wtorek, 5 sierpnia 2014

Trele morele i coś jeszcze. Dżem morelowy

Trele morele, pomyślałam, gdy zaprzyjaźniona Pani na bazarku mówiła, że dziwny mamy rok, bo wszystkie owoce dojrzewają naraz i krócej będziemy się cieszyć czereśniami, wiśniami czy morelami. Tylko tak mówi, żeby namówić mnie do kupienia dorodnych, ale jednak drogich, czereśni – to była moja pierwsza myśl. Ale kiedy tydzień później stwierdziłam, że czereśnie przeszły mi koło nosa, porzeczki zjadły sójki, a na wiśnie ledwo się załapałam, wiedziałam już, że to prawda i muszę odszczekać pod stołem wszystko to co wcześniej myślałam i powiedziałam na ten temat. Z morelami tak nie będzie – kupiłam, wypestkowałam, zawekowałam, według przepisu z bloga Bea wkuchni i w ramach przeprosin podarowałam słoiczek Pani z bazarku.



Składniki :
1 kg moreli bez pestek
250 g cukru trzcinowego
1/2-1 szklanka soku z pomarańczy
100 g płatków migdałowych
sok i skórka z 1 dużej cytryny
2-3 łyżki miodu (niekoniecznie)





Umyte i pozbawione pestek morele pokroić na połówki. Zasypać cukrem, zalać sokiem z pomarańczy, dodać sok i skórkę z cytryny. Odstawić na noc do lodówki. Rano zagotować i gotować około 3-5 min znowu odstawić do ostygnięcia. Wyjąć owoce i odcedzać je na gęstym sicie. Sok zagęszczać odparowując go na średnim ogniu przez około 1 godzinę, dodając skapujący z owoców sok. Kiedy odparowywany sok przejdzie w fazę smażenia dodać owoce i smażyć je jeszcze około 10-15 minut. Pod koniec smażenia dodać migdały i ewentualnie miód. Przekładać do  wypażonych słoików, zamykać na spirytus i pasteryzować około 10 minut.


74 komentarze:

  1. Niom.... A ludzi należy słuchać, czasem dobrze prawią ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz już zawsze będę słuchała przynajmniej Pani z bazarku

      Usuń
  2. Pyszności. Aż chyba poczynię dżem z moreli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, to już moje kolejne wyczyny morelowe i nie żałuję :)

      Usuń
  3. Tez robię dżem z moreli z płatkami migdałów, jest pyszny. Piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie, witaj w klubie wielbicieli moreli z płatkami migdałów. :)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo smacznie :) Będzie się zimą czym zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, już sobie wyobrażam ośnieżone drzewa za oknem i morelowy dżem na śniadanie. :)

      Usuń
  5. No pycha ,wiesz,że zdjęcia robisz genialne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uznanie. Cieszę się że Ci się podobają :)

      Usuń
  6. Nigdy nie robiłam dżemu z cukrem trzcinowym - chyba muszę wypróbować ten patent :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię tak od czasu, kiedy okazało się, że dziecko ma uczulenie na cukier z buraka cukrowego :) Cukru trzcinowego lub miodu używam do wszystkiego:)

      Usuń
  7. Przepięknie wygląda! Jak dla mnie super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo jest bardzo dobry, a dodatek migdałów jest zaskakująco chrupiący. :)

      Usuń
  8. Szaleństwo owocowe w tym roku - wszystko naraz, i człowiek nie wie, za co zabrać się najpierw... Ech...
    Pyszne muszą być takie morelki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie przez ten dziki rok umknęły mi czeresnie :(

      Usuń
  9. mój ulubiony skład - camembert i dżem morelowy, mniam:) myślałam, że tylko ja lubię takie połączanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Camembert z dżemem winogronowym i rozmarynem to dopiero odlot :) Polecam jeśli masz dostęp do starej ogrodowej odmiany drobnych ciemnych winogron.

      Usuń
  10. ...nigdy płatków migdałowych nie dodawałam.... człowiek cae życie się uczy :) Pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W oryginale były też pistacje, ale w tym roku nie udało mi się dostać nie solonych. :)

      Usuń
  11. Ojej idealne dla mnie! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że trafiłam w Twoje smaki. :)

      Usuń
  12. Dżemy morelowe już za mną.. choć w znacznie skromniejszej wersji. W przyszłym roku muszę koniecznie wypróbować Wasz przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, warto bo zdaniem rodziny, migdały są bardzo interesującym dodatkiem, a sok pomarańczowy odmienia i wzbogaca morele.

