czwartek, 24 kwietnia 2014

Kulinarna moda przemija — sałatka orientalna

W kuchni, tak jak wszędzie, panują mody. Przychodzą i odchodzą, czasem bezpowrotnie. Była już moda na kuchnię orientalną, triumf sushi barów też mamy już za sobą. Teraz królują hamburgery, wraca moda na bary mleczne i wzorem Paryża zakochaliśmy się w kawiarenkach, które powstają jak grzyby po deszczu. A ja lubię czasem popłynąć po prąd i odkurzyć jakiś ciekawy przepis z innej modowej epoki. Tym razem padło na sałatkę z czasów panowania orientu.



Składniki:
1 zielony ogórek
1 seler naciowy (kilka łodyg)
½ małej sałaty lodowej
garść pociętego szczypiorku lub dymki
garść pokruszonych nie solonych orzeszków ziemnych
1 łyżka prażonych ziaren sezamu.


Sos
30 ml octu ryżowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka orientalnego sosu śliwkowego lub 1 łyżeczka ksylitolu
1 łyżeczka oleju sezamowego





Ogórek i łodygę selera umyć i poszatkować na tzw. mandolinie (szatkownicy). Żeby warzywa zachowały chrupkość powinno się je włożyć do miski z kostkami lodu i wodą na około 10-15 minut (czyli na czas przygotowywania reszty składników i sosu). Sałatę lodową pokroić (to jedyna sałata która nie wymaga rwania) na drobniejsze kawałki, orzeszki pokruszyć, ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni, a szczypiorek pociąć na ukos (w stylu orientalnym). Przygotować sos: wszystkie składniki włożyć do słoika typu twist, dokładnie zakręcić i energicznie wstrząsając wymieszać sos. Ogórka i selera odsączyć i wysuszyć, wrzucić do miski, dodać sałatę, szczypiorek, polać sosem, wymieszać i posypać orzeszkami i sezamem. 


72 komentarze:

  1. Cudowna taka sałatka! Super składniki :) Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio zamiast octu ryżowego użyłam sosu do ryżu (do sushi) i też było orzeźwiająco tylko delikatniej.

      Usuń
  2. oj tam, że nie modna, ale za to smaczna, a smaki orientalne bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro lubisz takie smaki to mam nadzieję, że i moja wersja też przypadnie Ci do gustu :)

      Usuń
  3. ooo.. uwielbiam smaki orientu, ale sama tak rzadko coś robię z tej kategorii..
    Zdjęcia cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a dodatek np grillowanego kurczaka może zmienić sałatkę w letnie danie obiadowe. :)

      Usuń
  4. Ciekawe smaki, chętnie bym sorbowała, ponieważ nigdy takiej sałatki nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie na początek proponuję zamiast octu ryżowego użyć sosu do ryżu do sushi, sałatka będzie subtelniejsza w smaku. :)

      Usuń
  5. Zdecydowanie moje smaki... Jadłam coś podobnego w suszarni i zastanawiałam się z czego może być dressing - muszę wypróbować sos śliwkowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos śliwkowy to moim zdaniem tajny składnik wielu sałatek orientalnych podobnie jak śliwkowe wino do gotowania. :)

      Usuń
  6. Bardzo lubię takie odkurzane przepisy. Przypominają się najlepsze smaki. A ten "dżemdzusowy" smak orientu bardzo mi się podoba. Lubię takie smaki, więc sałatka też by mi przypadła do ...smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialna, proszę Dżemdżusiów! Nie przepadam za ogórkiem surowym w sałatkach, ale w tym połączaniu całkowicie jestem na tak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio (może to wina ogórków - czekam na gruntowe) nie dodaję ich do sałatek. Jednak połączenie z selerem i sosem zmienia jego pierwotny smak.

      Usuń
  8. I właśnie dlatego nie wolno ślepo podążać za modą:) Pyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślepe podążanie za modą nie jest w moim stylu, ale dobrego hamburgera nie odmówię. Zjadłabym go z takim orientalnym dodatkiem i wyszłaby kuchnia fusion i nie wiem czy jest teraz na topie :D

      Usuń
  9. A ja mam w dupie wszelakie mody :) A przepis na sałatkę podkradam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popieram, płyńmy razem pod prąd mód wszelakich :D Smacznego

      Usuń
  10. Modna czy nie.... wygląda bardzo wiosennie...:))
    Chętnie bym pochrupała te orientalne smaczki....:))
    Pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, podobno weekend ma być gorący, powinna pasować jak ulał do pogody.

