piątek, 15 kwietnia 2016

Makaron sojowy z pstrągiem

Zapracowani totalnie i w związku z tym proponujemy przepis na szybkie danie z szybkimi fotkami. Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Jeśli w okolicy nie ma miejsca gdzie można zdrowo i niedrogo zjeść takie danie może zaspokoić głód i kubki smakowe. Smacznego!
 



Składniki:
500 g filetów pstrąga łososiowego
1 cytryna
pęczek koperku
po 1 garści młodych liści szpinaku na osobę
około 150 g jogurtu naturalnego lub śmietany
2 łyżki oleju ryżowego
opakowanie makaronu sojowego
sól, pieprz syczuański do smaku






Rybę dokładnie umyć i pozbawić ości (jeśli wyczujecie takowe), pokroić w kwadratowe kawałki. Przełożyć do miski, osolić, wymieszać z sokiem z cytryny i drobno pokrojonym koperkiem.. Można dodać łyżkę oliwy z oliwek. Odstawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej ryżowy i odsmażyć kawałki łososia po 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz, a na patelnię wlać resztę marynaty i śmietanę/jogurt. Dokładnie oskrobać to co przywarło do patelni i zredukować sos przez kilka minut (około 5 ). W tym czasie przygotować makaron według przepisu na opakowaniu (ja do wody, w której przygotowuje makaron dodaję sos sojowy). Kiedy makaron pęcznieje do sosu wrzucić usmażone kawałki łososia, wymieszać i przyprawić do smaku. Pozostawić na patelni na niewielkim ogniu tak by ryba się podgrzała. Na durszlak wrzucić umyty  szpinak i przelać tam makaron. (gorąca woda powinna zblanszować młode listki). Całość wymieszać z sosem i rybą na patelni. Podawać skropione olejem sezamowym lub przybrane wiórkami skórki cytrynowej.


 


22 komentarze:


  1. Ależ pyszne danie, makaron, ryba, i szybko i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki wielkie, fakt że powstaje szybko działa zdecydowanie na jego plus :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie i jest w nim wszystko co lubię :) miłej soboty! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie, następna zbliża się wielkimi krokami. Mamy nadzieję na odrobinę ciepła :)

      Usuń
  4. W mojej okolicy nie ma miejsca, gdzie można coś zdrowego zjeść. Nie pozostaje mi więc nic innego, jak przyjechać do Ciebie. Jak już pisałam na moim blogu, byłam tydzień temu w Warszawie (na wycieczce z klasą), rozglądałam się za Tobą, ale nigdzie nie mogłam Cię wypatrzeć. Podejrzewam, że to dlatego, że wciąż nie wiem jak wyglądasz:):):):):):):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz wpaść do nas na degustacje kiedy następnym razem będziesz w Wa-wie :) Czekamy!

      Usuń
  5. pyszny i zdrowy obiad :) uwielbiam takie posiłki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I do tego prosty i szybki w przygotowaniu :)

      Usuń
  6. W takim zestawieniu nie wątpię, że było pyszne:-) A jak jeszcze szybko się robi, to zapisuję do wypróbowania:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo szybki, a w czasie gdy ryba się panieruje, można przeczytać rozdział książki :)

      Usuń
  7. Podoba mi się to danie i to bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo fajnie :) że trafia w Twój smak :)

      Usuń
  8. A nigdy nie miałyśmy pomysłu na makaron sojowy :) Teraz już mamy! :D Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na makaron sojowy to u nas pomysłów bez liku, zaglądajcie pewnie niedługo coś się pojawi :)

      Usuń
  9. lubię gotować. ale czasami nie mam na to czasu i wtedy przydają się takie pyszne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas, którego wszystkim nam brakuje wymusza takie szybkie potrawy. Czasem tęsknię za prawdziwie pracochłonnym domowym obiadem. :)

      Usuń
  10. Wygląda genialnie ;) A ryby są super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowe i w sklepach coraz więcej gatunków ciekawych :)

      Usuń