piątek, 24 czerwca 2016

Pierogi z soczewicą



Ślęcząc od rana do nocy przed kompem, człowiek marzy o dobrym domowym obiedzie, na przygotowanie którego szanse są marne. Kochana latorośl podjęła heroiczny czyn ratowania rodziny od śmierci głodowej samodzielnie przygotowanymi pierogami. Czyn odważny, ale jakże na miejscu w sytuacji kompletnego braku czasu u starszyzny. Niniejszym donoszę, że zostaliśmy uratowani od śmierci głodowej w sposób niezwykle smakowity i godny rozpowszechnienia. Farsz do pierogów to całkowicie wolna i nieskrępowana twórczość młodzieży, tak pyszna że już zamówiliśmy drugą turę pierogów.
 

Składniki:

Farsz:
200 g soczewicy
mały słoiczek czarnych oliwek (około 100 g)
mały słoiczek zielonych oliwek (około 100 g)
½ słoiczka suszonych pomidorów w oliwie (około 50 g)
1 pęczek natki pietruszki
2 duże cebule
1 najmniejszy przecier pomidorowy
sól, pieprz do smaku
 kompozycja ziół (po 1 płaskiej łyżce):
zioła prowansalskie
oregano
bazylia
pieprz ziołowy
olej ryżowy do smażenia



Ciasto:
2 szklanki mąki (500 g)
3/4 szklanki wrzącej wody
1 łyżka oliwy
szczypta soli






Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno posiekać, osolić i podsmażyć na oleju ryżowym na złoto. Pod koniec smażenia dodać zioła. Oliwki, pomidory i natkę pietruszki drobno pokroić. Dorzucić do duszonej cebuli, wymieszać dodać soczewicę i dokładnie połączyć z zawartością patelni. Doprawić do smaku.
Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie wlać oliwę. Powoli dolewać wrzątku, mieszając go widelcem z mąką. Kiedy mąka wymiesza się z wrzątkiem wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już gładkie i elastyczne rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółeczka. Do każdego pieroga pakujemy łyżeczkę farszu (pierożki są dość małe) gotowe pierogi gotujemy – potem podgrzewamy na patelni w oliwie/lub maśle klarowanym z tymiankiem.
Dodatkowa uwaga latorośli: Dużo, dużo przypraw!!!!!! 


40 komentarzy:

  1. Pyszniaste,też lepiłam,ale z czereśniami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł, muszę namówić dziecię na zrobienie takich pierogów. :)

      Usuń
  2. Ileż to ja już razy chciałam się zabrać za takie pierogi??? nie zliczę:)wciąż mnie kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm zjadłabym takie pierożki!

    OdpowiedzUsuń
  4. proponuję do gotowania soczewicy dodać łyżeczkę magi. Soczewica kocha magi ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety z powodu zawartości pewnego składnika nie używamy magi. :)

      Usuń
  5. robiłam ostatnio pierogi ze soczewicą i białym serem, które smakowały jak.. mięsne - soczewica idealnie pasuje do nadzienia pierogowego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O bardzo ciekawe połączenie, muszę koniecznie spróbować :)

      Usuń
  6. Zjadłabym z chęcią, ostatnio jakoś nie mam weny do lepienia :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie za bardzo, ale dziecko uratowało nas i ulepiło stos pierogów czyli miało wenę :)

      Usuń
  7. Jak ktoś nam specjalnie ugotuje obiad to jakoś tak wszystko dwa razy lepiej smakuje :D Zjadłoby się takie pierożki, oj zjadłoby się :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to prawda obiad był 1000 krotnie lepszy od normalnego :)

      Usuń
  8. boski farsz :) kreatywna ta Twoja latorośl :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kreatywna bardzo, albo widmo głodówki robi swoje ;)

      Usuń
  9. cudne :) i ta cebulka na wierzchu...

    OdpowiedzUsuń
  10. woow..! tak mnie raz odciążyć od obiadu <3
    świetne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Latorośli zdarza się coraz częściej. Dobra dziecina z niej :)

      Usuń
  11. bardzo lubię tak nadziane pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapisujemy Cię zatem do naszego klubu miłośników pierogów z soczewicą :)

      Usuń
  12. Oooo tak! Już wiem co będę robić na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam jeszcze pierogów z soczewicą, ale już czuję, że muszą smakować nieziemsko <3 Pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują super szczególnie gdy przygotuje je ktoś dla Ciebie ;)

      Usuń
  14. Jakie urocze zdjęcie tych pierożków! :)

    OdpowiedzUsuń