środa, 28 stycznia 2015

Kanapka w stylu nowojorskim

Nowojorczycy uwielbiają kanapki z kremowymi pastami z tuńczyka, kurczaka, jajek czy nawet siekanej wątróbki. Spoiwem jest zwykle majonez. Myli się jednak ten kto uważa iż w takich kanapkach nie ma warzyw. Do pasty dodawane są bowiem drobno krojone warzywa zioła czy kiełki (choć te ostatnie od niedawna). Najlepsza kanapka powinna mieć na tyle wilgotny środek, żeby nie rozmoczyć dwóch kromek pieczywa, a jednocześnie być chrupka z wierzchu i koniecznie musi zawierać ser żółty. Ser który podczas grillowania kanapki rozpuszcza się i znacznie podnosi ilość zjadanych kalorii. Moja wersja jest inna, nieco odchudzona czyli fit, nadaje się dla alergików nie tolerujących jajek, nie zawiera produktów zwierzęcych, a mimo to polubili ją wszyscy, którzy próbowali. No może poza jedną panienką, która nie lubi selera.  



Składniki (4-5 osób):
Po 2 kromki chleba pełnoziarnistego na osobę
2 puszki cieciorki
1/2 szklanki drobno siekanego selera naciowego
1/2 szklanki drobno krojonej marchewki
1/2 szklanki drobno krojonej papryki
1/2 szklanki drobno krojonej cebulki dymki
1/2 szklanki drobno krojonej szalotki
5-6 suszonych pomidorów
garść zielonej natki pietruszki/ulubionych kiełków
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy np. angielskiej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (suszonego lub świeżego)
sól, pieprz do smaku


Odłożyć 1/2 puszki cieciorki do blendera i zmiksować na gładką masę razem z oliwą, pomidorami, musztardą i czosnkiem niedźwiedzim. Resztę przełożyć do miski i zgnieść widelcem (nie bardzo dokładnie, część ziaren może nawet zostać cała), do miski wsypać pozostałe drobno pokrojone składniki, wymieszać i przyprawić do smaku. Na końcu połączyć ze zblendowaną częścią cieciorki i doprawić ostrą i wędzoną papryką. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać jeszcze trochę oliwy z oliwek. Podawać można np. na liściach cykorii jako osobną przystawkę lub tradycyjnie jako wypełnienie kanapki. Na każdej kromce chleba ułożyć liść sałaty i solidną porcję cieciorkowej sałatki. Kromki złożyć i przekroić i podawać. Jeśli wolicie bardziej klasyczną wersję - kanapkę powinno się jeszcze podgrzać (na patelni lub grillu) do uzyskania chrupkiego wierzchu.  


77 komentarzy:

  1. Rewelacyjnie wygląda ta kanapka! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. "wypasiona" kanapka, musi być pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega pyszna kanapka :) zjadłabym teraz taką...

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna kanapka. Aż zrobiłam się głodna od samego patrzenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie, ile czasu idzie taka kanapka do Warszawy z Nowego Jorku? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy czy na piechotę czy korzysta ze stopa :)

      Usuń
  6. A ja mam pytanie, ile średnio trwa przygotowanie takiej kanapki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle dokładnie ile zajmie Ci pokrojenie składników (używając melaksera to chwilka) i połączenie składników i przygotowanie sosu. Mnie zajęło to nie dłużej niż 25 minut. :)

      Usuń
  7. Ja poproszę z chrupkim wierzchem!

    OdpowiedzUsuń
  8. łał! Kanapka pyszna! A pomyśleć, że w nowym jorku karmiłam się samymi sałatkami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może nie trafiłaś do odpowiedniej knajpki. Katz’s Delicatessen (205 E Houston St) to jedno z miejsc które względem kanapek warto odwiedzić.

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie, kanapka uwiodła nawet mięsożercę. :)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Wypełnienie świetnie sprawdza się też jako sałatka :)

      Usuń
  11. Jak można nie lubić sera? xD
    Kanapeczki wyglądają tak, że aż ślinka cieknie :) Obawiamy się, że po spróbowaniu takiej wersji już zwykłe kanapki by nam tak nie smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno to sobie wyobrazić, ale są tacy którzy ser omijają albo z konieczności albo z własnego wyboru. Dodanie sera, myślę że nie wpłynie negatywnie na nasza propozycję wnętrza kanapki.
      A dodam w tajemnicy ;) że u nas prosta kanapka gości bardzo rzadko odkąd poznaliśmy tego typu wersje :)

      Usuń
    2. My sera unikamy ze względów zdrowotnych ale to nie zmienia faktu, że go bardzo lubimy :D Nasza kuzynka też zawsze go odkłada, bo mówi, że ser śmierdzi ;)

      Usuń
  12. Oficjalnie ogłaszam, że zrobiłam się megagłodna. No i pewnie skoro to kanapka fit, to najpewniej zjadłabym podwójną porcję ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podwójna porcja dozwolona jak najbardziej. Chleb tzw. bez mąki daje takie możliwości :)

      Usuń
  13. o mamusiu, ale pysznie wyglądają te kanapki:D
    pewnie coś pozmieniam ale na pewno wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersji takiej kanapki może być nieskończona ilość. Próbowaliśmy już z dodatkiem awokado i z dodatkiem tahini, a także ze szpinakiem. Ciekawa jestem bardzo Twojej wersji kanapki :)

      Usuń
  14. wypasiona do granic możliwości! wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie, nam bardzo pasuje jako lunchowa odmiana dotychczasowych kanapek :)

