czwartek, 3 marca 2016

Orientalny pstrąg łososiowy


Moda ma swoje ponadczasowe klasyki, które jak mówią znawcy, są bazą dla codziennej stylizacji. Klasyczna biała bluzka koszulowa, ramoneska, czy absolutne must have każdej kobiety – mała czarna to coś bez czego nie można się obejść. Cóż, na temat mody wiele nie wiem, i nie mam pojęcia czy każda kobieta musi mieć małą czarną, ale skoro tak twierdzą fachowcy nie będę się z nimi spierać. Czy takie coś istnieje w innych światach poza modowym, czy coś takiego zauważa się w kręgach kulinarnych? Przeglądając opisy kulinarnych zwyczajów z różnych stron świata doszłam, może niesłusznie, do wniosku, że w każdym kanonie kulinarnym znajdziemy sól, tłuszcz i przyprawy pod różnymi postaciami. Idąc tropem soli dotarłam do sosu sojowego absolutnego must have w kuchni orientalnej. Tak właśnie mój pstrąg łososiowy zyskał nową bazę do codziennej stylizacji.



Składniki:
400-500 g fileta z pstrąga łososiowego
lub filet z łososia
1 szklanka ryżu długoziarnistego
1 szklanka zielonego groszku mrożonego
1/2 łyżki oleju ryżowego
sól



Marynata
30-35 g imbiru pokrojonego w cienkie plasterki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
sok i skórka z jednej cytryny (najlepiej ekologicznej)
70 ml sosu sojowego
70 ml oleju ryżowego lub oliwy
1-2 łyżki oleju sezamowego





 
Przygotować marynatę: czosnek i chili utłuc razem w moździerzu, przełożyć do naczynia w którym będzie marynować się ryba. Dodać resztę składników marynaty, wymieszać. Rybę pokroić na 4 centymetrowej grubości plastry. Włożyć do naczynia z marynatą (jeśli marynata nie przykrywa całkowicie ryby można dodać odrobinę przegotowanej wody). Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia zacząć od przygotowania ryżu: W garnku rozgrzać olej, wrzucić ryż i sól. Lekko podsmażyć mieszając, aż ryż zrobi się szklisty. Dodać groszek, wymieszać i zalać 2 szklankami wody. Gotować bez przykrycia aż woda prawie zniknie. Dodać łyżeczkę masła lub oleju kokosowego. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i pozostawić (ja zostawiam na ciepłej płycie kuchenki elektrycznej na około 10-15 minut). Najlepiej jest skontrolować stopień miękkości ryżu i dopasować czas według własnych upodobań.
Rybę smażyć na rozgrzanej patelni od strony skóry ok. 4 minuty, aż zaobserwujecie, że do połowy grubości plastra zmieniła kolor. Przełożyć na drugą stronę i wlać całą marynatę na patelnię. Dusić około 5-6 minut (można pod przykryciem). Podawać z ryżem. 





40 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie wygląda to danie, lekko i zdrowo :) Chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, mamy spory zapas ryby :)

      Usuń
  2. Fantastyczny pomysł na rybę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ta rybka musi smakować obłędnie :) uwielbiam orientalne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje ciekawie i nawet nie przepadający za orientalnymi nutami się podobało :)

      Usuń
  4. Rewelacyjne danie, cieszy kubki smakowe i oczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wizualnie bardzo zyskuje dzięki cudnym miseczkom z firmy Ani Ani Studio Mozaiki Ceramicznej :)

      Usuń
  5. Fajne danie i pięknie podane.

    OdpowiedzUsuń
  6. Podanie, i ogólne wrażenie : 10+ w skali do 5 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 100% to zasługa naczynek, które idealnie tu pasują ;)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Miło mi że znalazło u ciebie uznanie

      Usuń
  8. Zdecydowanie moje smaki! :)
    Aż ślinka leci... ah!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie dla wielbicieli orientu :)

      Usuń
  9. Zachwyciło mnie to danie, uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super,zapraszam zatem do próbowania :)

      Usuń
  10. ślinka leci, choć za imbirem marynowanym nie przepadam to raczej bym sie skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Imbir jest właściwie świeży, ale jeśli go nie lubisz można go pominąć i też będzie dobre :)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Dobrze pasuje do ryb o mięsie podobnym do łososiowego :) ale do innych tez musimy wykorzystać tę marynatę :)

      Usuń
  12. Kiedyś też myślałam, że mała czarna to absolutna konieczność w mojej szafie.
    Teraz sięgam po dojrzałe wino. Ale biała bluzka i yeansy zostają!
    A Twoja ryba brzmi fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dojrzałe wino bije wszystkie małe czarne na głowę;)

      Usuń
  13. Moje smaki, rybka pysznie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam tak przyrządzoną rybę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapisuję Cię do naszego klubu ;)

      Usuń
  15. Świetna propozycja, tak przygotowany pstrąg musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Testerzy twierdzą że jest "wporzo" :)

      Usuń