Zapracowani totalnie i w związku z tym proponujemy przepis na szybkie danie z szybkimi fotkami. Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Jeśli w okolicy nie ma miejsca gdzie można zdrowo i niedrogo zjeść takie danie może zaspokoić głód i kubki smakowe. Smacznego!
Składniki:
500 g filetów pstrąga łososiowego
1 cytryna
pęczek koperku
po 1 garści młodych liści szpinaku na osobę
około 150 g jogurtu naturalnego lub śmietany
2 łyżki oleju ryżowego
opakowanie makaronu sojowego
sól, pieprz syczuański do smaku
500 g filetów pstrąga łososiowego
1 cytryna
pęczek koperku
po 1 garści młodych liści szpinaku na osobę
około 150 g jogurtu naturalnego lub śmietany
2 łyżki oleju ryżowego
opakowanie makaronu sojowego
sól, pieprz syczuański do smaku
Rybę dokładnie umyć i pozbawić ości (jeśli wyczujecie
takowe), pokroić w kwadratowe kawałki. Przełożyć do miski, osolić, wymieszać z
sokiem z cytryny i drobno pokrojonym koperkiem.. Można dodać łyżkę oliwy z
oliwek. Odstawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej ryżowy i odsmażyć
kawałki łososia po 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz, a na
patelnię wlać resztę marynaty i śmietanę/jogurt. Dokładnie oskrobać to co
przywarło do patelni i zredukować sos przez kilka minut (około 5 ). W tym
czasie przygotować makaron według przepisu na opakowaniu (ja do wody, w której
przygotowuje makaron dodaję sos sojowy). Kiedy makaron pęcznieje do sosu
wrzucić usmażone kawałki łososia, wymieszać i przyprawić do smaku. Pozostawić
na patelni na niewielkim ogniu tak by ryba się podgrzała. Na durszlak wrzucić
umyty szpinak i przelać tam makaron.
(gorąca woda powinna zblanszować młode listki). Całość wymieszać z sosem i rybą
na patelni. Podawać skropione olejem sezamowym lub przybrane wiórkami skórki
cytrynowej.
OdpowiedzUsuńAleż pyszne danie, makaron, ryba, i szybko i zdrowo:)
Dzięki wielkie, fakt że powstaje szybko działa zdecydowanie na jego plus :)
OdpowiedzUsuńFajne danie i jest w nim wszystko co lubię :) miłej soboty! :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie, następna zbliża się wielkimi krokami. Mamy nadzieję na odrobinę ciepła :)
UsuńW mojej okolicy nie ma miejsca, gdzie można coś zdrowego zjeść. Nie pozostaje mi więc nic innego, jak przyjechać do Ciebie. Jak już pisałam na moim blogu, byłam tydzień temu w Warszawie (na wycieczce z klasą), rozglądałam się za Tobą, ale nigdzie nie mogłam Cię wypatrzeć. Podejrzewam, że to dlatego, że wciąż nie wiem jak wyglądasz:):):):):):):):)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz wpaść do nas na degustacje kiedy następnym razem będziesz w Wa-wie :) Czekamy!
Usuńpyszny i zdrowy obiad :) uwielbiam takie posiłki :)
OdpowiedzUsuńI do tego prosty i szybki w przygotowaniu :)
UsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńW takim zestawieniu nie wątpię, że było pyszne:-) A jak jeszcze szybko się robi, to zapisuję do wypróbowania:-)
OdpowiedzUsuńBardzo szybki, a w czasie gdy ryba się panieruje, można przeczytać rozdział książki :)
UsuńPodoba mi się to danie i to bardzo :-)
OdpowiedzUsuńTo bardzo fajnie :) że trafia w Twój smak :)
UsuńA nigdy nie miałyśmy pomysłu na makaron sojowy :) Teraz już mamy! :D Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNa makaron sojowy to u nas pomysłów bez liku, zaglądajcie pewnie niedługo coś się pojawi :)
Usuńlubię gotować. ale czasami nie mam na to czasu i wtedy przydają się takie pyszne przepisy :)
OdpowiedzUsuńCzas, którego wszystkim nam brakuje wymusza takie szybkie potrawy. Czasem tęsknię za prawdziwie pracochłonnym domowym obiadem. :)
UsuńWygląda genialnie ;) A ryby są super!
OdpowiedzUsuńZdrowe i w sklepach coraz więcej gatunków ciekawych :)
UsuńZjadłoby się :>
OdpowiedzUsuńNo to maszeruj do kuchni :)
Usuń