Brak czasu dopadł nas jakiś czas temu i trzyma mocno w
swoich szponiskach. Choć jesteśmy ogromnie ostatnio zajęci to nie byłabym
jednak sobą gdybym nie zapewniła rodzinie zapasów na zimę. Uwielbiamy wszyscy
zimą delektować się zamkniętymi do słoików zapachami i smakami lata. Tak więc
nie rozpisując się zbytnio przystępuję do rzeczy. Oto przepis na truskawkową
konfiturę w nowej cytrynowo-tymiankowej odsłonie. Pozostało już niewiele czasu
na jej przygotowanie ale właśnie teraz truskawki są najlepsze na przetwory.
Składniki:
1 kilogram truskawek (bez
szypułek)
1 cytryna
250 g cukru (ja używam
trzcinowego)
6 gałązek tymianku cytrynowego
2-3 listki werbeny cytrynowej
Truskawki umyć, obrać z szypułek,
włożyć do garnka o grubym dnie i zasypać cukrem wymieszanym ze skórki otartej z
cytryny. Skropić sokiem z ½ cytryny i dodać 3 gałązki tymianku. Delikatnie
wymieszać i odstawić na kilka godzin (ja zostawiłam na noc). Po tym czasie
całość zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy truskawki ostygną odcedzić
je z syropu. Syrop gotować do osiągnięcia ulubionej konsystencji około 2 godzin
(czas gotowania zależy od ilości soku wytworzonego w czasie zagotowywania
owoców). Potem dodać owoce i obrane z pozostałych gałązek listki tymianku oraz
werbenę. Smażyć jeszcze około 20 minut. Gorącą konfiturę przekładać do
wyparzonych słoików i zamykać na spirytus. Ja swoja konfiturę jeszcze
pasteryzuję około 10 minut.
Truskawka i cytrynowy tymianek-ależ to musi smakować! :)
OdpowiedzUsuńTo wyjątkowo udane połączenie i truskawka bardzo zyskuje w tym mariażu :)
UsuńNie jadłam,smak mi zupełnie nieznany,ale wyobrażam sobie taki dżemik na świeżej bułeczce...
OdpowiedzUsuńTo jest pycha, a na domowym drożdżowym...
UsuńTymianek cytrynowy mi się bardzo rozrósł - chętnie dodam go do domowej konfitury :)
OdpowiedzUsuńBosko smakuje też z morelami :)
UsuńAle to musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńChyba masz rację. Robię już 2 turę z podwójnej porcji, a zamówienia od znajomych ciągle napływają :))
UsuńDodatek tymianku pewnie bardzo wzbogacił smak tej konfitury. Muszę dla odmiany coś takiego pysznego zrobić :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, nie muszę dodawać, że zdjęcia powalają.... :)
Wielkie dzięki za komplementy, kłaniamy się nisko i polecamy gorąco :)
UsuńMy już dżemów mamy narobione ale taka konfitura musi mieć ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńBardzo korzystny a sam tymianek cytrynowy doskonale pasuje także do innych owoców. Morele pieczone z jego dodatkiem są genialne :)
UsuńKontempluję jeszcze liście kalarepki. Bardzo podobał mi się ten przepis. Z pewności wykorzystam z dowolnym nadzieniem tym bardziej, że liście podobno zdrowsze od samej kalarepki a w dodatku wszystkie fiolety są wyjątkowo wartościowym pożywieniem. Właśnie wysiałam trzeci rzut fioletowej kalarepy.
