środa, 20 kwietnia 2016

Szarlotka prosto z Australii



Najłatwiejsze ciasto w świecie to tytuł piosenki z dawnych lat, według której nie raz robiłam pyszne ciasto ze śliwkami, gruszkami itp. Jeśli ktoś z Was ją pamięta to wie, że ciacho było tak samo pyszne jak proste, czyli rewelacja. Piosenkę uwielbiały także moje dzieci i razem bawiliśmy się w kuchni w pieczenie śpiewając ją, oczywiście w celu zapamiętania przepisu. Śpiew w moim wykonaniu był raczej żałosny, ale ciasto świetne. To co przyszło do nas z Australii jest właściwie bardzo podobne i ogromnie mnie ucieszyło bo przypomniało mi jakie miłe chwile z dzieciakami można spędzić w kuchni.

 


Składniki:
150 g masła
150 ml mleka
3 jajka
150-200 g cukru (ja użyłam trzcinowy)
150 g mąki*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 jabłek (ja użyłam kwaśniejszych)**
1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią (około 1 łyżki)




Laskę wanilii rozciąć wyjąć z niej ziarenka i przełożyć do rondelka z mlekiem. Dodać tam też masło i laskę wanilii. Podgrzewać do rozpuszczenia masła (nie gotować). Wyjąć laskę wanilii. Jajka utrzeć z cukrem dodać mleko z masłem ciągle mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do mieszaniny. Wymieszać (mikserem). Jabłka umyć, obrać i pociąć na cieniutkie pasterki bez gniazd nasiennych (najlepiej wychodzi to na szatkownicy). Pocięte jabłka wymieszać z powstałym ciastem bardzo dokładnie, tak by każdy plasterek jabłka obtoczony był w cieście. Blachę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć masę i pozbyć się pęcherzyków powietrza (stukając nią np. o blat). Piec w nagrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku przez 2 godziny (bez termoobiegu). Jeśli ciasto zbyt się przypieka wierz można przykryć folią aluminiową. Po tym czasie ciasto wyjąc z formy odwracając je na deskę.

*Ilość mąki zależy od wielkości jajek. Ciasto w konsystencji przypomina, to które używamy do jabłek w cieście.
** W przypadku użycia jabłek słodkich świetnie smakuje z sorbetem cytrynowym.


31 komentarzy:

  1. Oryginalna szarlotka, robi wrażenie jej wygląd:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie, a po drugiej stronie globu taka popularna :)

      Usuń
  2. Szarlotka, bardzo delikatna i zapewne smaczna, to co proste, jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajna, smak zależy od użytych jabłek :)

      Usuń
  3. Szarlotki uwielbiam, bardzo apetyczne zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jesteś w jednym klubie z moim mężem, który za szarlotki dałby się pokroić :)

      Usuń
  4. Wspaniale wygląda! Chyba jutro kupuję jabłka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bardzo, z tych składników wychodzi duża tortownica :)

      Usuń
  5. Na ciasto z jabłkami nie trzeba mnie długo namawiać :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również, a mój mąż jest od ciast z jabłkami uzależniony :)

      Usuń
  6. Kochamy jabłka w każdej postaci a w postaci szarlotki to chyba najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. No to czekam z niecierpliwością na Twoją wersję :)

      Usuń
  8. bardzo ciekawe ciasto :) mam słabość do tych z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotki i inne ciasta z jabłkami są na topie mojej listy słodkości :)

      Usuń
  9. jeżeli są jabłka w cieście to ja już kocham to ciasto! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. cudownie wygląda i pewnie tak też smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, trudno mu się oprzeć oj trudno :)

      Usuń
  11. Ale bym taką zjadła, choćby kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie wszak jemy oczami :)

      Usuń
  13. Szarlotki są najlepsze, cudownie Twoja się prezentuje <3
    I cudne zdjęcia, ten cukier puder złapany w locie *.* A to pierwsze, całe tło świetne *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, zdjęcia są zasługą Witka mistrza fotografii wszelakiej

      Usuń
  14. Fantastycznie proste i pyszne! Koniecznie będę piekła! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie upiecz i powiedz jak Ci smakowało. :)

      Usuń