czwartek, 26 stycznia 2017

Mocno krewetkowe spaghetti

Krewetki, kraby i homary to drogie produkty, ale jeśli spojrzymy na nie w inny sposób okaże się, że kupienie ich może się opłacić. Dzięki wizycie w Akademii Kurta Schellera uświadomiłam sobie, że gdy dokładnie się wszystko zaplanuje i wykorzysta tzw. odpadki okaże się że zakup świeżych krewetek czy homara to wcale nie taka droga impreza. A powiew luksusu przyda się każdemu. Ilość dań którą można wyczarować z jednego homara czy kilkunastu krewetek rekompensuje poniesione koszty. Dziś prezentacja wykorzystania masła krewetkowego.



Składniki (4 osoby)
200 ml (słoik po dżemie) masła krewetkowego
*
400 g bezglutenowego makaronu
po 3-5 świeżych krewetek na osobę
ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku



Krewetki obrać, opłukać, skorupki zachować. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej niż zalecona ilości wody**. W tym czasie rozpuścić na patelni masło krewetkowe, wrzucić do niego świeże krewetki i dusić kilka minut z każdej strony, aż staną się różowe. Krewetki wyjąć z masła. Do masła na patelni wrzucić wyciśnięty przez praskę czosnek i odsączony makaron. Dokładnie wymieszać i jeśli jest odrobinę za suche dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu, podawać z krewetkami, posypane natką pietruszki.


*Przepis w poprzednim poście

**Wodę z gotowania makaronu zachować. Można ją zamrozić lub wykorzystać od razu do przygotowania np. zupy.


44 komentarze:

  1. Ale pyszności, faktycznie powiało luksusem :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak mocno krewetkowe, to już uwielbiam ! Smakowicie wygląda :) !

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak tak patrze na to zdjecie to zachciało mi się wyjazdu w jakies cieple miejsce z takim dobrym jedzonkiem... Pelen profesjonalizm... Pozazdroscic W razie czego mam wolny pokoj i chenie taki talent przygarnę Pozdrowionka z Dublina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dublin... no no my bardzo chętnie bo gotować lubimy. :)

      Usuń
  4. muszę mamie takie przygotować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No to mnie doprawdy zaskoczyłaś tym recyklingiem wody z gotowania makaronu. Oczywiście pozytywnie:)A spaghetti krewetkowe to moja Hania by z chęcią wsunęła. Nie została odrobina?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszamy na wizytę do Warszawy. Chętnie Twoją Hanię razem z Tobą ugościmy tym daniem :) A zupa pojawi się pewnie niedługo na blogu.

      Usuń
  6. Krewetkowo tu ostatnio ;) pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krewetkowo to prawda, trzeba wykorzystać to co zostało po sylwestrowej kolacji najlepiej jak się da

      Usuń
  7. Oj tak, powiew luksusu przyda się na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I może się okazać wcale nie taki kosztowny :)

      Usuń
  8. Pasuje mi, że u Was tak krewetkowo ostatnio ;) baaardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ ja lubię do Ciebie zaglądać:) Przepyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie się cieszę, że pasują Ci nasze ostatnie propozycje :)

      Usuń
  10. Świeże krewetki zdecydowanie najlepsze! :) Bardzo atrakcyjne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świerze krewetki to coś w co warto zainwestować :)

      Usuń
  11. Pyszne danie, wykwintnie, ale tak domowo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. taki powiew luksusu bardzo mi się podoba :) krewetki bardzo lubię, a danie wygląda apetycznie i ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki drobny powiew luksusu wart jest kilku chwil w kuchni :)

      Usuń
  13. oj, to musi być dobre, musi! nie znoszę marnowania jedzenia, a tutaj widzę wszystko wykorzystane do cna, super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też nie lubimy marnowania jedzenia, ale wizyta w Akademii uświadomiła nam ile jeszcze marnujemy mimo, że tak bardzo się staramy. :)

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. Smakowo, jeśli ktoś lubi te smaki, jest niezwykle intensywnie krewetkowo. :)

      Usuń
  15. Ostatnio jadłyśmy krewetki i śmiało możemy powiedzieć, że je lubimy :D Świetne wersja spaghetti :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam kolekcjonowanie skorupek i wykonanie własnego krewetkowego masła, w tym daniu sprawdza się na 150% :)

      Usuń
  16. same smakowitości! uwielbiam krewetki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron jest mocno krewetkowy przez dodanie krewetkowego masła. To dla wielbicieli krewetek niebo krewetkowe ;)

      Usuń
  17. Też staram się wykorzystywać wszystko. Takie skorupki z krewetek w połączeniu z ziołami śiwezymi fajnie aromatyzują sosy:-) Pyszny makaron:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aromatyzują to prawda. Muszę koniecznie spróbować z zastosowaniem ziół :)

      Usuń
  18. Piękne zdjęcia! Przepyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń