środa, 1 lipca 2015

Konfitura truskawkowa w towarzystwie tymianku cytrynowego



Brak czasu dopadł nas jakiś czas temu i trzyma mocno w swoich szponiskach. Choć jesteśmy ogromnie ostatnio zajęci to nie byłabym jednak sobą gdybym nie zapewniła rodzinie zapasów na zimę. Uwielbiamy wszyscy zimą delektować się zamkniętymi do słoików zapachami i smakami lata. Tak więc nie rozpisując się zbytnio przystępuję do rzeczy. Oto przepis na truskawkową konfiturę w nowej cytrynowo-tymiankowej odsłonie. Pozostało już niewiele czasu na jej przygotowanie ale właśnie teraz truskawki są najlepsze na przetwory.


 


Składniki:

1 kilogram truskawek (bez szypułek)

1 cytryna

250 g cukru (ja używam trzcinowego)

6 gałązek tymianku cytrynowego

2-3 listki werbeny cytrynowej





Truskawki umyć, obrać z szypułek, włożyć do garnka o grubym dnie i zasypać cukrem wymieszanym ze skórki otartej z cytryny. Skropić sokiem z ½ cytryny i dodać 3 gałązki tymianku. Delikatnie wymieszać i odstawić na kilka godzin (ja zostawiłam na noc). Po tym czasie całość zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy truskawki ostygną odcedzić je z syropu. Syrop gotować do osiągnięcia ulubionej konsystencji około 2 godzin (czas gotowania zależy od ilości soku wytworzonego w czasie zagotowywania owoców). Potem dodać owoce i obrane z pozostałych gałązek listki tymianku oraz werbenę. Smażyć jeszcze około 20 minut. Gorącą konfiturę przekładać do wyparzonych słoików i zamykać na spirytus. Ja swoja konfiturę jeszcze pasteryzuję około 10 minut. 




48 komentarzy:

  1. Truskawka i cytrynowy tymianek-ależ to musi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wyjątkowo udane połączenie i truskawka bardzo zyskuje w tym mariażu :)

      Usuń
  2. Nie jadłam,smak mi zupełnie nieznany,ale wyobrażam sobie taki dżemik na świeżej bułeczce...

    OdpowiedzUsuń
  3. Tymianek cytrynowy mi się bardzo rozrósł - chętnie dodam go do domowej konfitury :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Chyba masz rację. Robię już 2 turę z podwójnej porcji, a zamówienia od znajomych ciągle napływają :))

      Usuń
  5. Dodatek tymianku pewnie bardzo wzbogacił smak tej konfitury. Muszę dla odmiany coś takiego pysznego zrobić :)
    Oczywiście, nie muszę dodawać, że zdjęcia powalają.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki za komplementy, kłaniamy się nisko i polecamy gorąco :)

      Usuń
  6. My już dżemów mamy narobione ale taka konfitura musi mieć ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo korzystny a sam tymianek cytrynowy doskonale pasuje także do innych owoców. Morele pieczone z jego dodatkiem są genialne :)

      Usuń
  7. Kontempluję jeszcze liście kalarepki. Bardzo podobał mi się ten przepis. Z pewności wykorzystam z dowolnym nadzieniem tym bardziej, że liście podobno zdrowsze od samej kalarepki a w dodatku wszystkie fiolety są wyjątkowo wartościowym pożywieniem. Właśnie wysiałam trzeci rzut fioletowej kalarepy.
    Cytrynowo - ziołowe dodatki z pewnością wzbogacą nieco mdłą w smaku gotowana truskawkę. Może jeszcze zdążę z resztkami truskawek żeby chociaż spróbować. U mnie truskawkowe przetwórstwo to przede wszystkim mrożenie. Pozdrawiam. Zuza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda sama truskawka może nie jest najciekawsza, ale to tez zależy od jej gatunku. Ja w zeszłym roku odkryłam "marmoladki" a w tym roku HONEOYE. Czekam aż pojawią się ostatnie drobne i bardzo aromatyczne owoce, one są moim zdaniem najlepsze :)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Smażenie konfitur napełnia dom cudownym zapachem lata :)

      Usuń
  9. Pyszny dżem, smak i zapach z pewnością obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkim testującym smakowało, więc chyba jest to dobre połączenie ;)

      Usuń
  10. takiego przepisu jeszcze nie próbowałam:)
    cudowne zdjecia!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne zestawienie smaków :) może jeszcze zdążę zrobić... Robiłam z pieprzem zielonym, mam w planie z lawendą i w rumie..... Kurcze, chyba za późno się za to zabrałam, bo truskawki się kończą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie połączenie smaków pasuje też do innych owoców. Zaraz zaczną się morele i do nich tez pasuje :)

      Usuń
  12. Uwielbiam dodatek ziół o cytrynowej nucie. Pasują do wszystkiego.
    Do truskawek jak najbardziej.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i zabieramy się do produkcji następnych połączeń smakowych :)

      Usuń
  13. Mmmm... świetny pomysł na konfiturę i te zdjęcia, co za klimat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może wyszedł nam choć trochę paryski ten klimat ;)

      Usuń
  14. Mm jaka pomysłowa konfiturka, chętnie wpadnę na degustację z croissantem obok :D Bo ja już żadnych dżemów i konfitur w tym roku nie robię, po wczorajszej batalii z truskawkowym dżemem mam dość na rok przynajmniej ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem w szczycie sezonu przetwarzania, ale założyłam sobie że robię przetwory najwyżej z 3 kg owoców jednej maści :)

      Usuń
  15. Ciekawa jestem smaku, w sklepach próżno szukać takiego dżemu. Ja właśnie rozpoczynam sezon na soki owocowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to koniecznie podziel się przepisem na taki pyszny domowy sok :)

      Usuń
  16. Pyszna truskawkowa konfitura :) Domowa najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sklepowych nie próbowałam już od bardzo bardzo dawna :)

      Usuń
  17. taka domowa konfitura to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię połączenia ziół i przypraw z owocami. To jest super trafione.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ogromne :) Mam nadzieję wypróbować jeszcze kilka dobrych połączeń :)

      Usuń
  19. mmm musi być pyszna! lubię takie eksperymenty :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniała, chętnie bym jej spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja jakoś tylko wytrawne przetwory robię. Ciągle sobie obiecuję, że w tym roku, ale zabrać się nie mogę;-) Ciekawy skład tej konfitury:-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Konfitura z tymiankiem to fajne połączenie. Dla mnie nowość , podeślij mi słoiczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dla mnie również takie połączenie to nowość i chętnie bym spróbowała tego dżemu z naleśnikami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z własnego rodzinnego doświadczenia muszę powiedzieć, że naleśników żaden słoiczek nie doczekał. Zawartość znika w tajemniczych okolicznościach prawie tuż po otwarciu słoiczka. :)

      Usuń
  24. domowe przetwory z truskawek nie mają sobie równych!

    OdpowiedzUsuń