niedziela, 3 kwietnia 2016

Sałatka quinoa z boczniakiem




Życie potrafi zaskoczyć i nie mam na myśli życia politycznego, bo to oczywiste, ale raczej życie rodzinne i służbowe. Nam przyspieszyło i dodało się w dość nieplanowany sposób do planów zawodowych, że skomplikowane blogowe propozycje kulinarne odeszły na chwilę w zapomnienie. Po raz kolejny trzeba było oprzeć się na tym co aktualnie mieliśmy pod ręką. Na szczęście wszystko się udało, więc z radością możemy przedstawić nowy przepis. Dodam, że sałatka jest równie dobra na ciepło i na zimno. 


Składniki: 
1 szklanka kaszy quinoa
0,4 kg boczniaka
2 średnie cebule
3 zielone ogórki (gruntowe)
5 rzodkiewek
1 czerwona papryka

pęczek natki pietruszki
kilka listków świeżej mięty
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki octu jabłkowego (najlepiej domowej roboty)
olej ryżowy do smażenia
pieprz sól do smaku



Kaszę quinoa gotujemy w 2 szklankach wody do momentu wchłonięcia całej wody, po czym odstawiamy na kilka minut w ciepłym kocu (jeśli gotujemy na płycie ceramicznej pozostawiamy na niej na parę minut). W tym czasie przysmażamy pokrojona w kostkę i lekko posoloną cebulę na złoto, dodajemy pokrojone w paski boczniaki i smażymy około pięciu minut. Kaszę razem z podsmażonymi boczniakami i cebulą mieszamy w misce i odstawiamy do ostudzenia. Rzodkiewki, paprykę i ogórka pokroić w drobną kostkę i wymieszać z ostudzoną kaszą i boczniakiem, poszatkowaną natką pietruszki, poszarpanymi liśćmi mięty dodając oliwę, ocet jabłkowy, czarny mielony pieprz i sól do smaku. Udekorować świeżymi wiórkami skórki pomarańczowej BIO.

* do sałatki można dodać kozi biały ser i garść prażonych orzechów nerkowca



 


35 komentarzy:

  1. smakowicie, spróbuję z pewnością:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowo i smakowicie się zapowiada, do tego piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie. Urody dodaje miseczka od Aniani :)

      Usuń
  3. Jak tylko wyzdrowieje natychmiast sobie przyrządze. Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Quinoa z mojej spiżarni czekała właśnie na taki przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałabym kiedyś wpaść do Twojej spiżarni. Masz tam cuda :)

      Usuń
  5. Podobne kasze z warzywami to u mnie częsty posiłek ale pomarańczowa skórka do tego, to zupełna nowość!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek cytrusów to nasze ostatnie szaleństwo :)

      Usuń
  6. Boczniaki z kaszą bardzo lubię i jadamy często. Z cytrusami też, kawałkami lub skórką.
    Nadają lekkości potrawie i bardzo wzbogacają jej smak.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zakochałyśmy się już jakiś czas temu w boczniakach i najczęściej dodajemy je do zupy ale taka potrawa to dopiero musi wspaniale smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas boczniaki często goszczą na stole w przeróżnych postaciach :)

      Usuń
  8. Prezentuje się wspaniale a zdjęcia cudowne ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. To jest cudowne danie, chętnie wprosiłabym się !;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Pasowało testerom więc mam nadzieję, że jest OK.

      Usuń
  11. Samo zdrowie, pysznie wygląda! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno smakowałaby mi taka sałatka, fajne składniki ma :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. Witaj, cieszę się że tak uważasz. Zapraszam do nas częściej i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  14. Ależ saamkowicie to wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności. To moje smaki. Taki zestaw to uczta nie tylko dla oczu :)

    OdpowiedzUsuń