Moda ma swoje
ponadczasowe klasyki, które jak mówią znawcy, są bazą dla codziennej
stylizacji. Klasyczna biała bluzka koszulowa, ramoneska, czy absolutne must
have każdej kobiety – mała czarna to coś bez czego nie można się obejść. Cóż,
na temat mody wiele nie wiem, i nie mam pojęcia czy każda kobieta musi mieć
małą czarną, ale skoro tak twierdzą fachowcy nie będę się z nimi spierać. Czy
takie coś istnieje w innych światach poza modowym, czy coś takiego zauważa się
w kręgach kulinarnych? Przeglądając opisy kulinarnych zwyczajów z różnych stron
świata doszłam, może niesłusznie, do wniosku, że w każdym kanonie kulinarnym
znajdziemy sól, tłuszcz i przyprawy pod różnymi postaciami. Idąc tropem soli
dotarłam do sosu sojowego absolutnego must have w kuchni orientalnej. Tak
właśnie mój pstrąg łososiowy zyskał nową bazę do codziennej stylizacji.
Składniki:
400-500 g fileta z
pstrąga łososiowegolub filet z łososia
1 szklanka ryżu długoziarnistego
1 szklanka zielonego groszku mrożonego
1/2 łyżki oleju ryżowego
sól
Marynata
30-35 g imbiru pokrojonego w cienkie plasterki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
sok i skórka z jednej cytryny (najlepiej ekologicznej)
70 ml sosu sojowego
70 ml oleju ryżowego lub oliwy
1-2 łyżki oleju sezamowego
Przygotować marynatę: czosnek i chili utłuc razem w
moździerzu, przełożyć do naczynia w którym będzie marynować się ryba. Dodać
resztę składników marynaty, wymieszać. Rybę pokroić na 4 centymetrowej grubości
plastry. Włożyć do naczynia z marynatą (jeśli marynata nie przykrywa całkowicie
ryby można dodać odrobinę przegotowanej wody). Odstawić do lodówki najlepiej na
całą noc. Następnego dnia zacząć od przygotowania ryżu: W garnku
rozgrzać olej, wrzucić ryż i sól. Lekko podsmażyć mieszając, aż ryż zrobi się
szklisty. Dodać groszek, wymieszać i zalać 2 szklankami wody. Gotować bez
przykrycia aż woda prawie zniknie. Dodać łyżeczkę masła lub oleju kokosowego.
Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i pozostawić (ja zostawiam na ciepłej
płycie kuchenki elektrycznej na około 10-15 minut). Najlepiej jest skontrolować
stopień miękkości ryżu i dopasować czas według własnych upodobań.
Rybę smażyć na rozgrzanej patelni od strony skóry ok. 4
minuty, aż zaobserwujecie, że do połowy grubości plastra zmieniła kolor.
Przełożyć na drugą stronę i wlać całą marynatę na patelnię. Dusić około 5-6
minut (można pod przykryciem). Podawać z ryżem.
Bardzo smacznie wygląda to danie, lekko i zdrowo :) Chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńZapraszam, mamy spory zapas ryby :)
UsuńFantastyczny pomysł na rybę:)
OdpowiedzUsuńTaka mała odmiana :)
Usuńta rybka musi smakować obłędnie :) uwielbiam orientalne smaki :)
OdpowiedzUsuńSmakuje ciekawie i nawet nie przepadający za orientalnymi nutami się podobało :)
UsuńRewelacyjne danie, cieszy kubki smakowe i oczy :)
OdpowiedzUsuńWizualnie bardzo zyskuje dzięki cudnym miseczkom z firmy Ani Ani Studio Mozaiki Ceramicznej :)
UsuńNiezły miks :D
OdpowiedzUsuńAno nieskromnie powiem niezły :)
UsuńFajne danie i pięknie podane.
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie :)
UsuńPodanie, i ogólne wrażenie : 10+ w skali do 5 :)
OdpowiedzUsuńNa 100% to zasługa naczynek, które idealnie tu pasują ;)
UsuńCiekawe danie :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuńMiło mi że znalazło u ciebie uznanie
UsuńZdecydowanie moje smaki! :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci... ah!
zdecydowanie dla wielbicieli orientu :)
UsuńZachwyciło mnie to danie, uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńSuper,zapraszam zatem do próbowania :)
Usuńślinka leci, choć za imbirem marynowanym nie przepadam to raczej bym sie skusiła:)
OdpowiedzUsuńImbir jest właściwie świeży, ale jeśli go nie lubisz można go pominąć i też będzie dobre :)
UsuńBardzo fajny, inny sposób na rybkę :D
OdpowiedzUsuńDobrze pasuje do ryb o mięsie podobnym do łososiowego :) ale do innych tez musimy wykorzystać tę marynatę :)
UsuńKiedyś też myślałam, że mała czarna to absolutna konieczność w mojej szafie.
OdpowiedzUsuńTeraz sięgam po dojrzałe wino. Ale biała bluzka i yeansy zostają!
A Twoja ryba brzmi fantastycznie!
Dojrzałe wino bije wszystkie małe czarne na głowę;)
UsuńMoje smaki, rybka pysznie podana :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie :)
UsuńWspaniale podana ryba! :D mniam
OdpowiedzUsuńMiło nam :)
Usuńmoje smaki <3
OdpowiedzUsuńFajnie, że Ci pasuje :)
UsuńUwielbiam tak przyrządzoną rybę :)
OdpowiedzUsuńTo zapisuję Cię do naszego klubu ;)
UsuńŚwietna propozycja, tak przygotowany pstrąg musi być pyszny
OdpowiedzUsuńTesterzy twierdzą że jest "wporzo" :)
Usuńależ bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńSięgaj po pałeczki, zapraszamy :)
Usuń