Ludzie z nietolerancją mleka
zwierzęcego nie mają łatwego życia. Jogurty, kefiry i śmietany
są często dla nich owocem zakazanym. Jeśli jeszcze trafi im się
np. dodatkowa nietolerancja innego produktu (soi, kokosa, migdałów)
to są naprawdę w kropce. W poszukiwaniu dobrego w smaku zastępnika
mleka, który smakował by wszystkim w domu, przemierzyłam mile
sklepowe oraz internetowe. Sklepowe mile przemierzałam całkiem na
darmo. Produkty tam oferowane niestety nie spełniły oczekiwań, nie
smakowały nikomu, a ich skład często pozostawiał wiele do
życzenia. Zabrałam się za produkcję domową i muszę stwierdzić,
że ani mleko owsiane, ani migdałowe, ani ryżowe nie wzbudziło
entuzjazmu. Prawie już się poddałam, pomyślałam sobie trudno
weganin będzie żył bez tych produktów, reszta przecież da radę
bo nikt z nas alergii nie ma. Postanowiłam podjąć jeszcze jedną,
ostatnią próbę i udało się. To było to! Strzał w dziesiątkę!
Super śmietana do deserów i kremów, śmietanka do kawy oraz mleko.
Cała rodzina wyjadała produkt na wyścigi, a przy okazji z odkrycia
skorzystała pewna młoda osoba z nietolerancja mleka, ale bez
alergii na orzechy nerkowca.
Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca
1-1,5 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego (jeśli
przygotowujemy kwaśną śmietanę)
dodatki do wersji deserowej:
jeżyny
granat
miód/syrop klonowy/ksylitol
pestki słonecznika w miodzie
lub batony fit
Orzechy nerkowca namoczyć na całą
noc w przegotowanej wodzie (woda powinna przykryć orzechy).
Następnego dnia odcedzić. Nie wylewać wody, będzie przydatna do
rozcieńczenia kremu. Orzechy blendować na gładka masę dolewając
odrobinę wody z moczenia migdałów. Jeśli powstały krem ma nadal
grudki, przetrzeć go przez sito. Na koniec dodać sok z cytryny. A
jeśli chcemy zrobić kwaśną śmietaną dodać octu jabłkowego.
Ilość dodanej do masy wody pozwala na
uzyskanie kremu do deserów, śmietanki do kawy czy mleka.
Do tego prostego deseru wystarczy do
kremu z orzechów dodać jeżyny (nasze pochodziły ze słoika, w
którym zostały tylko zasypane cukrem i pasteryzowane) lekko
osłodzić, jeśli ktoś tego bardzo potrzebuje i ozdobić granatem.
Uwaga: jeśli dodamy odrobinę soli i
ulubionego zioła do blendowania orzechów otrzymamy pyszny sos
(majonez) idealny do sałatki jarzynowej.
Bardzo lubię nerkowce,deser zapewne zjadłabym z ochotą:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do próbowania :)
UsuńJAK WIDZĘ, ŻE BAZA SĄ ORZECHY NERKOWCA TO NA PEWNO MUSIAŁO BYĆ PYSZNE!!
OdpowiedzUsuńByło świetne, polubiliśmy go wszyscy :)
UsuńO jak oryginalnie i na pewno smacznie :)
OdpowiedzUsuńZ morza innych zastępników mleka i śmietany ten wyszedł idealnie. Deser zadowolił wszystkich nawet miłośników kremów na bazie mascarpone :)
UsuńPrzepis bardzo oryginalny. Z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńNerkowce to moje ulubione orzechy, taka śmietanka to ja rozumiem :-)
OdpowiedzUsuńDla miłośników nerkowców (takich jak ja) deser jest boski. :)
UsuńRewelacja, świetny miałaś pomysł. Z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomysł Ci się podoba :)
Usuńoryginalny deser, warty spróbowania :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam, potrafi poprawić humor w ponury dzień :)
Usuńalergii pokarmowej nie mam, ale jestem ciekawa tego smaku!
OdpowiedzUsuńJa na szczęście też nie, a za deser muszę podziękować vege mężowi, bo to z jego powodu poszukiwałam dobrych zastępników mleka :)
Usuńzastąpienie mleka w ten sposób? ciekawe! :) nie dziwię się, że kombinowałaś, bo bez jogurtów nie wyobrażam sobie życia :)
OdpowiedzUsuńJa też nie umiem obejść się bez jogurtu :) ta wersja jednak bardzo mi podpasowała, a kwaśność można dopasować wg własnych upodobań :)
UsuńŚwietny pomysł, ja niecierpię tradycyjnej śmietany, a nerkowce mogłabym jeść na kilogramy :)
OdpowiedzUsuńTo zatem idealny przepis dla Ciebie :)
UsuńJa muszę tylko unikać świeżego mleka krowiego i jest ok, ale ten deser zjadałbym tylko dlatego że są nerkowce które uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa właściwie też unikam mleka krowiego, a nerkowce to moja miłość :)
UsuńAniu, jesteś genialna. Oczywiście, że spróbuję tak zrobić ze względu na smak nerkowców (które bardzo lubię) i z ciekawości. Dzięki za trud jaki włożyłaś, żeby osiągnąć taki efekt. Pozdrawiam Cię serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, jeśli kochasz nerkowce tak jak ja, będziesz w 7 niebie :)
UsuńGratuluje wytrwałości w poszukiwaniach :) i oczywiście sukcesu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńJa nie toleruję krowiego, ale można kupić mleko bez laktozy.
