie doskonale sprawdziła się jako danie obiadowe :)

      Usuń
  10. Zachwyciłaś mnie tym podaniem kapusty.Brawo.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja krótko gotuję kapustę z przyprawami, zaciekawiła mnie Twoja wersja, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że polubisz nasza wersję :)

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. W zasadzie 2 głowy, bo jak wiadomo co dwie głowy to nie jedna. :))

      Usuń
  13. Nigdy bym nie pomyślała o takim wykorzystaniu kapusty! Świetny pomysł i piękne zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie. To super, że Ci się podoba :)

      Usuń
  14. Bardzo fajny i ciekawy pomysł. Z pewnością muszę go wypróbować :) A zdjęcia jak zawsze fantastyczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że polubisz (kiedy wypróbujesz) kapustę w naszej wersjii :))

      Usuń
  15. Aneczko, jesteś po prostu genialna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, ale gdybym tu nie wspomniała o wkładzie Witka w to danie, miałabym wyrzuty sumienia. :D

      Usuń
  16. Mistrzowski pomysł na kapustę :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ma się te głow(y)ę nie od parady...:)
    Zwykła kapucha a jaki efekt! Muszę tego skosztować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ciekawa zmiana wizerunku kapuchy :)

      Usuń
  18. Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo, miło nam czytać tego typu komentarze. :)

      Usuń
  19. Łaał! Ale niesamowite! Nie wpadłabym na to! Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wynik współpracy dwóch jednostek, przyniósł zadziwiające efekty, który nas zaskoczył :)

      Usuń
  20. Pyszny pomysł!
    Bardzo lubię taką kapustę .
    Znalazłam ten sposób kiedyś w sieci i od tej pory podaję często z różnymi dodatkami.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to ciekawe muszę trochę poszukać w sieci bo jestem bardzo ciekawa jak to tam wygląda :)

      Usuń
  21. podoba mi się pomysł i sposób podania tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny pomysł na zwyczajną kapustę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym wydaniu naprawdę warzywo to zyskuje.

      Usuń
  23. Wow jaki ciekawy pomysł! Chętnie spróbuję, bo wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do próbowania i eksperymentowania z dodatkami. Z sosem jogurtowym tez jest pyszna :)

      Usuń
  24. Przyłączam się do wszystkich ochów i achów :D Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kłaniamy się nisko dziękując za wszystkie pochwały :)

      Usuń
  25. Kolejny świetny i oryginalny przepis! Cudowna ta kapusta *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To lekkie przypieczenie bardzo jej służy :)

      Usuń
  26. wow..! Nie no brak mi słów, to wygląda super!
    Z wielką chęcią bym się na takie coś skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Woow jestem pod wrażeniem. Za każdym razem mnie zaskakujesz - pozytywnie oczywiście :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staramy się urozmaicać sposób podania warzyw najlepiej jak potrafimy. Dzięki wielkie :)

      Usuń
  28. A to ci dopiero kapusta... wcale nie taka pusta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okazuje się, że wcale nie jest pusta, to niezwykle bogate i tanie warzywo i uznawano ją kiedyś za pożywienie dla biedoty to mamy nadzieję że to się zmieni :)

      Usuń
  29. Nie ma to jak główkowanie nad kapustą i wyszło cudo:-)

    OdpowiedzUsuń
  30. W końcu co 2 głowy to nie jedna. Na szczęście moja pozostała na miejscu :))))

    OdpowiedzUsuń