poniedziałek, 9 września 2019

Krakersy (podpłomyki) z nasion konopi

Sięgając wzrokiem, aż po horyzont, widzę krewnych i znajomych królika ulegających magii reklamy. Nie twierdzę, że nigdy nie uległam, bo jak mawiał klasyk: kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem. Reklamy obiecują cudowną zabawę, ciekawsze relacje z otoczeniem, nowych przyjaciół, a nawet wielką miłość, jeśli tylko wejdziesz w posiadanie produktu ICH wiodącej marki. Pal licho pieniądze jeśli możesz przeżyć coś wyjątkowego kupując TO CUDO. Świat stanie się lepszy, życie łatwiejsze, gdy sięgniesz do torebki, pudełka po właśnie TEGO chipsa, krakersa czy ciasteczko. Sięgając po naszą propozycję pewnie nie doświadczysz tego wszystkiego, ale przynajmniej nie podniesiesz sobie poziomu cukru i cholesterolu we krwi.


Składniki:

1 szklanka mąki konopnej lub ziaren konopi zmielonych w młynku do kawy
2 łyżki świeżo zmielonego sezamu
2 łyżki nie zmielonego sezamu
2 łyżki drobno zmielonych pestek dyni i 2 łyżki lekko zmielonych pestek dyni
2 łyżki drobno zmielonych pestek słonecznika i 2 łyżki lekko zmielonych pestek słonecznika
3/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek
1 lub 2 łyżeczki suszonego oregano
opcjonalnie kurkuma i ostra papryka do smaku

W misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać oliwę i wodę. Mieszać kilka minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić na nim masę, aż do uzyskania ok. 3 mm grubości mieszaniny. Masę dosyć trudno się rozprowadza i trzeba znaleźć najbardziej odpowiedni sposób, ja rozprowadzam ją nożem szefa kuchni i plastikową łopatką. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostrym nożem dzielimy na mniejsze kawałki, u mnie zwykle są to prostokąty przypominające krakersy. 


28 komentarzy:

  1. wyglądają przepysznie, i są bardzo zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowe i podobne korzystne dla osób z problemami z cukrem :)

      Usuń
  2. Mniam,bardzo lubię takie domowe☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo polecam, można je przechowywać dość długo.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Polubiły je nawet dzieci. Z dodatkiem rozmarynu są super

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ostatnio testuję nie tylko wypieki z dodatkiem nasion konopi. Wszystko jak dotąd się sprawdza.

      Usuń
  5. Smaczny pomysł na krakersy z konopią siewną!
    Bardzo lubię jej nasiona, olej , mąkę. Może skusze się też na takie krakersy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam bardzo. Ma ciekawy smak i my polubiliśmy je bardzo

      Usuń
  6. Miły Dżemiku, dziękuję za sympatyczne wpisy, a co do tego sosu ortolana, to uwierz: to naprawdę najlepszy sposób przerobienia cukinii, jaki jadłam :-) Juz sobie wyobrażam, jak smakowałby z takimi pysznymi krakersami, jak te!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super zdrowa przegrycha, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam my bardzo lubimy. Nawet najmłodszy 3-letni członek rodziny lubi

      Usuń
  8. Już mi smakują :-) pozdrawiam kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za pozdrowienia i oczywiście odpozdrawiam cieplutko polecając spróbowanie krakersów :)

      Usuń
  9. ostatnio głośno jest o konopi ogółem :) Nie jadłam nigdy takich krakersów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś mąka z konopi siewnych była bardziej popularna i cieszy mnie powrót do tego. To doskonała alternatywa dla ludzi którzy z różnych względów muszą unikać mąki tradycyjnej. :)

      Usuń
  10. Ziarna konopi mam to może i Twój przepis mi sie przyda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bardzo, ciekawy smak i konsystencja, krakersy doskonałe do dipów. :)

      Usuń
  11. Super pomysł na smaczną przekąskę

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszne połączenie, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń