czwartek, 25 lutego 2016

Bardzo surowy brokuł w sałatce



Nasze prababki odrzuciły sztywne gorsety. W niepamięć poszły poranki pracowicie spędzane przez panny służące na zasznurowywaniu panieńskich kibici. Specjalnie wynalezione, w tych czasach, machiny parowe, które miały ułatwić ową czynność trafiły do sal muzealnych. Surowe zasady zachowania panien przy stole, ile jeść i kiedy, żeby nie odstraszyć kandydata na męża przeminęły z wiatrem. Choć gorsetów już nie nosimy to w spadku pozostała nam tęsknota za smukłą sylwetką i wcięciem w pasie. Przed każdym sezonem letnim ponosimy konsekwencje porzucenia gorsetu, przechodzimy na diety, katujemy się na różne sposoby. Ja wybieram zwykle zamianę zimowych smakołyków na sałatki. I żeby choć odrobinę nawiązać do surowości zasad tym razem wybrałam surowego brokuła. Tym bardziej, że brokuły zawierają sulforafan (specjaliści potwierdzili, że ma on zbawienny wpływ na nasz organizm chroniąc go przed uszkodzeniami wywołanymi przez infekcje bakteryjne i zmniejszając ryzyko wrzodów żołądka i w efekcie raka. Naukowcy Cambridge Univeristy Hospitals udowodnili, że mogą chronić nawet przed rakiem prostaty). Jednak żeby sulforafan mógł zadziałać potrzebuje do tego enzymu mirozynazy, który występuje tylko w surowym brokule. Można oczywiście zjeść gotowanego brokuła z dodatkiem choćby jego kiełków, ale można też mieć dwa w jednym przygotowując sobie taką sałatkę.

 
Składniki:
1 brokuł
1 czerwona cebula
1 pęczek koperku
3-4 dymki
1 duża garść tartego na grubych oczkach cheddara
1 garść rodzynek namoczonych w wodzie (nie koniecznie)
Sos:
3-4 łyżki jogurtu
1 łyżka majonezu lub zamiennie 1 łyżka musztardy* i 1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku

 
Surowe brokuły umyć, osuszyć i podzielić na części. Same różyczki podzielić na bardzo drobne części, a łodygi zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę, osolić. Dymkę i koperek drobno poszatkować. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny lub musztardą i oliwą. Doprawić do smaku i wymieszać z sałatką. Gotowa sałatka najlepiej smakuje około 40 minut po przygotowaniu.
*Ilość musztardy zależy od jej ostrości i osobistych upodobań.
**Jeśli lubicie można do sałatki dodać smażony bekon lub grillowanego kurczaka czy ogórki konserwowe.




38 komentarzy:

  1. Jeszcze nie jadłam surowego brokułu,muszę zrobić taką sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po nowych naukowych odkryciach na temat brokuła warto do niego się przekonać :)

      Usuń
  2. Surowy,zaraz sprawdzę jak smakuje...super wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa sałatka, też nie miałam okazji jeść surowego brokuła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne, smakowe daja radę :)

      Usuń
  4. Odmienny przepis od tych, ktore sa popularne w kraju salatek z surowych warzyw gdzie czesto sos stanowi majonez, ocet winny i cukier.
    Pozadane dodatki to winogrona przekrojone na pol, pestki slonecznika, seler lodygowy i oczywiscie wysmazony bekon...bo to kraj bekonu rowniez:)
    Mimo,ze nie musze pracowac nad letnia sylwetka bo w moim zyciu aktualnie ciagle lato to preferuje Twoja lzejsza wersje salatki.Nawet brak wlasnej kuchni nie jest przeszkoda w jej przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak w kraju królowania majonezowych sosów i bekonu i słońca można stracić nie tylko sylwetkę. Ciągłego lata to ja Ci bardzo zazdroszczę, szczególnie teraz kiedy u nas tak ponuro :)

      Usuń
    2. Nie ukrywam sie, zapomnialam tylko podpisac swoj komentarz.
      Jak Anonimowy to zwykle Libra:)
      P.S....a lato piekne tego roku!

      Usuń
    3. Tak też myślałam, a co do lata to dobrze że chociaż u was słonecznie i ciepło. :)

      Usuń
  5. Robię sałatkę z surowego brokuła i kalafiora. Smakuje super. Twoja propozycja jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo jestem ciekawa Twojej wersji sałatki, do tej pory znałam tylko sałatkę z surowego kalafiora, teraz dołączyła do niej brokułowa, ale połączenie musi być super :)

      Usuń
  6. uwielbiam takie sałatki, lekkie ale sycące, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest już nas troje, my też przepadamy za takimi sałatkami :)

      Usuń
  7. Brokuła mam, więc dziś będzie sałatka. A jutro mierzenie kibici:):):) W razie braku efektów zgłoszę reklamację:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po odejściu od ... ekranu reklamacji nie uwzględnia się :)) Jedyne co mogę obiecać to postaram się zdobyć namiary na genialną gorseciarkę, zresztą mnie ona się bardzo przyda, więc tak czy inaczej rozpoczynam poszukiwania :))

      Usuń
    2. A mi zamiast gorseciarki, przydałaby się liposukcja :(

      Usuń
    3. Ja nią też bym nie pogardziła, może hurtem będzie łatwiej.

      Usuń
  8. bardzo fajny pomysł na sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. sałatka idealna dla mojej Małej- uwielbia surowego brokuła, kalafiora też:D
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastyczne dziecko, zwykle dzieci nie przepadają za brokułami. Tez mam w rodzinie małą wielbicielkę brokułów i bardzo mnie to cieszy. :) Sałatkę bardzo polecam, ma wszystko to co najzdrowsze. :)

      Usuń
  10. Bardzo zdrowo, bardzo smacznie i kusząco. Lubię brokuły i przygotowuje na różne sposoby, bo wiem, że to samo zdrowie, które bardzo mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, ponieważ je lubisz to ta sałatka na pewno przypadnie Ci do gustu

      Usuń
  11. Zawsze mam w zamrażarce dużą paczkę mrożonych brokułów, ale zawsze krótko je obgotowuję albo blanszuję. Świetna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Brokuły to nasze ulubione warzywa ale zawsze jemy je tylko gotowane na parze, surowych jeszcze nie próbowałyśmy jeść więcej niż tylko różyczkę do pochrupania :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, szczególnie jeśli macie w pobliżu ekologiczne. Takie nadają się do jedzenia właśnie na surowo :))

      Usuń
  13. Bardzo ciekawa sałatka z brokułem... chętnie bym spróbowała :) Wiosną mi zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy przepis na sałatkę, warto wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, można polubić brokuła, jak pewna Panna, która szczerze go nie lubiła w wersji gotowanej z powodu zapachu :)

      Usuń
  15. W takim razie to idealną sałatka dla mnie, właśnie mam cel trochę zrzucić przed sezonem letnim ;) też jak robi się ciepło odrazy mam ochotę na lekkie sałatki, już nie mogę się doczekać jak zacznie się sezon letni na dobre i warzywniaki będą pękać w szwach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To podobnie jak my, uwielbiam przechadzać się między straganami pełnymi cudownych świeżych warzyw. Ciężko opanować się i nie kupić wszystkiego na raz :)

      Usuń
  16. Jadłam surowego kalafiora w sałatce. Myślę więc, że brokuł surowy musi być równie pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo dobry, przynajmniej nam smakuje bardzo. :)

      Usuń