środa, 7 lipca 2021

Jogurtnik błyskawiczny prawie bez cukru




Deser idealny dla diabetyka, ale nie tylko. Jeśli chcecie lub musicie ograniczyć spożycie cukru, a jednak trudno wam zrezygnować z deserów to jest to idealna propozycja. Propozycja, dla której inspiracją stał się serniczek z pewnej cukierni, niestety zbyt słodki dla diabetyków i insulinoopornych. Jogurtnik to nasza, mam nadzieję, zdrowsza wersja. Robi się niezwykle szybko, świetnie sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach, gdy mamy niespodziewanych gości, lub gdy nagle zapragniemy zjeść pyszny, a co najważniejsze, zdrowy deser.

Składniki

spód
orzechy włoskie, pestki dyni, pestki słonecznika w różnych proporcjach – razem około szklanki
2 łyżki rodzynek
5-70 g masła

jogurtnik
jogurt 400 g
galaretka bez cukru lub agar (500 ml)
2-4 łyżeczki ksylitolu
1 łyżeczka cukru trzcinowego (muskowado) lub
1 łyżeczka melasy z morwy białej (opcjonalnie)
Owoce sezonowe

dodatki specjalne do wyboru
1) 4 łyżeczki białka konopnego
2) młody jęczmień
3) sproszkowany owoc granatu
4) kakao, pokruszona czekolada



Przygotować spód do jogurtnika: orzechy włoskie, pestki dyni i pestki słonecznika lekko zmielić dodać drobno pokrojone rodzynki i roztopione masło. Dokładnie wymieszać aż masa będzie plastyczna. Czasami trzeba dodać odrobinę więcej masła. Zależy to od stopnia wysuszenia orzechów. Gotowym spodem równomiernie wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm i delikatnie ugnieść. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 12-15 minut. Po upieczeniu dobrze wystudzić. W czasie studzenia spodu przygotować masę jogurtową. Wymieszać jogurt bezpośrednio wyjęty z lodówki z ksylitolem i wybranym dodatkiem specjalnym, odstawić do lodówki. W 50–80 ml przegotowanej i lekko ostudzonej do ok. 90 stopni C wody* rozpuścić galaretkę. Wlewać powoli do masy jogurtowej  cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą). Po dokładnym wymieszaniu wlać masę jogurtową na upieczony spód i ponownie wstawić do lodówki aby masa się ścięła. Trwa to dosłownie 2-3 minuty. Po tym czasie jogurtnik wyjąć z lodówki  i udekorować owocami. Odstawić do lodówki na 15-20 minut i mamy to -„jogurtnik” gotowy do podania.

Prostsza, ale nie mniej smaczna wersja jogurtnika, to wersja bez spodu. Wtedy wymieszaną masę jogurtową wlewamy bezpośrednio do pucharków i ozdabiamy sezonowymi owocami i orzechami.

*Najbezpieczniej postępować zgodnie z przepisem na opakowaniu galaretki lub agaru stosując tylko znacznie mniejszą (podaną w naszym przepisie) ilość wody. 



10 komentarzy:

  1. ja ostatnio wszystko erytrytolem :)
    A deser wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam deser ma niski IG a to czym posłodzisz to tylko kwestia smaku.

      Usuń
  2. Jak bez spodu??? Ten spód robi największą robotę. Cudny musi być:-) Zresztą cały deser boski:-)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, mnie też bez spodu wydaje się niekompletny.

      Usuń
  3. Ale fajne ciacho, wygląda rewelacyjnie i ta ilość cukru do mnie przemawia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę uważać na ilość cukru, niestety zauważyłam że teraz ogromne ilości cukru są preferowane przez większość cukierni i nie tylko :))

      Usuń
  4. Świetny deser. Ładnie wygląda i co ważne zdrowy.Przy obecnie panującym "cukrowaniu" bardzo atrakcyjny na letnie spotkania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za opinię, co do cukrowania zgadzam się nawet w 200%

      Usuń
  5. Świetny deser i ten spód dobrze się skleił :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. deser uzależnia już od momentu pieczenia spodu tak obłędnie pachnie.

      Usuń