Nasze prababki odrzuciły sztywne gorsety. W niepamięć poszły
poranki pracowicie spędzane przez panny służące na zasznurowywaniu panieńskich
kibici. Specjalnie wynalezione, w tych czasach, machiny parowe, które miały
ułatwić ową czynność trafiły do sal muzealnych. Surowe zasady zachowania panien
przy stole, ile jeść i kiedy, żeby nie odstraszyć kandydata na męża przeminęły
z wiatrem. Choć gorsetów już nie nosimy to w spadku pozostała nam tęsknota za
smukłą sylwetką i wcięciem w pasie. Przed każdym sezonem letnim ponosimy
konsekwencje porzucenia gorsetu, przechodzimy na diety, katujemy się na różne
sposoby. Ja wybieram zwykle zamianę zimowych smakołyków na sałatki. I żeby choć
odrobinę nawiązać do surowości zasad tym razem wybrałam surowego brokuła. Tym
bardziej, że brokuły zawierają sulforafan
(specjaliści potwierdzili, że ma on zbawienny wpływ na nasz organizm chroniąc
go przed uszkodzeniami wywołanymi przez infekcje bakteryjne i zmniejszając
ryzyko wrzodów żołądka i w efekcie raka. Naukowcy Cambridge Univeristy
Hospitals udowodnili, że mogą chronić nawet przed rakiem prostaty). Jednak żeby
sulforafan mógł zadziałać potrzebuje do tego enzymu mirozynazy, który
występuje tylko w surowym brokule. Można oczywiście zjeść gotowanego brokuła z
dodatkiem choćby jego kiełków, ale można też mieć dwa w jednym przygotowując
sobie taką sałatkę.
Składniki:
1 brokuł
1 czerwona cebula
1 pęczek koperku
3-4 dymki
1 duża garść tartego na grubych oczkach cheddara
1 garść rodzynek namoczonych w wodzie (nie koniecznie)
1 brokuł
1 czerwona cebula
1 pęczek koperku
3-4 dymki
1 duża garść tartego na grubych oczkach cheddara
1 garść rodzynek namoczonych w wodzie (nie koniecznie)
Sos:
3-4 łyżki jogurtu
1 łyżka majonezu lub zamiennie 1 łyżka musztardy* i 1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
3-4 łyżki jogurtu
1 łyżka majonezu lub zamiennie 1 łyżka musztardy* i 1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
Surowe brokuły umyć, osuszyć i podzielić na części. Same różyczki
podzielić na bardzo drobne części, a łodygi zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w
drobną kostkę, osolić. Dymkę i koperek drobno poszatkować. Wszystkie składniki
sałatki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować sos: jogurt
wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny lub musztardą i oliwą. Doprawić do
smaku i wymieszać z sałatką. Gotowa sałatka najlepiej smakuje około 40 minut po
przygotowaniu.
*Ilość musztardy
zależy od jej ostrości i osobistych upodobań.
**Jeśli lubicie można do sałatki dodać smażony bekon lub grillowanego kurczaka czy ogórki konserwowe.
**Jeśli lubicie można do sałatki dodać smażony bekon lub grillowanego kurczaka czy ogórki konserwowe.
Jeszcze nie jadłam surowego brokułu,muszę zrobić taką sałatkę:)
OdpowiedzUsuńPo nowych naukowych odkryciach na temat brokuła warto do niego się przekonać :)
UsuńSurowy,zaraz sprawdzę jak smakuje...super wygląda.
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakuje i gorąco polecamy :)
UsuńCiekawa sałatka, też nie miałam okazji jeść surowego brokuła ;)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne, smakowe daja radę :)
UsuńOdmienny przepis od tych, ktore sa popularne w kraju salatek z surowych warzyw gdzie czesto sos stanowi majonez, ocet winny i cukier.
OdpowiedzUsuńPozadane dodatki to winogrona przekrojone na pol, pestki slonecznika, seler lodygowy i oczywiscie wysmazony bekon...bo to kraj bekonu rowniez:)
Mimo,ze nie musze pracowac nad letnia sylwetka bo w moim zyciu aktualnie ciagle lato to preferuje Twoja lzejsza wersje salatki.Nawet brak wlasnej kuchni nie jest przeszkoda w jej przygotowaniu.