      Usuń
  13. Super słoiczki pyszności :-) bardzo smaczne dodatki :-) przepis zapamiętuje na kolejne przetwory :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj to pani się ucieszyła słoiczkiem konfitury morelowej. Ale masz racje że wszystko na raz się dojrzewa. Fajna opcja z płatkami migdałowymi :-) piękne foty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż sie boje co będzie jesienią, kiedy przyjdzie czas na węgierki :)

      Usuń
  15. mniam!:) właśnie kupiłam dziś morele na coś, a zjadłam same:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego, ja właśnie zajadam się brzoskwiniami :)

      Usuń
  16. Dżem wyjątkowy, bardzo podoba mi się dodatek migdałów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok pomarańczowy też bardzo tu pasuje :)

      Usuń
  17. mmmm... wygląda hiperapetycznie! PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie też było i mam nadzieję, że uda mi się uratować kilka słoiczków na zimę :)

      Usuń
  18. W tej chwili bardzo żałuję, że nie jestem "Panią z bazarku" :) rewelacyjny dżem... pozostaje mi tylko obejść się smakiem. W tym roku jakoś nie mam czasu, a może weny na przetwory:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielka szkoda, że brak Ci czasu bo w tym roku z powodu dużej dawki słońca owoce są wyjątkowo smaczne i aromatyczne :)

      Usuń
  19. Zakateksmaku czyta w moich myślach - chciałam napisać to samo, więc nie będę się powtarzać:) Też robiłam dżem morelowy, ale patrząc na Twój przepis i efekt końcowy, mój nie zasługuje nawet na miano dżemu. Idę w tym roku na łatwiznę i robię dżemy sfixowane:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sama jestem wystarczająco sfixowana, więc moje dżemy nie moga takie być. Wystarczy jednego wariata w domu :))

      Usuń
  20. A tu znowu słoikowe cuda i pyszności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano właśnie ja w szale przetwarzania :)

      Usuń
  21. A widzisz! Ja myślałam że to ja jakaś niezorganizowana jestem wszystko mi umyka, w warzywniaku wszystko naraz, a za chwilę nic już nie ma!! Dżemik cudny, sama bym przygarnęła jeden słoiczek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten rok jest naprawdę dziwny. Mam nadzieję, że ogórków nie przegapię. Będąc na urlopie trochę ciężko przetwarzać. :)

      Usuń
  22. o kurka... on musi być pyszny!
    nigdy nie robiłam sama w domu morelowego.. chyba jest czego żałować :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Morelowy to jeden z łatwiejszych, ja od niego zaczęłam swoją przygodę z przetworami :)

      Usuń
  23. Ja też w tym sezonie sprężyłam się i pakuję do słoiczków różności. I to w krótkim czasie.
    Ale Tyn napakowałaś świat bajki... Pyszne rozmaitości.... i morele i soki migdały i miodzio..... Ummm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pakuję i pakuję a tu wciąz nowe wyzwania dojrzewają :)

      Usuń
  24. Dżem morelowy jest jednym z moich ulubionych i cieszę się, że jeszcze w tym roku nie przerabiałam moreli. Z pewnością skorzystam z Twojego przepisu. Czy płatki migdałowe zostały podprażone? Zuza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie prażyłam płatków migdałowych, a w pierwotnej wersji były jeszcze nie solone pistacje. Ta wersja była też super :)

      Usuń
  25. Za to jest już drugie owocowanie truskawek:) Przy okazji miałam wczoraj na zakupach fioła i kupowałam wszystko co żółte a w zasadzie pomarańczowe chyba mając w pamięci Twoją piękną żółtą zupę, a że pamięć mnie zawiodła to kupiłam też pomarańczowe pomidory:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie pyszna pomidorowa sałatka na pomarańczowo. Drugie owocowanie truskawek brzmi bardzo obiecująco :)

      Usuń
  26. Mniam, z tymi płatkami migdałowymi musi być obłędny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta chrupkość w połączeniu z miękkością owoców... mniam

      Usuń
  27. Mój ulubiony dżem - morelowy !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie trudno się zdecydować który dżem lubię najbardziej :)

      Usuń
  28. Odpowiedzi
    1. Zamykam oczy i udaję, że nie widzę :)

      Usuń
  29. Pyszności :) zazdroszczę Pani z bazarku....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda że nie widziałaś jej zaskoczonej miny. To było bezcenne można dać odrobine radości takim małym słoiczkiem :)

      Usuń
  30. Kolejny piekny dzem w Twoim / Waszym obiektywie :) Milo mi, ze wpisy wciaz sie przydaja :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przydają oj przydają, są niezastąpioną inspiracją do tworzenia własnych kompozycji. Niektóre, tak jak ten dżem, są tak doskonale skomponowane że nic dodac nic ująć. (poza niesolonymi pistacjami o które w tym roku u nas trudno)

      Usuń
  31. Odpowiedzi
    1. Do tej pory wszyscy obdarowani są zadowoleni i mówią że dobre :)

      Usuń
  32. Morele to smak mojego dzieciństwa, a dżem z nich uwielbiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam domowe dżemy, kojarzą mi się z dzieciństwem i beztroskim życiem. Uwielbiam morele, są dla mnie takie słoneczne, więc dżem morelowy to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaki z dzieciństwa zawsze pozostają i nic im nie jest wstanie dorównać. Domowe dżemy (choć nieco w innej formie) to też jedno z moich wspomnień. :)

      Usuń
  34. mniam! no i po co ja tu wchodzę!? żeby mieć ślinotok? :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  35. Dżem morelowy - mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Płatki migdałowe do dżemu? Zapisuje przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, do tego dżemu pasują również niesolone pistacje lub orzechy włoskie :)

      Usuń