      Usuń
  15. Kanapka wygląda smakowicie. Super pomysł na monotonną bułę np.na drugie śniadanie do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypełnienie sprawdza się także jako sałatka więc możliwości zastosowania jest wiele. Polecam :)

      Usuń
  16. Robisz je na śniadania czy kolacje,bo chętnie bym wpadła na taką wypasioną kanapkę:)w zamian przyniosę orange curd właśnie zrobiony,jeszcze ciepły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, pora jest bez znaczenia, dla miłego gościa zrobimy o każdej porze :)

      Usuń
  17. o mamunciu jakie fajne!:) lubię warzywa i lżejsze jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszamy do próbowania i życzymy smacznego :)

      Usuń
  18. Z chęcią bym zjadła takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  19. mmm pyszności, lubię takie "mokre" kanapki ;-) a jak są pełne warzyw to tym lepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytując pewną osóbkę "mokre przechodzi rano łatwiej" :)

      Usuń
  20. Kanapka napakowana warzywami, chętnie...
    Ale gdyby tak tam jeszcze był kawałek pieczonego indyka lub plaster łososia to bosko by było po prostu!
    Wiem, że marudzę, ale ja lubię rozkosznie jeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ jeżeli tylko masz ochotę możesz dołożyć swoje ulubione składniki. Kanapka zyska na wartości i sprawi Ci przyjemność, a o to przecież chodzi, żeby jedzenie sprawiało nam przyjemność :)

      Usuń
  21. Nie ważne, czy w nowojorskim, czy w polskim, ja biorę takie sztuki dwie w ciemno! ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, skoro w ciemno to gasimy światło ;)

      Usuń
  22. Mmm wygląda bardzo smacznie, zjadłabym z chęcią :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja wybieram wersję z liściem cykorii, nikt się nie oprze takiej przystawce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My nadal wahamy się, w której wersji smakuje lepiej. Ja stoję na stanowisku że obie wersje są dobre ;)

      Usuń
  24. Boskie te kanapeczki... I dobre dla alergików! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki właściwie był zamysł coby i weganie i alergicy skorzystali przy okazji tworzenia kanapki w stylu nowojorskim :)

      Usuń
  25. Ale bogaty wkład! Jestem zachwycona tymi kanapkami :)

    OdpowiedzUsuń
  26. O kanapce z cieciorką bym nie pomyślała :P Oryginalna :D a ja takie zawsze chcę spróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy trzeba nakarmić weganina, a on ma ochotę na kanapkę to człowiek nie zawaha się nawet użyć cieciorki :)

      Usuń
  27. Toż to całe bogactwo ulubionych składników. To dopiero jest właściwa kanapka. Wystarczy... nie wiem, czy wystarczy. Pewnie zjadłabym dwie :) Wspaniałe kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Full wypas kanapka :D Chce taką :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Regularnie robię pasty z ugotowanej i zmiksowanej cieciorki ale nigdy nie były one aż tak "na bogato" przyprawione. Świetne jedzenie, bardzo sycące i zdrowe. U mnie zawsze są dodawane suszone pomidory, coś zielonego (natka,szczypiorek,jarmuż) sok z cytryny, oliwa przyprawy, odrobina miodu, ziarna a na wierzch kiełki. Kanapek nie przykrywam więc z pewnością nie są nowojorskie Robię na zapas i trzymam w słoiku w lodówce. Bardzo lubię je z moimi ogórkami kiszonymi . Podoba mi się pomysł z cykorią, selerem naciowym i musztardą. Czosnek niedźwiedzi (suszony) jest u mnie używany jak sól i pieprz czyli do wszystkiego. Poluję na cebulki aby mieć własny bo z nasion nie wychodzi. Pasty i pasztety fasolowo - soczewicowe to moje kulinarne odkrycie ubiegłego roku i jestem od nich uzależniona. Pozdrawiam Zuza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę zatem poszukać cebulek czosnku niedźwiedziego, bo on u nas też jest stosowany bardzo często :) Chętnie skorzystam z Twoich dodatków do cieciorki :) wzbogacą one nasze kanapkowe pasty :)

      Usuń
  30. Super kanapka, wykorzystam na pewno Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że polubisz tę wersję tak jak ja i moja rodzina :)

      Usuń
  31. Bardzo apetycznie się prezentuje:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie :) Apetyczny wygląd to już połowa sukcesu ;)

      Usuń
  32. Takiej to jeszcze nie jadłam, ale co zdrowe to ja bardzo ale to bardzo uwielbiam. Ten farsz z cieciorki to mega pomysłowy. Nie tylko weganie będą zachwyceni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas właśnie nie weganie polubili ja najbardziej

      Usuń
  33. Poproszę o takie na jutro na drugie śniadanie! Albo może od razu zamówię je u Ciebie na cały miesiąc z góry! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na cały miesiąc, hmm trzeba będzie pomyśleć zatem o poczynieniu większych zapasów cieciorki ;)

      Usuń
  34. i niech ktoś powie, że kanapki nie mogą być "amazing" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie że taką wydała Ci się nasza wersja nowojorskiego klasyka :)

      Usuń
  35. Wspaniałe kanapeczki. Niby zwyczajna propozycja "kanapka" a jednak ... potrafią zaskoczyć.
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie. U mnie raczej słodko niż kanapkowo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodycz w życiu jest bardzo potrzebna, chętnie zajrzą. Pozdrawiam :)

      Usuń
  36. Odpowiedzi
    1. W obu wersjach jest "akceptowalna" i zajefajna (cytat z córki)

      Usuń
  37. Odpowiedzi
    1. Dodatkowo można zmieniać składniki (poza bazową cieciorka) i otrzymywać za każdym razem coś innego :)

      Usuń