wtorek, 16 grudnia 2014

Śmietana dla osób z nietolerancją mleka oraz oczywiście dla wegan


Ludzie z nietolerancją mleka zwierzęcego nie mają łatwego życia. Jogurty, kefiry i śmietany są często dla nich owocem zakazanym. Jeśli jeszcze trafi im się np. dodatkowa nietolerancja innego produktu (soi, kokosa, migdałów) to są naprawdę w kropce. W poszukiwaniu dobrego w smaku zastępnika mleka, który smakował by wszystkim w domu, przemierzyłam mile sklepowe oraz internetowe. Sklepowe mile przemierzałam całkiem na darmo. Produkty tam oferowane niestety nie spełniły oczekiwań, nie smakowały nikomu, a ich skład często pozostawiał wiele do życzenia. Zabrałam się za produkcję domową i muszę stwierdzić, że ani mleko owsiane, ani migdałowe, ani ryżowe nie wzbudziło entuzjazmu. Prawie już się poddałam, pomyślałam sobie trudno weganin będzie żył bez tych produktów, reszta przecież da radę bo nikt z nas alergii nie ma. Postanowiłam podjąć jeszcze jedną, ostatnią próbę i udało się. To było to! Strzał w dziesiątkę! Super śmietana do deserów i kremów, śmietanka do kawy oraz mleko. Cała rodzina wyjadała produkt na wyścigi, a przy okazji z odkrycia skorzystała pewna młoda osoba z nietolerancja mleka, ale bez alergii na orzechy nerkowca.





Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca
1-1,5 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego (jeśli przygotowujemy kwaśną śmietanę)




dodatki do wersji deserowej:
jeżyny
granat
miód/syrop klonowy/ksylitol
pestki słonecznika w miodzie
lub batony fit


Orzechy nerkowca namoczyć na całą noc w przegotowanej wodzie (woda powinna przykryć orzechy). Następnego dnia odcedzić. Nie wylewać wody, będzie przydatna do rozcieńczenia kremu. Orzechy blendować na gładka masę dolewając odrobinę wody z moczenia migdałów. Jeśli powstały krem ma nadal grudki, przetrzeć go przez sito. Na koniec dodać sok z cytryny. A jeśli chcemy zrobić kwaśną śmietaną dodać octu jabłkowego.
Ilość dodanej do masy wody pozwala na uzyskanie kremu do deserów, śmietanki do kawy czy mleka.

Do tego prostego deseru wystarczy do kremu z orzechów dodać jeżyny (nasze pochodziły ze słoika, w którym zostały tylko zasypane cukrem i pasteryzowane) lekko osłodzić, jeśli ktoś tego bardzo potrzebuje i ozdobić granatem.


Uwaga: jeśli dodamy odrobinę soli i ulubionego zioła do blendowania orzechów otrzymamy pyszny sos (majonez) idealny do sałatki jarzynowej.


106 komentarzy:

  1. Bardzo lubię nerkowce,deser zapewne zjadłabym z ochotą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. JAK WIDZĘ, ŻE BAZA SĄ ORZECHY NERKOWCA TO NA PEWNO MUSIAŁO BYĆ PYSZNE!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było świetne, polubiliśmy go wszyscy :)

      Usuń
  3. O jak oryginalnie i na pewno smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z morza innych zastępników mleka i śmietany ten wyszedł idealnie. Deser zadowolił wszystkich nawet miłośników kremów na bazie mascarpone :)

      Usuń
  4. Przepis bardzo oryginalny. Z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nerkowce to moje ulubione orzechy, taka śmietanka to ja rozumiem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla miłośników nerkowców (takich jak ja) deser jest boski. :)

      Usuń
  6. Rewelacja, świetny miałaś pomysł. Z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pomysł Ci się podoba :)

      Usuń
  7. oryginalny deser, warty spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, potrafi poprawić humor w ponury dzień :)

      Usuń
  8. alergii pokarmowej nie mam, ale jestem ciekawa tego smaku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na szczęście też nie, a za deser muszę podziękować vege mężowi, bo to z jego powodu poszukiwałam dobrych zastępników mleka :)

      Usuń
  9. zastąpienie mleka w ten sposób? ciekawe! :) nie dziwię się, że kombinowałaś, bo bez jogurtów nie wyobrażam sobie życia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie umiem obejść się bez jogurtu :) ta wersja jednak bardzo mi podpasowała, a kwaśność można dopasować wg własnych upodobań :)