OdpowiedzUsuńPoza tym kozie i oecze mleko można pić bezkarnie.
Robię mleka roślinne: migdałowe, ryzowe.
Ale kefiry i jogurty to już co innego. Te to już przetworzone mleko i nie szkodzi.
Twój deser bardzo smakowity, ale mnie uczulają z kolei orzechy...
Pozdrawiam!
Strasznie mi przykro że uczulenie na orzechy nie pozwala Ci spróbować tego deseru :)
Usuńo mamo.. ale śniadanie/deser.. idealne chyba na tą i na tą porę <3 mmmm... :)
OdpowiedzUsuńOraz świetny krem do tortów :)
UsuńUwielbiam nerkowce, to będzie moja ulubiona śmietana :)) a cały deser też pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam i cieszę się że trafiłam w Twój gust :)
UsuńŚwietny deser, nie wiedziałam, że tak można ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, nam ogromnie smakował :)
UsuńSuper pomysł! Przekażę przepis znajomej... na pewno się ucieszy :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że kolejnej osobie się przyda :)
UsuńTakiej śmietany jeszcze nie jadłam. Próbowałam na razie tylko owsianą, ale nie nadaje się do wszystkiego, tym bardziej, ze była słodkawa. Ta zapowiada się genialnie, więc robię koniecznie!!! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ją polecam, jest lekko słodkawa, ale dodatek soku z cytryny niweluj tę słodycz :)
Usuńto śmietanka dla mnie, bo zwykłej nie lubię <3
OdpowiedzUsuńCieszę się, że to propozycja, która Ci się spodobała :)
UsuńZdrowe, pyszne i wygląda megaapetycznie!
OdpowiedzUsuńZ ust mistrzyni sposobów na wszelkie alergie taka pochwała jest bardzo cenna :)
UsuńGdyby ktoś kazał mi zgadnąć z czego jest ta śmietana w życiu nie zgadłabym, że z nerkowców. Świetny pomysł, a prezentuje się jeszcze lepiej :D
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie. :)
UsuńNa taki deser każdy się skusi:) Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do próbowania :)
UsuńBardzo polecam, stanowi ciekawą odmianę :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, po testach na nietolerancję wyszło mi własnie mleko krowie - od stycznia zaczynam odstawiać wszystko, co złe - więc przepis jak znalazł!
OdpowiedzUsuńNie powiem, że się cieszę z powodu wykrycia Twojej nietolerancji mleka, ale cieszy mnie to, że przepis się przyda :)
UsuńDeser pierwsza klasa:-) Pozdrawiam serdecznie i Zdrowych, wesołych Świąt !
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za życzenia i Tobie również składam najserdeczniejsze życzenia smacznych i rodzinnych Świąt :)
UsuńZdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt życzę :)!
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo dziękujemy i życzymy tego samego :)
UsuńNie tania taka śmietanka, ale zdecydowanie wybrałabym taką zamiast tej tradycyjnej tłuściutkiej ;)
OdpowiedzUsuńFakt nie tania ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę luksusu :)
UsuńBardzo fajna śmietana, ja sama przez pieć lat nie jadłam nabiału więc doceniam taką śmietankę. Samo zdrowie. Orzechy nerkowca lubię więc na pewno by mi smakowała.Życzę ci zdrowych pogodnych i spokojnych świąt spędzonych w gronie najbliższych.:-)
OdpowiedzUsuńPięć lat to imponująca cyfra. Pysznych i spokojnych świąt :)
UsuńZdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia Kochana dla Ciebie i Twoich bliskich:*
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki i dokładnie tego samego dla Ciebie i Twoich bliskich <3
UsuńDeser wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńŻyczę dobrych i spokojnych świąt :)
Zachęcam do próbowania i bardzo dziękuję za życzenia :)
UsuńDzięki za życzenia :) Również życzę zdrowych, rodzinnych Świąt :) bo smaczne będą, to pewne :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
My również pozdrawiamy gorąco choć nieco mokro (pada i pada niestety deszcz) :)
UsuńSmaczny deser :) kolorowy i apetyczny.
OdpowiedzUsuńZdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia !
Wielkie dzięki :)
UsuńWesołych i przepysznych Świąt dla Waszego teamu! :)
OdpowiedzUsuńTeam kłania się nisko w podzięce za miłe życzenia :)
UsuńPięknych, radosnych i spokojnych Świąt dla Ciebie i Twojej rodziny.
OdpowiedzUsuńNie jestem weganką ale taka orzechowa śmietana jest z pewnością zdrowsza niż ta zwykła. Ciekawe jak jest z kaloriami. Serdecznie pozdrawiam. Zuza
Bardzo, bardzo dziękuję - zdrowie się niezwykle przyda i jeśli pomoże "moja" śmietana to było by super :)
Usuńślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńPięknych Świąt!
Dzięki wielkie :)
UsuńAniu, Wesołych... Magicznych.... i Rodzinnych Świąt... :)
OdpowiedzUsuńKrysiu dziękuję bardzo. :)
UsuńMniam, ale pysznie to wygląda :) Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńZapewniam że podobnie smakuje jak wygląda. :)
UsuńSzczęśliwego Nowego roku ci życzę, aby spełniły się w nim wszystkie twoje marzenia :-)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie, moim marzeniem na ten nowy rok jest abyśmy wszyscy zdrowi byli :)
UsuńSzczęśliwego Nowego Roku i mnóstwa nowych wspaniałych pomysłów kulinarnych !!!
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki, tego samego życzę Tobie i wszystkim innym :)
UsuńWow, wygląda fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować takiego zamiennika! *.*
Bardzo polecam, jest zaskakująco dobra :)
UsuńSuper! Życzę Ci wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje i tego samego życzę Tobie i Twoim bliskim :)
UsuńDla mnie bomba, też muszę sobie zafundować takie pyszności!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńJuż od dawna czaję się na te nerkowcowe przetwory, choć nie odczuwam za bardzo braku produktów mlecznych, spróbuję koniecznie, bo tak, jak piszesz, można użyć, na słodko, kwaśno lub słono, super :-)
OdpowiedzUsuńWypróbowywałam już takiej "śmietany" do sosów podawanych do makaronu i było bardzo OK. polecam :)
UsuńWygląda apetycznie. Teraz coraz więcej osób ma alergię na laktozę, osobiście uwielbiam wszystkie mleka roślinne prócz sojowego i migdałowego (migdałowe jedynie do pieczenia jak dla mnie się nadaje).
OdpowiedzUsuńJa jakoś tez do nich nie mogę się przekonać.Brakuje im tego czegoś czego nie umiem określić :)
UsuńUwielbiam takie orzechowe wersje śmietany ;) Wygląda tak kremowo, chyba nawet bardziej niż tradycyjna śmietana :P
OdpowiedzUsuńJeśli dodatkowo przetrze się je przez cienkie sitko to są po prostu muślinowe :)
UsuńWygląda pięknie i ciekawa jestem bardzo jak smakuje taki deserek na śmietanie z nerkowców :)
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakował, ale my jesteśmy zdeklarowanymi wielbicielami orzechów nerkowca :)
Usuńrety ona taka gęsta wychodzi? wygląda jak ubita. Ja się bawiłam w robienie bitej śmietany z mleka kokosowego ale miała dość specyficzny smak
OdpowiedzUsuńDobrze odsączone orzechy dają bardzo gęstą i kremową masę. Można ją rozcieńczać przez dodawanie wody z ich moczenia. Rozpuszczenie około kopiatej łyżki masy w szklance wody daje pyszne mleko (ilość masy do uzyskania mleka dobierałam według własnych upodobań, rodzina woli mniejszą ilość masy na szklankę).
Usuńmm... ta śmietana jest świetna!
OdpowiedzUsuńPS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !
Czytałam, czytałam i mam nadzieję że podołam. Nie jestem dobra w przygotowywaniu słodkości, ale może coś się uda zrobić :)
UsuńDo wykonania przez mnie:)
OdpowiedzUsuńZachęcam i bardzo polecam :)
UsuńSuper! To jest coś w sam raz dla nas :D Na pewno z chęcią ten przepis wykorzystamy ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że skorzystasz i ciekawa jestem wrażeń po próbowaniu. Ja mam już w głowie kilka innych sposobów na wykorzystanie kremu :)
UsuńNo, no smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie :)
UsuńIdealny pomysł, a próbowałaś może z wiórków kokosowych? Ciekawa jestem czy też się da tak zrobić...
OdpowiedzUsuńDomowe mleko kokosowe powstaje właśnie z moczenia wiórków z kokosa, ale nie wiem czy uda się go doprowadzić do konsystencji śmietany :)
Usuń