No tak w kraju królowania majonezowych sosów i bekonu i słońca można stracić nie tylko sylwetkę. Ciągłego lata to ja Ci bardzo zazdroszczę, szczególnie teraz kiedy u nas tak ponuro :)
UsuńNie ukrywam sie, zapomnialam tylko podpisac swoj komentarz.
UsuńJak Anonimowy to zwykle Libra:)
P.S....a lato piekne tego roku!
Tak też myślałam, a co do lata to dobrze że chociaż u was słonecznie i ciepło. :)
UsuńRobię sałatkę z surowego brokuła i kalafiora. Smakuje super. Twoja propozycja jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa Twojej wersji sałatki, do tej pory znałam tylko sałatkę z surowego kalafiora, teraz dołączyła do niej brokułowa, ale połączenie musi być super :)
Usuńuwielbiam takie sałatki, lekkie ale sycące, pycha!
OdpowiedzUsuńTo jest już nas troje, my też przepadamy za takimi sałatkami :)
UsuńBrokuła mam, więc dziś będzie sałatka. A jutro mierzenie kibici:):):) W razie braku efektów zgłoszę reklamację:):):)
OdpowiedzUsuńPo odejściu od ... ekranu reklamacji nie uwzględnia się :)) Jedyne co mogę obiecać to postaram się zdobyć namiary na genialną gorseciarkę, zresztą mnie ona się bardzo przyda, więc tak czy inaczej rozpoczynam poszukiwania :))
UsuńA mi zamiast gorseciarki, przydałaby się liposukcja :(
UsuńJa nią też bym nie pogardziła, może hurtem będzie łatwiej.
Usuńbardzo fajny pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńPolecamy gorąco choć brokuł zimny :)
Usuńsałatka idealna dla mojej Małej- uwielbia surowego brokuła, kalafiora też:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Fantastyczne dziecko, zwykle dzieci nie przepadają za brokułami. Tez mam w rodzinie małą wielbicielkę brokułów i bardzo mnie to cieszy. :) Sałatkę bardzo polecam, ma wszystko to co najzdrowsze. :)
UsuńWygląda wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńZapewniam Cię że nie tylko wygląda ;)
UsuńBardzo zdrowo, bardzo smacznie i kusząco. Lubię brokuły i przygotowuje na różne sposoby, bo wiem, że to samo zdrowie, które bardzo mi smakuje :)
OdpowiedzUsuńSuper, ponieważ je lubisz to ta sałatka na pewno przypadnie Ci do gustu
UsuńZawsze mam w zamrażarce dużą paczkę mrożonych brokułów, ale zawsze krótko je obgotowuję albo blanszuję. Świetna sałatka :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować także w surowej wersji. :)
UsuńBrokuły to nasze ulubione warzywa ale zawsze jemy je tylko gotowane na parze, surowych jeszcze nie próbowałyśmy jeść więcej niż tylko różyczkę do pochrupania :P
OdpowiedzUsuńZachęcam, szczególnie jeśli macie w pobliżu ekologiczne. Takie nadają się do jedzenia właśnie na surowo :))
UsuńBardzo ciekawa sałatka z brokułem... chętnie bym spróbowała :) Wiosną mi zapachniało :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do próbowania :)
UsuńCiekawy przepis na sałatkę, warto wypróbować :D
OdpowiedzUsuńPolecam, można polubić brokuła, jak pewna Panna, która szczerze go nie lubiła w wersji gotowanej z powodu zapachu :)
UsuńW takim razie to idealną sałatka dla mnie, właśnie mam cel trochę zrzucić przed sezonem letnim ;) też jak robi się ciepło odrazy mam ochotę na lekkie sałatki, już nie mogę się doczekać jak zacznie się sezon letni na dobre i warzywniaki będą pękać w szwach :D
OdpowiedzUsuńTo podobnie jak my, uwielbiam przechadzać się między straganami pełnymi cudownych świeżych warzyw. Ciężko opanować się i nie kupić wszystkiego na raz :)
UsuńJadłam surowego kalafiora w sałatce. Myślę więc, że brokuł surowy musi być równie pyszny ;)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobry, przynajmniej nam smakuje bardzo. :)
Usuń