      Usuń
  10. Świetny pomysł, ja niecierpię tradycyjnej śmietany, a nerkowce mogłabym jeść na kilogramy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zatem idealny przepis dla Ciebie :)

      Usuń
  11. Ja muszę tylko unikać świeżego mleka krowiego i jest ok, ale ten deser zjadałbym tylko dlatego że są nerkowce które uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właściwie też unikam mleka krowiego, a nerkowce to moja miłość :)

      Usuń
  12. Aniu, jesteś genialna. Oczywiście, że spróbuję tak zrobić ze względu na smak nerkowców (które bardzo lubię) i z ciekawości. Dzięki za trud jaki włożyłaś, żeby osiągnąć taki efekt. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, jeśli kochasz nerkowce tak jak ja, będziesz w 7 niebie :)

      Usuń
  13. Gratuluje wytrwałości w poszukiwaniach :) i oczywiście sukcesu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja nie toleruję krowiego, ale można kupić mleko bez laktozy.
    Poza tym kozie i oecze mleko można pić bezkarnie.
    Robię mleka roślinne: migdałowe, ryzowe.
    Ale kefiry i jogurty to już co innego. Te to już przetworzone mleko i nie szkodzi.
    Twój deser bardzo smakowity, ale mnie uczulają z kolei orzechy...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie mi przykro że uczulenie na orzechy nie pozwala Ci spróbować tego deseru :)

      Usuń
  15. o mamo.. ale śniadanie/deser.. idealne chyba na tą i na tą porę <3 mmmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam nerkowce, to będzie moja ulubiona śmietana :)) a cały deser też pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam i cieszę się że trafiłam w Twój gust :)

      Usuń
  17. Świetny deser, nie wiedziałam, że tak można ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super pomysł! Przekażę przepis znajomej... na pewno się ucieszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że kolejnej osobie się przyda :)

      Usuń
  19. Takiej śmietany jeszcze nie jadłam. Próbowałam na razie tylko owsianą, ale nie nadaje się do wszystkiego, tym bardziej, ze była słodkawa. Ta zapowiada się genialnie, więc robię koniecznie!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ją polecam, jest lekko słodkawa, ale dodatek soku z cytryny niweluj tę słodycz :)

      Usuń
  20. Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, stanowi ciekawą odmianę :)

      Usuń
  21. to śmietanka dla mnie, bo zwykłej nie lubię <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że to propozycja, która Ci się spodobała :)

      Usuń
  22. Zdrowe, pyszne i wygląda megaapetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ust mistrzyni sposobów na wszelkie alergie taka pochwała jest bardzo cenna :)

      Usuń
  23. Gdyby ktoś kazał mi zgadnąć z czego jest ta śmietana w życiu nie zgadłabym, że z nerkowców. Świetny pomysł, a prezentuje się jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Na taki deser każdy się skusi:) Wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam serdecznie do próbowania :)

      Usuń
  25. Super pomysł, po testach na nietolerancję wyszło mi własnie mleko krowie - od stycznia zaczynam odstawiać wszystko, co złe - więc przepis jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powiem, że się cieszę z powodu wykrycia Twojej nietolerancji mleka, ale cieszy mnie to, że przepis się przyda :)

      Usuń
  26. Deser pierwsza klasa:-) Pozdrawiam serdecznie i Zdrowych, wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za życzenia i Tobie również składam najserdeczniejsze życzenia smacznych i rodzinnych Świąt :)

      Usuń
  27. Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt życzę :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo dziękujemy i życzymy tego samego :)

      Usuń
  28. Nie tania taka śmietanka, ale zdecydowanie wybrałabym taką zamiast tej tradycyjnej tłuściutkiej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt nie tania ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę luksusu :)

      Usuń
  29. Bardzo fajna śmietana, ja sama przez pieć lat nie jadłam nabiału więc doceniam taką śmietankę. Samo zdrowie. Orzechy nerkowca lubię więc na pewno by mi smakowała.Życzę ci zdrowych pogodnych i spokojnych świąt spędzonych w gronie najbliższych.:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięć lat to imponująca cyfra. Pysznych i spokojnych świąt :)

      Usuń
  30. Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia Kochana dla Ciebie i Twoich bliskich:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki i dokładnie tego samego dla Ciebie i Twoich bliskich <3

      Usuń
  31. Deser wygląda świetnie! :)
    Życzę dobrych i spokojnych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do próbowania i bardzo dziękuję za życzenia :)

      Usuń
  32. Dzięki za życzenia :) Również życzę zdrowych, rodzinnych Świąt :) bo smaczne będą, to pewne :))
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również pozdrawiamy gorąco choć nieco mokro (pada i pada niestety deszcz) :)

      Usuń
  33. Smaczny deser :) kolorowy i apetyczny.
    Zdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia !

    OdpowiedzUsuń
  34. Wesołych i przepysznych Świąt dla Waszego teamu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Team kłania się nisko w podzięce za miłe życzenia :)

      Usuń
  35. Pięknych, radosnych i spokojnych Świąt dla Ciebie i Twojej rodziny.
    Nie jestem weganką ale taka orzechowa śmietana jest z pewnością zdrowsza niż ta zwykła. Ciekawe jak jest z kaloriami. Serdecznie pozdrawiam. Zuza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo dziękuję - zdrowie się niezwykle przyda i jeśli pomoże "moja" śmietana to było by super :)

      Usuń
  36. ślinka cieknie!

    Pięknych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  37. Aniu, Wesołych... Magicznych.... i Rodzinnych Świąt... :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Mniam, ale pysznie to wygląda :) Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam że podobnie smakuje jak wygląda. :)

      Usuń
  39. Szczęśliwego Nowego roku ci życzę, aby spełniły się w nim wszystkie twoje marzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie, moim marzeniem na ten nowy rok jest abyśmy wszyscy zdrowi byli :)

      Usuń
  40. Szczęśliwego Nowego Roku i mnóstwa nowych wspaniałych pomysłów kulinarnych !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki, tego samego życzę Tobie i wszystkim innym :)

      Usuń
  41. Wow, wygląda fantastycznie! :)
    Muszę wypróbować takiego zamiennika! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, jest zaskakująco dobra :)

      Usuń
  42. Super! Życzę Ci wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje i tego samego życzę Tobie i Twoim bliskim :)

      Usuń
  43. Dla mnie bomba, też muszę sobie zafundować takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  44. Już od dawna czaję się na te nerkowcowe przetwory, choć nie odczuwam za bardzo braku produktów mlecznych, spróbuję koniecznie, bo tak, jak piszesz, można użyć, na słodko, kwaśno lub słono, super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbowywałam już takiej "śmietany" do sosów podawanych do makaronu i było bardzo OK. polecam :)

      Usuń
  45. Wygląda apetycznie. Teraz coraz więcej osób ma alergię na laktozę, osobiście uwielbiam wszystkie mleka roślinne prócz sojowego i migdałowego (migdałowe jedynie do pieczenia jak dla mnie się nadaje).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jakoś tez do nich nie mogę się przekonać.Brakuje im tego czegoś czego nie umiem określić :)

      Usuń
  46. Uwielbiam takie orzechowe wersje śmietany ;) Wygląda tak kremowo, chyba nawet bardziej niż tradycyjna śmietana :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dodatkowo przetrze się je przez cienkie sitko to są po prostu muślinowe :)

      Usuń
  47. Wygląda pięknie i ciekawa jestem bardzo jak smakuje taki deserek na śmietanie z nerkowców :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam bardzo smakował, ale my jesteśmy zdeklarowanymi wielbicielami orzechów nerkowca :)

      Usuń
  48. rety ona taka gęsta wychodzi? wygląda jak ubita. Ja się bawiłam w robienie bitej śmietany z mleka kokosowego ale miała dość specyficzny smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze odsączone orzechy dają bardzo gęstą i kremową masę. Można ją rozcieńczać przez dodawanie wody z ich moczenia. Rozpuszczenie około kopiatej łyżki masy w szklance wody daje pyszne mleko (ilość masy do uzyskania mleka dobierałam według własnych upodobań, rodzina woli mniejszą ilość masy na szklankę).

      Usuń
  49. mm... ta śmietana jest świetna!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytałam, czytałam i mam nadzieję że podołam. Nie jestem dobra w przygotowywaniu słodkości, ale może coś się uda zrobić :)

      Usuń
  50. Super! To jest coś w sam raz dla nas :D Na pewno z chęcią ten przepis wykorzystamy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że skorzystasz i ciekawa jestem wrażeń po próbowaniu. Ja mam już w głowie kilka innych sposobów na wykorzystanie kremu :)

      Usuń
  51. Idealny pomysł, a próbowałaś może z wiórków kokosowych? Ciekawa jestem czy też się da tak zrobić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe mleko kokosowe powstaje właśnie z moczenia wiórków z kokosa, ale nie wiem czy uda się go doprowadzić do konsystencji śmietany :)

      Usuń