czwartek, 30 lipca 2015

Nasiona chia na upały




W upalne dni kolejki przed lodziarniami wydłużają się niemiłosiernie. Krzywa sprzedaży lodów rośnie jak szalona. Producenci zacierają ręce, a dietetycy je załamują. Ilość kalorii w przeciętnym pudełku lodów doprowadza ich do rozpaczy i nie pomaga im nasz niepohamowany na lody apetyt. Nie ważne też czy są to lody przemysłowe czy pyszne domowe dietetycy grzmią – lody najwyżej dwa razy w tygodniu. A gdyby tak prawie bezkarnie jeść lody każdego dnia tygodnia bez niepotrzebnych wyrzutów sumienia i bez obawy, że odłożą się nam tu i ówdzie.


 

Składniki:

1 puszka płynnego mleka kokosowego

3 łyżki suchych nasion chia

3 łyżeczki syropu klonowego

1 szklanka malin lub innych ulubionych owoców




Przygotować miksturę z mleka kokosowego, nasion chia i syropu klonowego. Odstawić do lodówki na około 4 godzin, aż powstanie gęsty pudding. Maliny przetrzeć przez sito pozbawiając pestek, z innych owoców wystarczy zrobić mus. W foremkach do lodów na patyku wkładać pudding wymieszany z przecierem z owoców. Napełnionymi foremkami trzeba teraz postukać żeby usunąć pęcherzyki powietrza z mikstury. Wstawić do zamrażarki najlepiej na całą noc. Ja swoje „lody” ułożyłam warstwowo, ale zdecydowanie smaczniejsze były te wymieszane.


38 komentarzy:

  1. Nasionka chia po prostu kocham :-) są ze mną od dawna. Ale lodów to jeszcze nie robiłam :-) pyszny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, może nie są to prawdziwe lody, ale smakują bardzo fajnie, a skoro lubisz nasionka to powinno Ci smakować :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł na zdrowszą wersję lodów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Choć niektórzy twierdzą, że nasionka to tylko przejściowa moda to ja jednak przy takich lodach pozostanę :)

      Usuń
  3. Domowe lody robiłyśmy na milion sposobów ale nasion chia jeszcze do nich nie używałyśmy :) Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadam lody w każdej ilości,a zbędne kalorie po prostu wypluwam haha :) a na serio to bardzo podoba mi się Twoja wersja z chia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałabym umieć tak jak ty wypluwać te kalorie ;)) Lody polecam, mała odmiana na upalne dni :)

      Usuń
  5. Takie zdrowe domowe lody najlepsze <3 Ciekawy pomysł z tą chią, kradnę parę sztuk :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, u nas kolejna porcja już się mrozi :)

      Usuń
  6. Fantastyczny pomysł wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że trafią do Twojego kulinarnego serca :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. No proszę, jak je robiłam to nic o omedze nie wiedziałam Tak po prostu wyszło :)

      Usuń
  8. Muszę przyznać, że nie mam wyrzutów sumienia, kiedy jem lody, ale mimo to jestem bardzo ciekawa Twojej wersji z chia.:) Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wyrzutów sumienia, kiedy jem, też nie mam, mnie dopadają tuż po zjedzeniu. A tak powaznie taką wersję bardzo polecam :)

      Usuń
  9. Różne lody jadłam, ale takich nie. Te są oryginalne. To dopiero musi smakować. Pomysł do naśladowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do eksperymentowania. My będziemy próbowali zrobic tak lody o smaku zielonej cherbaty, ciekawe czy będą zjadliwe :)

      Usuń
  10. Kolejny raz chia mnie zaskoczyła. Nigdy bym nie wpadł na to, by ją zamrozić, gdyby nie Twój wpis. Samo zdrowie na patyku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że chia jeszcze nie jeden raz nas zaskoczy :)

      Usuń
  11. Zdecydowanie coś dla mnie :) Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie podziel się wrażeniami po spróbowaniu :)

      Usuń
  12. na szczęście nasza dietetyczka pozwala moim dziewczynom jeść lody do woli:)
    ale tym przepisem mnie zaskoczyłaś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podaj koniecznie namiary dietetyczki. Lody polecam choćby jako odmianę :)

      Usuń
  13. Moje ulubione nasiona i wspaniałe lody

    OdpowiedzUsuń
  14. Kokosowe lody dla ochłody z nasionami porywam. Uwielbiam takie domowe i zdrowe lody. Pozdrawiam ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porywaj ile chcesz, podobno można je bezkarnie wcinać :)

      Usuń
  15. Nie próbowałam jeszcze chia, choć uwielbiam wszystkie nasiona...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bardzo :) choć może już nie pora na lodowe desery :)

      Usuń