      Usuń
  11. Dla moich kubków smakowych orientalne dania zawsze pozostaną modne ;) Takie sałatki orientalne są genialne bo są super orzeźwiające, na nadchodzące ciepłe dni idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święte słowa (jak mawia klasyk) święte słowa szanowna Pani.... :)

      Usuń
  12. Nigdy nie jadłam nic podobnego, ale sałatka wygląda tak bardzo zachęcająco i orzeźwiająco... i jeszcze tak pięknie podana:) kto by się nie skusił ja się pytam??:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do wypróbowania, mam nadzieję że trafiłam tym połączeniem i będzie Ci smakowało :)

      Usuń
  13. oohhh! tez kiedys chorowałam na orientalne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nastąpił właśnie nawrót choroby. Jest to jeden z najprzyjemniejszych nawrotów jakie znam. :)

      Usuń
  14. bardzo apetycznie wygląda ta sałatka :)
    świetne połaczenie składników, muszę takiej skosztować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki rzeczywiście idealnie do siebie pasują :)

      Usuń
  15. Lubię takie dania jednokolorowe, a jak już smakują orientalnie to już oddałabym za nie duszę, bez względu na panującą epokę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Intensywna zieleń tej sałatki bardzo poprawia nastrój :)

      Usuń
  16. O tak, ślinka mi pociekła, dawno nie jadłam takiej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Sałatka jest strzałem w dziesiątkę-dobra do domowej chińszczyzny:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Sałatka pachnie Orientem!
    Myślę,że moda na tę kuchnię wciąż trwa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas właśnie powróciła i mam nadzieję, że szybko nie minie.

      Usuń
  19. Sałatka wygląda bardzo świeżo.

    OdpowiedzUsuń
  20. Przyznam ze nie jadłam takich sałatek, a Twoja bardzo apetycznie wygląda! Koniecznie muszę ja spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam i polecam jeśli odpowiadają Ci orientalne smaki :)

      Usuń
  21. Jadłam podobną sałatkę u znajomych, naprawdę smaczna, a do tego wspaniale wygląda :)) Lubię sałatki ze świeżym ogórkiem : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam świeży ogórek kojarzy się bardzo z orientem (do końca nie wiem dlaczego) i bardzo lubimy taką jego wersję. :)

      Usuń
  22. Ja tam mam gdzieś modę, jem to na co aktualnie mam ochotę :D A na twoja sałatkę mam wielki apetyt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do spróbowania, naszym zdaniem warto :)

      Usuń
  23. Cieszę sie, że u DżemDżusów odkurzył się przepis orientalny, bo to moje ulubione smaki i gdzieś mam mody wszelakie, no może poza tą na sezonowość, bo to mądra moda ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezonowość i moda na jedzenie bez konserwantów i od małych lokalnych wytwórców to moda, którą bardzo popieramy.

      Usuń
  24. Jedzenie zdecydowanie dla nas!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wam pewnie wyda się podróbką orientu, ale jest naprawdę smaczna.

      Usuń
  25. Seler naciowy jem tylko ja i mała, reszta się nie tyka, ale i tylko dla nas warto ją przygotować:) poczekam jednak na ogórki gruntowe:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młode ogórki gruntowe, takie bez dużych pestek, będą genialne warto na nie poczekać :)

      Usuń
  26. Świetne składniki, z chęcią sama zrobię taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wg mnie hitem są bary mleczne i ta moda wbrew pozorom jeszcze nie jest we wszystkich polskich miastach, a na pewno to się rozwinie ;)
    A przepis na sałatkę naprawdę świetny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za uznanie, mam nadzieję, że moda na bary mleczne rozleje się po kraju. Tam można smacznie i nie drogo zjeść (przynajmniej taka idea przyświecała do tej pory barom mlecznym i mam nadzieję, że tak zostanie).

      Usuń
  28. osobiście moda na burgery cieszy mnie jak nic innego :) uwielbiam!!!
    ale orient zawsze dobry!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem na człowieka przychodzi ochota na pysznego domowego (zdrowego) hamburgera :) i wtedy nie można sobie odmawiać tej przyjemności :)

      Usuń
  29. Sama nigdy nie przykładam dłużej uwagi do trendów kulinarnych, lubię gotować to na co akurat mam ochotę i dobrze, że takich osób jest więcej:) Sałatkę znam, jest świetna/!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od jakiegoś czasu staramy się jeść sezonowo czyli używać sezonowych warzyw i owoców i bardziej kierować się właśnie tym na co mamy ochotę. :)

      Usuń
  30. Sos śliwkowy bardzo mnie zaciekawił. Nie jadłam jeszcze takiego. Sałatka moje smaki samo zdrowie z selerem i sezamem. Zamiast hamburgerów wolę twoją sałatkę :-) modą się nie kieruję zdrowie ważniejsze dla mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda zdrowie ważniejsze, a sos śliwkowy, podobnie jak wino śliwkowe, jest bardzo orientalnym smakiem w kuchni :)

      Usuń
  31. Uwielbiam orientalną kuchnię! Wygląda przepysznie, ale dodałabym jeszcze podsmażonego kurczaczka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wersji bardziej treściwej taki dodatek jest bardzo wskazany :)

      Usuń
  32. Wygląda bardzo apetycznie :) Oj zjadałabym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Pyszotka, uwilebiam takie dania;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Nigdy nie kierowałam się modą ale zawsze zdrowym rozsądkiem... dlatego porywam miseczkę tych pyszności, bo wygląda pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  35. Ja rzadko kiedy wpasuję się w modne smaki kulinarne, jem na co mam ochotę :) Sałatka wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka tez, oczywiście moim zdaniem, była. Zachęcam do spróbowania i oczekuje recenzji ;)

      Usuń