środa, 17 sierpnia 2016

Bakłażanowe roladki



Wakacje to czas odpoczynku, relaksu i spokoju. Planujemy, obmyślamy i czekamy na nie cały rok. Kiedy już się doczekamy to może być różnie. Możemy zaplanować sobie niewielki i teoretycznie prosty remont, który nieoczekiwanie zmienia się w bardzo poważne przedsięwzięcie. Do tego dokładają się problemy logistyczne pewnego popularnego sklepu  z wyposażeniem mieszkań i w taki oto sposób kuchnia nadal nadaje się do wydawania jedynie zimnego bufetu. Dopadły nas uroki szalonego pomysłu na wakacyjny remont kuchni i ratowanie rozpadającego się pomieszczenia gospodarczego. 

 

Składniki:
2 średnie bakłażany
150-200 g sera feta
150 g sera typu włoskiego
100-150 g orzecha włoskiego
ostra papryka w proszku
sól, pieprz do smaku
olej ryżowy do smażenia

Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 5 mm. Posolić, odstawić na 5-10 minut. Rozgrzać patelnię lub posłużyć się grillem. Każdy plaster osuszyć, skropić olejem ryżowym i smażyć każdą stronę do zrumienienia (w przypadku grilla do pojawienia się wyraźnych pasków). Odstawić do ostygnięcia. Przygotować masę serową: orzechy drobniutko pokroić, sery ugnieść widelcem i wszystko dokładnie wymieszać. Każdy plaster bakłażana oprószyć delikatnie ostrą papryką i cienko posmarować masę serową. Zwijać ciasno w ruloniki i układać w naczyniu. Całość zalać mieszanką oliwy z oliwek z odrobiną musztardy i garstką posiekanych listków młodej gorczycy. Gorczycę można zastąpić zieloną natką pietruszki.  




20 komentarzy:

  1. Remontów nie cierpię...Odkładam u siebie...
    Ale danie piękne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Remonty to temat rzeka i nie wiele osób je lubi. Danie choć w niewielkim stopniu poprawiło nam nastrój :)

      Usuń
  2. A u mnie remont w łazience:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rany to już przeżyłam i nie chciałabym powtarzać. Brrr

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dzięki staraliśmy się żeby choć one prezentowały się radośnie :)

      Usuń
  4. pyszne połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja do końca września muszę czekać na moją kuchnię 😞 roladki super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Współczuję, ja na pewne elementy podobno do października - logistyka sklepu :((

      Usuń
  6. Zawsze powtarzamy, że nie lubimy bakłażana ale musimy przyznać, że te roladki wyglądają nieziemsko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda że go nielubicie. To bardzo fajny owoc-warzywo

      Usuń
  7. remonty to zło...
    a roladki bardzo fajnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zło, szczególnie gdy efekty nie zależą w 100% od nas :)

      Usuń
  8. Zjadłabym takie roladki, tak smacznie wyglądają, że ślinka cieknie:)
    Może się pokuszę i przyrządzę taki rarytas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo serdecznie zapraszam, koniecznie spróbuj :)

      Usuń
  9. Super pomysł! <3 Przypominają mi tę słynną gruzińską przekąskę, ale w bardziej wypasionej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inspiracją były spotkania opowieści rodzinne znad morza kaspijskiego, ale były też tam wpływy gruzińskie, oj były :)

      Usuń
  10. Zaciekawiło mnie to danie :) Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam kiedy przyjdzie sezon na pyszne dojrzewające na słońcu bakłażany :)

      Usuń