OdpowiedzUsuńCytrynowo - ziołowe dodatki z pewnością wzbogacą nieco mdłą w smaku gotowana truskawkę. Może jeszcze zdążę z resztkami truskawek żeby chociaż spróbować. U mnie truskawkowe przetwórstwo to przede wszystkim mrożenie. Pozdrawiam. Zuza
To prawda sama truskawka może nie jest najciekawsza, ale to tez zależy od jej gatunku. Ja w zeszłym roku odkryłam "marmoladki" a w tym roku HONEOYE. Czekam aż pojawią się ostatnie drobne i bardzo aromatyczne owoce, one są moim zdaniem najlepsze :)
Usuńaż pachnie tutaj ;)
OdpowiedzUsuńSmażenie konfitur napełnia dom cudownym zapachem lata :)
UsuńPyszny dżem, smak i zapach z pewnością obłędne :)
OdpowiedzUsuńWszystkim testującym smakowało, więc chyba jest to dobre połączenie ;)
Usuńtakiego przepisu jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńcudowne zdjecia!!
Zachęcam do spróbowania :)
UsuńFajne zestawienie smaków :) może jeszcze zdążę zrobić... Robiłam z pieprzem zielonym, mam w planie z lawendą i w rumie..... Kurcze, chyba za późno się za to zabrałam, bo truskawki się kończą.
OdpowiedzUsuńTakie połączenie smaków pasuje też do innych owoców. Zaraz zaczną się morele i do nich tez pasuje :)
UsuńUwielbiam dodatek ziół o cytrynowej nucie. Pasują do wszystkiego.
OdpowiedzUsuńDo truskawek jak najbardziej.
Smacznego!
Dziękujemy i zabieramy się do produkcji następnych połączeń smakowych :)
UsuńMmmm... świetny pomysł na konfiturę i te zdjęcia, co za klimat!
OdpowiedzUsuńMoże wyszedł nam choć trochę paryski ten klimat ;)
UsuńMm jaka pomysłowa konfiturka, chętnie wpadnę na degustację z croissantem obok :D Bo ja już żadnych dżemów i konfitur w tym roku nie robię, po wczorajszej batalii z truskawkowym dżemem mam dość na rok przynajmniej ;p
OdpowiedzUsuńJa jestem w szczycie sezonu przetwarzania, ale założyłam sobie że robię przetwory najwyżej z 3 kg owoców jednej maści :)
UsuńCiekawa jestem smaku, w sklepach próżno szukać takiego dżemu. Ja właśnie rozpoczynam sezon na soki owocowe :)
OdpowiedzUsuńO to koniecznie podziel się przepisem na taki pyszny domowy sok :)
UsuńPyszna truskawkowa konfitura :) Domowa najlepsza!
OdpowiedzUsuńSklepowych nie próbowałam już od bardzo bardzo dawna :)
Usuńtaka domowa konfitura to jest to! :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie :)
UsuńBardzo lubię połączenia ziół i przypraw z owocami. To jest super trafione.
OdpowiedzUsuńDzięki ogromne :) Mam nadzieję wypróbować jeszcze kilka dobrych połączeń :)
Usuńmmm musi być pyszna! lubię takie eksperymenty :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do próbowania :)
UsuńWspaniała, chętnie bym jej spróbowała :D
OdpowiedzUsuńZapraszam słoiczki czekają :)
UsuńJa jakoś tylko wytrawne przetwory robię. Ciągle sobie obiecuję, że w tym roku, ale zabrać się nie mogę;-) Ciekawy skład tej konfitury:-)
OdpowiedzUsuńO wytrawne to ja poproszę przepisy :)
UsuńKonfitura z tymiankiem to fajne połączenie. Dla mnie nowość , podeślij mi słoiczek :-)
OdpowiedzUsuńZ miłą chęcią :)
UsuńDla mnie również takie połączenie to nowość i chętnie bym spróbowała tego dżemu z naleśnikami :)
OdpowiedzUsuńZ własnego rodzinnego doświadczenia muszę powiedzieć, że naleśników żaden słoiczek nie doczekał. Zawartość znika w tajemniczych okolicznościach prawie tuż po otwarciu słoiczka. :)
Usuńdomowe przetwory z truskawek nie mają sobie równych!
OdpowiedzUsuńTo prawda.
Usuń